RAD NOĆNIH KLUBOVA

Split i Ministarstvo turizma u ratu: Ne slažu se oko radnog vremena noćnih klubova

Split: Ivica Puljak i Bojan Ivošević o radu noćnih klubova
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/3
10.08.2024.
u 12:22

Ministarstvo turizma: Grad ima alate za ograničenja, ali treba ih donositi pro futuro kako bi dionici mogli pripremiti poslovanje

Grad Split i Ministarstvo turizma ratuju zbog rada noćnih klubova. Gradsko vijeće donijelo je odluku kojom ograničava njihov rad, a Ministarstvo turizma ukinulo ju je uz obrazloženje kako radno vrijeme noćnih klubova nije u ingerenciji Grada. Tako dva kluba u Marmontovoj ulici i dalje rade do 6 ujutro, umjesto do ponoći, kako je glasila odluka Gradskog vijeća, a gradonačelnik Ivica Puljak i njegov zamjenik Bojan Ivošević za nered, buku i pijančevanje na ulici u blizini klubova optužili su ministra Tončija Glavinu i Ministarstvo turizma jer su nisu dopustili da se uvede ograničenje njihova rada. Na konferenciji za novinare emitirali su film snimljen u sitnim noćnim satima koji svjedoči o neredu u blizini klubova, za razliku od drugih dijelova grada.

Traže izmjene zakona

– Ne želimo noćne klubove u staroj gradskoj jezgri! Ministar Glavina preuzeo je direktnu odgovornost za nered iza ponoći u blizini klubova. Mogao je stati na stranu Grada, postoji način jer na prostoru zaštićene baštine postoji Plan upravljanja koji je iznad ostalih propisa. Tamo gdje Split ima ingerenciju vlada red, a tamo gdje upravlja Ministarstvo vlada nered – rekao je gradonačelnik Puljak koji je istaknuo kako ne želi umrtviti grad, ali želi pronaći najbolji balans između turizma i života građana. Podsjetio je na konferenciju za novinare koju su održali Glavina, u vrijeme kada je bio državni tajnik, i predsjednik splitskog HDZ-a Tomislav Šuta na kojoj su Puljka optužili za nered koji se događa u sitnim noćnim satima pa se stanovnici gradske jezgre opravdano bune, a kada je postao ministar, sprečava ga u uvođenju reda.

Grad Split uputit će u saborsku proceduru zahtjev za izmjenu Zakona o trgovini kako bi mogao ograničiti do kada se smije prodavati alkohol, kao i zahtjev za izmjenu Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti u kojemu bi se gradovima omogućilo određivanje radnog vremena noćnim barovima i klubovima.

VEZANI ČLANCI:

Znali su da je nezakonito

Ministarstvo turizma u svom je očitovanju izrazilo čuđenje zbog čega je Grad Split donio odluku o skraćenju radnog vremena barovima kada je još 2003. tražilo tumačenje odredbi Zakona u kojemu im je odgovoreno kako jedinice lokalne samouprave ne mogu mijenjati radno vrijeme klubova.

"S obzirom na to kako navedena odluka Gradskog vijeća Splita nije u skladu sa Zakonom, Ministarstvo turizma i sporta dalo je uputu da se odredba o skraćivanju radnog vremena navedene vrste ugostiteljskih objekata briše. U ovom slučaju Grad Split donosi odluke kojima ograničava pravo na rad ugostiteljskim objektima koji su zadovoljili sve važeće propise te im je zakonom regulirano radno vrijeme. Navedeno predstavlja i pravnu nesigurnost za turističke i ugostiteljske tvrtke i njihove zaposlenike, koji u predloženom vremenu u trajanju od samo tri sata ne mogu realizirati ugovore o radu na puno radno vrijeme", navode iz Ministarstva turizma i ističu kako je novi Zakon o turizmu predvidio alate za kvalitetnije upravljanje destinacijama.

"Svaka destinacija ima mogućnost sustavno i na temelju egzaktnih podataka odrediti smjer razvoja turizma, što uključuje i donošenje odluka o određenim ograničenjima i to na području cijelog grada ili općine ili na jednom dijelu, kvartu ili ulici. No potrebno je naglasiti kako će se te odluke donositi pro futuro, s jasnim rokom primjene kako bi svi dionici u lancu turizma na vrijeme mogli planirati svoje poslovanje", poručili su iz Ministarstva.

 

GALERIJA BBC odabrao 12 najfascinantnijih napuštenih građevina na svijetu. Na popisu i hrvatsko ruglo
Split: Ivica Puljak i Bojan Ivošević o radu noćnih klubova
1/19

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije