Čvarci, proizvod tradicionalnih slavonskih svinjokolja, od prije
nekoliko dana zaštićena su robna marka! Na zahtjev
slavonskobrodskog proizvođača kulena Tomislava Galovića, Državni zavod
za intelektualno vlasništvo izdao je patent kojim su čvarci
stekli status autohtonog slavonskog proizvoda s geografskim porijeklom.
Skupa masna poslastica
– Za čvarke smo izvadili patent, zaštitili
geografsko porijeklo na razini Hrvatske te zaštitili
industrijski dizajn i ambalažu. Tim je dokumentima precizno definirano
tko i na koji način može proizvoditi čvarke u Hrvatskoj te ih plasirati
na tržište. Sljedeći korak je udruživanje hrvatskih
proizvođača čvaraka kako bi zajedno ishodili patent na europskom
tržištu - kaže Galović koji je, kao svoj prvi patent prije
12 godina zaštitio autohtoni slavonski kulen.
Kako kaže, Hrvatska danas ima devet patentiranih prehrambenih
proizvoda, čime znatno zaostaje za zemljama u regiji, jer ih
primjerice, samo Makedonija ima 40. Zbog velike potražnje na
tržištu, ali i zbog nove genetike mesnatih svinja koje pri
uzgoju stvaraju vrlo malo masti, čvarci postaju sve skuplja i
cjenjenija roba.
Tako je kilogram ove suhomesnate poslastice diljem Slavonije i Baranje
ok 40 kuna, dok je ona dvostruka pa i veća u metropoli. Kilogram
čvaraka u zagrebačkim mesnicama, kaže Galović, premašuje i
stotinjak kuna.
Dugotrajno, ali isplativo
Prema Galovićevim riječima, do ljeta ili jeseni okupiti će se konzorcij
proizvođača slavonskih čvaraka koji će pokrenuti i registraciju njihova
patenta pri Europskoj uniji.
– Proces registracije prilično je dugotrajan, ali i skup
proces. Dobivanje europskog patenta stajat će oko pet tisuća
švicarskih franaka, ali danas je na tržište
nemoguće izaći bez razvijenog brenda – kaže Galović, koji se
dugi niz godina, tijekom rada bavio međunarodnim trgovačkim pravom i
zaštitom patentnih prava.
HRVATSKO Proizvod svinjokolje na stolu EU