Dežela

Slovenski diplomat u NATO-u ruski špijun?

NATO
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
11.09.2014.
u 16:53

Slovenski diplomat bio je i veleposlanik u Rusiji od 2005. do 2008. godine

Je li slovenski veleposlanik pri NATO-u Andrej Benedejčič špijunirao za Rusiju?

O toj sumnji pišu slovenske novine, NATO ne odgovara na pitanja nego upućuje na slovenske vlasti, a veleposlanik je pozvan u Ljubljanu na razgovore. Navodno se sumnja pojavila nakon summita NATO-ova saveza u Walesu krajem prošlog tjedna pa je Poljska zatražila istragu sigurnosnih službi zbog sumnje da Benedejčič radi za Kremlj.

U NATO-u kažu da nema istrage u tom savezu, a u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova da ne raspolažu nikakvim službenim informacijama o tome te da je veleposlanik pozvan na razgovor nakon NATO-ova summita. Benedejčič je veleposlanik Slovenije pri NATO-u od rujna 2011. godine, prije toga u ministarstvu je bio zadužen za političku multilateralu i globalne poslove, a na to mjesto došao je s mjesta veleposlanika u Rusiji. Ruske balkanske veze ponovno su tako aktualne, nakon što se tvrdilo da Crna Gora ima problem u pristupanju NATO-u zbog premreženosti crnogorskih službi ruskim agentima.

>>EU odgodila primjenu sankcija Rusiji: Njemačka bila za, Italija i Austrija protiv

>>'Ako svijet prizna neovisnu Škotsku, mora priznati i Krim'

>>Porošenko: Proruski separatisti oslobodili 1200 zarobljenika

Komentara 32

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
17:42 11.09.2014.

Očito, lustracija nije urađena, niti u Sloveniji. Kladio bih se, kako je diplomat radio za majčicu Rusiju iz ubjeđenja, a ne za nekakvu lovu!

Avatar morski covik 3
morski covik 3
17:31 11.09.2014.

Je'l konacno pao EUJanez/HaskaPravda?

KA
Karizma
19:59 11.09.2014.

A sto je tu cudno kad je poznato da sve obavjestajne sluzbe funkcioniraju na ucjeni i korupciji.Dobro je poznato da svu vlast na podrucijima bivse jugoslavije imaju ljudi iz obavjestajnih sluzbi bivse jugoslavije i kao takvi su idealni za ucjenjivanje ruskih sluzbi pretezno preko srbiji koja posjeduje kompletnu vojnu i civilnu dokumentaciju o velikom broju obnasatelja vlasti na ovim prostorima.U Hrvatskoj su jos i danas u 90 posto slucajeva obnasatelji vlasti iz jugoslavenske obavjestajne mreze.Zbog toga ce EU imati grdnih problema sa ruskim obavjestajnim sluzbama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije