Snijeg u Njemačkoj odnio tri života, u Mađarskoj proglašena opasnost

klima4
Foto: AFP
1/2
30.01.2010.
u 15:34

Mađarski hidrometeorološki zavod proglasio je najvišu razinu opasnosti od vremenskih neprilika. Predviđa se da bi tijekom noći u toj zemlji moglo pasti više od 20 centimetara snijega.

Snijeg je danas ponovno paralizirao veći dio Europe, a prije nekoliko sati počeo je padati i u Hrvatskoj. U prometnom kaosu koji su u Njemačkoj izazvali gust snijeg i vjetar poginule su tri osobe, a nekoliko desetaka ih je ozlijeđeno.

Samo u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija dogodilo se preko 300 prometnih nesreća u kojima je jedna osoba poginula, a više od 40 je ranjeno. Velik broj nesreća zabilježen je i na cestama u Bavarskoj.

Najteža situacija je u lučkom gradu Rostocku gdje su u prekidu sve autobusne linije, a cestovne službe svim snagama nastoje osposobiti gradske ulice za promet, prije svega i zbog utakmice koju bi trebao odigrati nogometni klub Hansa Rostock.

Proglašena opasnost od vremenskih neprilika u Mađarskoj

Mađarski hidrometeorološki zavod proglasio je najvišu razinu opasnosti od vremenskih neprilika. Predviđa se da bi tijekom noći u toj zemlji moglo pasti više od 20 centimetara snijega. Cestovni i željeznički promet usporeni su, a tijekom jutra bila je zatvorena i zračna luka u Budimpešti.

Snijeg pada i u većem dijelu Slovenije što uzrokuje poteškoće u prometu. Zbog skliskih ulica u Ljubljani se prevrnulo jedno vozilo. Do kraja dana u Sloveniji očekuju do 20 centimetara novoga snijega. U primorskom dijelu zemlje osjećaj hladnoće pojačava jaka bura.

Pada i u Hrvatskoj

U Hrvatskoj snijeg trenutačno pada na području središnjeg dijela zemlje, Like i Gorskog kotara, a do kraja dana trebao bi se proširiti i na istok. Najviše snijega u 13 sati izmjereno ja ne Zavižanu gdje ga je bilo 84 centimetra. Slijedi Parg kraj Čabra s 49 u Delnice s 40 centimetara snijega. Snježni pokrivač na Sljemenu debeo je 18 centimetara, a gust snijeg pada i u Zagrebu.

HAK je izvijestio da snijeg otežava promet na sjeveru i sjeverozapadu zemlje, te u Gorskom kotaru, a zimski uvjeti proglašenisu  na autocesti Zagreb-Macelj i na autocesti Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije