Razgovori

Stjerani smo u kut i nemamo što čekati - izlazimo na ulice!

vagoni
02.04.2010.
u 17:14

Stanje je alarmantno, nećemo skrštenih ruku samo čekati da nas strpaju na burzu rada, tvrdi sindikalist Željko Gavran nakon najava da će Specijalna vozila ostati bez velikog posla za HŽ.

Ni dva sastanka s ministrima Kalmetom, Šukerom i Popijačem te čelnicima HŽ-a i HŽ-Carga nisu dala odgovor radnicima Đure Đakovića - Specijalna vozila hoće li njihova tvrtka dobiti ljetos obećani posao izrade 100 teretnih vagona.

U prosvjedu i kooperanti

Naprotiv, neizvjesnost oko posla, o kojem ovisi egzistencija 450 obitelji radnika Specijalnih vozila i još barem toliko obitelji kooperanata, samo je povećana.

– Ustrajemo u tvrdnji da je naša tvrtka jedina od tri ponuđača udovoljila svim natječajnim uvjetima, a sada čujemo da bi natječaj mogao biti poništen! Kome to treba i zašto? Ako se to dogodi i raspiše novi, to će potrajati barem tri mjeseca, a nama ne ostavlja nimalo prostora jer u tom razdoblju nemamo načina pokrenuti i održavati bilo kakvu proizvodnju. Stjerani smo u kut, naša egzistencija je napadnuta – ogorčen je Ivan Barić, predsjednik Udruge branitelja Specijalnih vozila.

Dodaje da sve ovo stiže u trenucima kada ističe Sporazum sa poslodavcima o socijalnom miru, a koji jamči očuvanje radnih mjesta i isplatu plaća.

– S jedne strane nam ne daju posao, a druge strane nisu spremni produljiti socijalni sporazum i mir radnika. Više nemamo što čekati, sačekat ćemo da prođe Uskrs, a početkom tjedna poduzet ćemo odlučne korake i krenuti u prosvjede, ne samo zbog Đure Đakovića nego i očite poruke poslodavaca kakav tretman kod njih imaju Slavonija, Slavonski Brod i branitelji - kaže Ivan Barić.

“Posao je naš”

U upravi holdinga nisu previše rječiti o tome tko i zašto se odugovlači sa dodjelom posla izrade vagona.

– Radnicima samo savjetujem strpljivost, a ako posla ne bude sada bit ga će neki drugi put – kratko je poručio predsjednik uprave holdinga Zdravko Stipetić.

Radnici su revoltirani jer do tog “drugi put” nemaju što raditi. Zato kažu, neće dopustiti da budu dovedeni pred svršen čin.

– Na prosvjede ćemo pozvati sve radnike i njihove obitelji, a i građane da nam se priključe. Stanje je alarmantno, nećemo čekati da nas strpaju na burzu rada, a mi smo na natječaju za vagone pobijedili i po svim kriterijima posao je naš. Možda se poslodavci nakon prosvjeda opamete i shvate da smo u pravu mi, a ne oni – kaže Željko Gavran, predsjednik Koordinacijskog odbora Sindikata metalaca Đure Đakovića.

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar Dinamo BBB
Dinamo BBB
23:49 02.04.2010.

E moji Brođani ! Di ste bili kad je grmilo ? Sada lagano pušite. Sindikat vam je u k**** !

ME
medicinar
12:24 03.04.2010.

e brođani jude,kada sam ja dobio otkaz u bolnici ,te ostao na ulici sa nezaposlenom ženom i dvoje malodobne djece svi ste šutjeli i bio sam problem,a sad kad ste vi problem tražite podršku .e daćemo vam svi podršku ali uz kavu na terasi nekog brodskog kafića. medicinar

DA
DarzaJ
12:46 05.04.2010.

@medicinar e to je problem, svi zatvaraju oči dok se zlo događa nekom drugom a nisu svjesni da će jednog dana doči i do njih. dok god ovce u ovoj državi dopuštaju ta sr... dotle će nas oni i šišati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije