SLUČAJ MATIJE I MILANA BASARCA

Braniteljska udruga veterana brani Glogoškog i Klemma

Klemm i Glogoški
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
09.02.2015.
u 14:09

– Slučajeva kao što su Matija i Milan Basarac među braniteljima ima mnogo, braniteljskim udrugama konstantno i sve više dolaze i javljaju se branitelji u ovakvim i sličnim situacijama – poručuju iz ZUVHGP-a

Zbor udruga veterana Hrvatskih gardijskih postrojbi (ZUVHGP) priopćenjem je reagirao na kritike da ne pomažu obitelji Basarac.

– Slučajeva kao što su Matija i Milan Basarac među braniteljima ima mnogo, braniteljskim udrugama konstantno i sve više dolaze i javljaju se branitelji u ovakvim i sličnim situacijama. Rješavali smo to do sada urgiranjem kod ustanova ili institucija, donacijama, međusobno sakupljali donacije, dobrovoljno radili itd. No ovakvih slučajeva sve je više, izvori koje smo do sada koristili su sve manji ili ih više nema, rješenje mora biti sustavno. Sa svakim rezanjem naših mirovina jedna skupina pala je ispod egzistencijalnog minimuma, ušli u blokade, ovrhe, deložacije kao i mnogi drugi građani Hrvatske. Najnoviji zakon o braniteljima koji je aktualni ministar radio bez sudjelovanja i znanja branitelja bio bi u ovom smislu katastrofalan – navode u priopćenju.

Također brane Josipa Klemma i Đuru Glogoškoga (na slici) koji su prozivani u kritikama.

– Primanja Đure Glogoškog koja su sada top tema za Matića nisu bila upitna jer je konstantno izjavljivao da su "100% invalidi zadnja crta obrane", izrijekom ih izuzeo od primjene novog zakona u zamjenu za šutnju kada budu njihovi suborci bačeni u situacije slične Matiji i Milanu Basarcu. Prosvjed je počeo nakon još jednog takvog ministrovog zahtjeva na što je Đuro odgovorio: "Uvrijedio si me kao čovjeka, tražiš od mene da šutim jer mene nećeš dirati dok moje suborce pretvaraš u sirotinju. Sada idem dolje pred ulaz i neću se maknuti." I sada je Đuro Glogoški loš i nemoralan čovjek, a koliko bi ovakvih komentatora postupilo na isti način? U danas nesigurnoj ekonomsko socijalnoj situaciji svatko pa i pisci komentara mogu se naći u situaciji Basarčevih, bi li tada odbili pomoć i žrtvu nekog Đure Glogoškog ?

Josip Klemm mnogo puta pomogao je braniteljima i suborcima, pa i izgradnjom kuća, nije svaki takav svoj postupak stavljao u medije ili oglašavao, odlučio je svoj novac, vrijeme, znanje i sposobnost dati u korist prijatelja i suboraca i sada ga se proziva. Da je Josip Klemm svoj novac trošio s političarima, društvenom kremom i provodio se po svijetu, vjerojatno bi bio favoriziran kao uspješan poduzetnik – navode u priopćenju.

>> 'Otkada su objavili našu priču, pohode nas i znani i neznani. Hvala im svima!'

>> Hrvatska na nogama – svi žele pomoći Milanu i njegovu ocu!

Komentara 122

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
14:18 09.02.2015.

Svima kojima smeta mirovina gos.Glogoškog ako dođe do rata neka zamole gospodina četnika da mu granatom pogodni noge .

PO
portugisac
14:49 09.02.2015.

Kakav to karakter mora biti pa tako pljuvati po HRVI-ma. Dubravkai16 imaš sreču što bog nije osvetoljubiv pa da tebi podari da ostaneš bez raznih dijelova tijela i onda da uživaš u velikoj mirovini. Nemaš pojma šta znači biti invalid ili imati invalida u kuči. Potraži ljudskost u svojoj duši pa otiđi par dana volontirati gdje su nepokretni pa da se spustiš na zemlju. Volio bih znati kada su HRVI zatražili veće mirovine. Preko 100 dana to nije spomenuto. Traže zaštitu digniteta domovinskoga rata a ne da se branitelji izjednačuju sa agresorom. Ova zadnja presuda Haaškoga suda dovoljno nam govori. Protiv HRVI pišu samo oni kojima Hrvatska nije u srcu. Ali daleko vam lepa kuća. Ajdete tamo.

DU
Deleted user
15:56 09.02.2015.

Preporučam svima da pogledaju posljednji u nizu "Nedjeljom u dva" pa da vide kako živi i bori se invalid od rođenja. Onima koji patetiziraju na ovome portalu o nekakvoj "zamjeni nogu za prihode, kome smetaju prihodi Glogoškog" poručujem: Glogoški i sl. su barem jedan dio život hodali, izlazili, završili i pohađali redovnu školu, igrali nogomet, imali djevojku. Osim toga ima zdrave gornje ekstremitete, a nije ni mentalno oštećen. Osobe koje imaju cerebralnu paralizu NIKADA nisu bile na svojim nogama i sve ostalo naobrojano, nemaju zdrave ruke, a u pravilu imaju i neko intelektualno oštećenje ili teške govorne mane. Njihova invalidnina je 2000 kn, a oni su borci....borci za život, za jednakost, za prihvaćanje u društvu i borci protiv predrasuda. Njihov je svaki dan bitka sa stvarima koje su nama normalne, kao što je uzeti čašu vode u ruku, a da se ne prolije zbog spazma, izgovoriti cijelu rečenicu na dovoljno razumljiv način, sjediti uspravno u kolicima.........Sramotna je država koja ljude s invalidnošću ovako dijeli na povlaštene i obespravljene, a još je žalosniji narod koji podržava nezasitne prohtjeve onih koji sebi daju za pravo da se nazivlju predstavnici branitelja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije