Zima stisnula zube

Splitsko-dalmatinski župan proglasio izvanredno stanje

snijeg u splitu  (1)
Maja Pejković Kaćanski
04.02.2012.
u 12:53

Čak 80 lomova kostiju na Hitnom kirurškom prijamu KBC-a Split obradili su dežurni liječnici u prvih dan i pol snijega

Zbog ekstremno niskih temperatura, snježnih oborina s visokim snježnim nanosima, ledom na prometnicama, olujnim nevremenom  i posljedicama njegova djelovanja Ante Sanader, župan Splitsko-dalmatinske županije donio je Odluku o izvanrednoj opasnosti od elementarnih nepogoda na području županije, priopćeno je nakon izvanredne sjednice županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje Splitsko-dalmatinske županije.

S obzirom na prekid cestovnog prometa, dugotrajnih zastoja na prometnicama, obustave trajektnog prometa, izolacije naselja i prekida ili otežane opskrbe energentima i životnim namirnicama Stožer zaštite i spašavanja Splitsko-dalmatinske županije traži od čelnika jedinica lokalne samouprave s ugroženih područja aktiviranje njihovih Stožera koji će procjenjivati i pratiti stanje na terenu, procjenjivati rizik i poduzimati mjere usklađenog reagiranja i djelovanja službi kod nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Nalaže se uvođenje pripravnosti svim službama i operativnim snagama zaštite i spašavanja, te u skladu sa razvojem stanja na terenu, stožeri zaštite i spašavanja trebaju pratiti njihovo reagiranje i usklađeno djelovanje u nepovoljnim zimskim uvjetima. Određeni su i prioriteti čišćenja glavnih prometnih pravaca na državnim i županijskim cestama.

Stožer preporuča svim građanima da radi svoje sigurnosti aktivno sudjeluju u provođenju obveza čišćenja snijega prema odlukama o komunalnom redu. Ujedno, preporučuju da građani ostanu u svojim kućama i ne izlaze dok se uvjeti na javno-prometnim površinama ne normaliziraju. Također, svima koji nemaju izrazitu potrebu preporučuju da se ne upućuju na put, posebno ukoliko nemaju odgovarajuću zimsku opremu. Na sastanku Stožera je bio i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić koji je rekao da je vojska u pripravnosti.

Gusti, sitni snijeg i dalje pada, nemoguće ga je čistiti te na nekim prometnicama jedva prolaze i ralice. Moguće je da će se zatražiti i pomoć vojske, s obzirom da postoje kućanstva do kojih je nemoguće doći, a nužna im je pomoć.

– Čak i državne ceste ne uspijevamo očistiti. Jedino je D1 prohodna od Splita do Vrlike, D8 od Splita do Makarske je u zastoju na Dupcima, a ne može se ni do Klisa – doznajemo od Petra Vuletića, šefa zimske službe kojim kaže da su svih 40 vozila na terenu, ali na području Vrgorca i Imotskog snijeg je visok i preko jednog metra i dalje pada te ga je nemoguće čistiti!

U Splitu, Prometovi autobusi i dalje ne voze, osim jedne jedine linije, Zračna luka u Kaštelima i dalje je zatvorena. Trajekti su tijekom prije podneva plovili, a u podne, kako se nevrijeme pojačavalo su otkazani, dok katamaranske veze u prekidu još od petka.

Čak 80 lomova kostiju na Hitnom kirurškom prijamu KBC-a Split obradili su dežurni liječnici u prvih dan i pol snijega. Uglavnom je riječ o slomljenim kostima na ruci, uz tri slomljena kuka i dvije noge.

Grad Ploče su bez struje, sve do Drvenika kod Makarske i Sućuraj na Hvaru, a iz HEP-a poručuju da je dalekovod u kvaru i da je po ovom vremenu popravak nemoguć.

Ima i vrlo kritičnih situacija, kada uskače HGSS. – Imamo starijih, bolesnih ljudi koji su zameteni. Treba im dostaviti lijekove, odvesti ih na dijalizu, ili do liječnika. Naše ekipe su na terenu. Dokle možemo dolazimo vozilima, a onda skijama ili sanjkama – rekao je Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a. Snijeg i dalje pada.

Komentara 5

OB
-obrisani-
14:35 04.02.2012.

Kako sad ? Još jućer su se valjali po snijegu,igrali Picigine,veselili,a danas Elementarna Nepogoda ?? ma dajte molim vass !

FE
Felicijen
17:34 04.02.2012.

Hoćemo i mi \"sunčani dan\" bez rada kad nam na kopnu po ljeti temperatura ode na +35 stupnjeva !

NA
nadaparabola
21:14 04.02.2012.

A GDJE SU ONI ŠTO IGRAJU JEBENI PICIGIN?\'CJELU GODINU NIŠTA NE RADE,REVU KO MAGARČINE I TRAŽE OD NAS SLAVONACA LOVU DA MOGU LAGODNO ŽIVJETI.A KAD JE BILO STANI ,PANI I GLAVU GUBI OD NJIH NIJE BILO NI TRAGA NI GLASA.TOLIKO O DALMATINERIMA I NEK VIŠE NE REVU NA PORTALU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije