Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REGULACIJA PARKIRANJA

Slovenci se žale što ne mogu tužiti strance zbog parkinga: 'A Hrvati to rade!'

Plaćanje parkinga SMS-om
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/3
13.11.2023.
u 12:18

Slovenski portal piše kako u Hrvatskoj o parkingu brinu tvrtke koje dobiju koncesiju. Kao ključnu razliku ističu to što se kod njih piše kazna te to predstavlja prekršaj

Slovenski portal Žurnal24 osvrnuo se na regulaciju plaćanja parkiranja te usporedio Sloveniju i Hrvatsku. Naime, istaknuo je kako se u Sloveniji strancima ne naplaćuje neplaćeni parking te kako Slovenci nemaju pristup podacima o vlasnicima stranih vozila. Pritom, Žurnal24 piše kako Hrvatska i Slovenija imaju potpuno drugačiji sustav regulacije parkiranja. Također, navode kako je bilo više slučajeva da Hrvati tuže Slovence zbog iste stvari. 

Zemlje Europske unije uspostavile su sustav razmjene podataka o vlasnicima vozila, no podatke je moguće dobiti samo u slučaju težih prekršaja, objasnio je Primož Lah, voditelj Međuopćinskog inspektorata i redarstva općina Bled, Bohinj i Železniki. Redari u Sloveniji, kako je pojašnjeno, ostavljaju obavijest o prekršaju na automobilu. Ako stranci ne plate, postupak se zaustavlja. 

"Prilikom postupanja u prekršajima iz područja nedozvoljenog parkiranja, ovlaštena službena osoba na vozilo stavlja obavijest o počinjenom prekršaju. Ukoliko prekršitelj ne plati kaznu, postupak se obustavlja", istaknuo je Lah te dodao kako nije dozvoljeno prikupljanje podataka o vlasniku. 

VEZANI ČLANCI:

Prekršaja, navodi Žurnal24, nije malo pa je tako, primjerice, strancima samo u općini Piran ove godine izrečeno 2835 kazni. Inače, prosječno kazne iznose 80 eura. Strancima se nudi i mogućnost plaćanje upola manjeg iznosa ako plate u roku od osam dana. 

Slovenski portal piše kako u Hrvatskoj o parkingu brinu tvrtke koje dobiju koncesiju. "Ako ne platite parking ili prekoračite plaćeno vrijeme parkiranja, tvrtka vam ne može napisati kaznu, već vam naplaćuje dnevnu parkirnu kartu", pišu Slovenci te kao ključnu razliku ističu to što se kod njih piše kazna te to predstavlja prekršaj. 

Također, navodi se kako hrvatske tvrtke, koje imaju koncesije, za slanje opomena angažiraju slovenskog odvjetnika koji može dobiti podatke o vlasnicima vozila te koji šalje opomene uz prijetnju ovrhom na hrvatskom sudu.

VIDEO Na vrhu Biokova prava je snježna idila: Pogledajte kako pada gusti snijeg

Komentara 2

SK
SkvikiZg
11:55 13.11.2023.

Jednostavno rečeno: Slovenci lažu.

ČI
Čife
12:55 13.11.2023.

Porezni obveznici građani izgrade parkinge onda grad to pokloni nekom privatniku da im naplaćuje a sam grad od toga ima malo koristi i još ih održava na račun građana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije