Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIGURNOST RH

SOA otkrila što je najveća opasnost za sigurnost nakon napada u Beogradu

Beograd: Ispred veleposlanstva Izraela policajac pogođen samostrelom u vrat pucao u napadača i ubio ga
Foto: Borislav Zdrinja/ATA Images/PIXSELL
1/7
29.06.2024.
u 20:12

Ranjeni policajac operiran je i izvan je životne opasnosti. Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je došlo do "pokušaja terorističkog napada u blizini izraelskog veleposlanstva u Beogradu".

U današnjem napadu u Beogradu jedan je policajac napadnut u blizini izraelskog veleposlanstva. U njega je iz samostrijela pucao 25-godišnji Miloš Žujović. Policajac je prošao s manjim ozljedama, a napadač je poginuo ubrzo nakon što ga je policajac upucao s više hitaca.

Nakon terorističkog napada u Beogradu, opravdano se postavilo pitanje koliko je Hrvatska sigurna i tko bi joj mogao predstavljati prijetnju.  "Sigurnosno-obavještajna agencija kontinuirano sagledava terorističku prijetnju u nacionalnom, regionalnom i europskom kontekstu. Pri tome surađujemo s nacionalnim i međunarodnim partnerima. Kao što smo istaknuli u našem posljednjem javnom izvješću, džihadistički terorizam je i dalje značajna prijetnja europskoj sigurnosti. Ona je dodatno potencirana u trenutnoj složenoj sigurnosnoj situaciji obilježenoj ruskom agresijom na Ukrajinu, kao i sukobom u Gazi nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael 7. listopada 2023", rekli su iz SOA-e za RTL.

"Pri tome najveću opasnost predstavljaju (samo)radikalizirani pojedinci (tzv. vukovi samotnjaci), posebice psihički nestabilne osobe, koji, inspirirani terorističkom propagandom, mogu izvršiti teroristički napad", dodali su iz SOA-e.

Napad u Beogradu

Napadač na srpskog policajca, koji je osiguravao izraelsko veleposlanstvo u Beogradu, je konvertit koji je uzeo ime Salahudin, objavio je u subotu ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić. "Utvrđeno je da je osoba koja je izvršila teroristički napad Miloš Žujović (25), vjerskog imena Salahudin, konvertit iz Mladenovca, koji je otišao živjeti u Novi Pazar", rekao je Dačić. Napadač je u subotu oko 11 sati iz samostrela pogodio u vrat pripadnika žandarmerije koji je osiguravao izraelsko veleposlanstvo u Beogradu.

Beograd: Ispred veleposlanstva Izraela policajac pogođen samostrelom u vrat pucao u napadača i ubio ga
1/7

Muškarac je više puta prilazio policajcu pitajući ga gdje je muzej i slično, a zatim se vratio, otvorio vrata kućice, iz vrećice izvadio samostrel i ranio policajca, koji je ispalio nekoliko hitaca i napadač je pola sata kasnije umro.Ranjeni policajac operiran je i izvan je životne opasnosti. Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je došlo do "pokušaja terorističkog napada u blizini izraelskog veleposlanstva u Beogradu".

"Veleposlanstvo je zatvoreno i niti jedan zaposlenik veleposlanstva nije ozlijeđen. Okolnosti slučaja se istražuju", stoji u priopćenju. Dačić  je dodao da će policija provesti pretrese na više lokacija. "Sve naše snage na najvišem su stupnju pripravnosti", izjavio je ministar Dačić. Dačić je ranije rekao da postoje indicije da je napad povezan s vehabijskom pokretom.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije