Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nedjeljom u 2

Špelić: I danas živimo u ekonomiji nastaloj nakon Jomkipurskog rata

Dario Špelić bio je gost emisije Nedjeljom u 2
HTV/HRT
15.10.2023.
u 17:13

Povjesničar i novinar Hrvatskog radija analizirao je u emisiji Nedjeljom u 2 povijest palestinsko-izraelskog sukoba

“Ovo je napad koji još nije zabilježen. Imali ste bombaše samoubojice, ljude koji su ulazili u pune autobuse i raznosili se bombama, imali ste raketiranje civilnih ciljeva i uzvrat Izraela koji je uvijek bio krvav jer je napravljen s ciljem da utjera strah u kosti, ali ovo što se dogodilo prošlu nedjelju sve je iznenadilo. Nisam siguran da bi Iran tako nešto potaknuo”, rekao je to u emisiji HTV-a Nedjeljom u 2 o najnovijem palestinsko-izraelskom sukobu povjesničar i novinar Dario Špelić, urednik i voditelj emisije “Povijest četvrtkom” na Hrvatskom radiju.

Govoreći o povijesti tog sukoba, podsjetio je: “Nedjeljni napad toliko je drastičan da nitko više ne može računati kamo to zapravo vodi, a sukobi na Bliskom i Srednjem istoku mogu se gadno preliti vani. Samo se sjetite 1973. godine i Jomkipurskog rata. Mi i danas živimo u ekonomiji koja je određena tadašnjim naftnim embargom i činjenicom da je u tri mjeseca cijena nafte skočila četiri puta.”

Osvrnuo se i na to kako se prema ovom sukobu postavila Europska unija te Hrvatska. Špelić smatra da to uopće nije važno pitanje jer Unija, kao ni Hrvatska, nemaju velik utjecaj na taj dio svijeta.

“Budimo realni, važnije je što rade dva američka nosača aviona u istočnom Sredozemlju, važnije je ono što se krije iza onoga što kažu princ prijestolonasljednik Mohammad Bin Salman, što će gosp. Blinkenu reći jordanski kralj itd. To su ključne stvari. EU tu može ponavljati uobičajene europske floskule o pravu Izraela na samoobranu i mora se paziti koja je razina te samoobrane da to ne postane nešto što se više ne može gledati”, naglasio je.

POVEZANI ČLANCI:

Najgore mu je, rekao je, što postoji mogućnost da je sve ovo proračunat potez Hamasova vodstva.

“Čini mi se da je ovo napravljeno tako da napad bude nalik onima koje je radila Islamska država. Da namjerno bude toliko žestok i krvav kako bi protivnik znao s kim ima posla te da odgovor mora biti tako jak, a znam da će taj jak odgovor samo doliti ulje na vatru, onu za koju želimo da gori stalno. Nemojmo zaboraviti da Hamas ne priznaje državu Izrael, nema mira s onim što ne priznajete”, objasnio je.

Špelić je istaknuo kako mnogi u međunarodnoj zajednici, pa tako ni SAD, ne dovode u pitanje treba li biti palestinske države. Pitanje je samo kakva će ona biti.

“Ulazite u grotlo. S palestinskom samoupravom, s Fatahom i PLO-om se još može razgovarati, to su uglavnom stariji ljudi, dominantno političari koji shvaćaju da je politika umijeće kompromisa. Što ćete s Hamasom? Kako s njima razgovarati? S druge strane, u Izraelu postoji jako snažna struja koja ne vidi potrebu za ikakvom palestinskom državom. Ključno je to što je ovdje riječ o političkom problemu. Njega ne možete riješiti vojskom, obavještajnim službama i bespilotnim letjelicama. Politički problem na kraju se rješava političkim dogovorom”, zaključio je Špelić u emisiji.

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Eksplozije i veliki oblaci dima izdižu se iz tla u Gazi

Komentara 3

M3
Miške 3
05:36 16.10.2023.

Ovog historičara je užitak slušati

Avatar 365dias
365dias
20:46 15.10.2023.

Hamas je pogrešno zvati militantima - oni su okrutni fanatični islamski ubojice, možda čak gori i od ISIL-ovaca. Onako ubijati mlade ljude na festivalu, silovati žene, spaljivati cijele obitelji - odrubljivati glave bebama - to ne mogu raditi ljudi, to su više životinje nego ljudi. Jadan taj palestinski narod koji ih je izabrao na vlast, a sada prolazi kroz goleme patnje zbog tih luđaka. Jedino trajno rješenje sukoba su dvije države, izraelska i palestinska. No Hamasovci i slični to ne žele - njihov je proklamirani cilj totalno uništenje Izraela. Sada im slijedi uništenje, ali nažalost pati narod za kojeg se tobože bore.

FR
franjo
18:15 15.10.2023.

Problem svih problema je što su se poslije drugog svjetskog rata naselili Židovi u tuđu zemlju tj. Palestinu a njih nije nitko pitao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije