Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povećanje sigurnosti

Slovenija produžuje nadzor na granicama s Hrvatskom i Mađarskom: 'Pojavile su se nove prijetnje'

Slovenija od subote uvodi nadzor granice s Hrvatskom i Mađarskom
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
19.06.2024.
u 23:35

"Privremena kontrola na unutarnjim granicama i dalje će se odvijati na način da nema negativan utjecaj na putnike, okoliš, gospodarstvo i stanovnike na granici"

Slovenska je vlada na sjednici u srijedu donijela oduku o produženju nadzora na granicama s Hrvatskom i Mađarskom za šest mjeseci, odnosno do zaključno 21. prosinca, zbog napete situacije u svijetu, a posebno na Bliskom istoku. "U posljednje vrijeme pojavile su se nove prijetnje koje ozbiljno utječu na javni red i unutarnju sigurnost kako u Sloveniji tako i u cijeloj Europskoj uniji. One proizlaze iz sukoba na Bliskom istoku i zaoštravanja odnosa između Irana i Izraela", rekao je na konferenciji za novinare slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar.

Ocijenio je da se sigurnosna situacija na Bliskom istoku dosad nije poboljšala, zbog čega Slovenija nastavlja s nadzorom granica. Ujedno je upozorio i na nove sigurnosne rizike povezane s ruskom invazijom na Ukrajinu te podsjetio da je Slovenija posljednjih mjeseci nekoliko puta bila meta kibernetičkih napada.

Slovenija se na produljenje nadzora odlučila i zbog potencijalnih sigurnosnih rizika vezanih uz Europsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj, nadolazeće Olimpijske igre u Parizu i ilegalne migracije, nastavio je.

VEZANI ČLANCI: 

U tom svjetlu je ponovio da je Slovenija spremna sudjelovati u trilateralnim mješovitim policijskim ophodnjama s Italijom i Hrvatskom u zaštiti vanjske šengenske granice. Prema njegovim riječima, to bi mogla biti alternativa kontroli na unutarnjim granicama. "Privremena kontrola na unutarnjim granicama i dalje će se odvijati na način da nema negativan utjecaj na putnike, okoliš, gospodarstvo i stanovnike na granici", naglasio je ministar.

Zbog pogoršanja sigurnosne situacije na Bliskom istoku i povećane opasnosti od terorizma, Slovenija je 21. listopada prošle godine uvela nadzor na granici s Hrvatskom i Mađarskom. Tada je Italija iz istih razloga uvela kontrole na granici sa Slovenijom.

Poklukar je rekao da je o produženju već obavijestio kolege iz Hrvatske i Mađarske, Davora Božinovića i Sandora Pintera, a Slovenija je o tome obavijestila i Europsku komisiju.

>>> FOTO Njihova ljepota krije mračnu prošlost: Među ukletim otocima jedan je i hrvatski

Slovenija od subote uvodi nadzor granice s Hrvatskom i Mađarskom
1/18

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije