bukti rat

Što do sada znamo o krvavom palestinsko izraelskom sukobu: Vlada kaos, veliki je broj mrtvih i ranjenih

Napad na Izrael
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
07.10.2023.
u 15:41

Izraelske obrambene snage proglasile su Operaciju „Iron Swords“ protiv Hamasa u pojasu Gaze, a premijer Benjamin Netanjahu objavio je ratno stanje.

Najveća eskalacija palestinsko izraelskog sukoba zadnjih godina dogodila se danas ujutro, na Šabat, i dan nakon 50. godišnjice Yom Kippur rata. I to u atmosferi velikih unutarnjih problema u Izraelu. Palestinske militantne grupe objavile su da su do sada ispalile oko 5.000 raketa na izraelski teritorij, a izraelske službe sigurnosti taj su broj procijenile na oko 2.000. Gađani su mnogi gradovi u Izraelu, kao i infrastrukturni objekti.

Snimke pokazuju ulazak palestinskih grupa na izraelski teritorij uz pomoć paraglajdera i čamaca. Oko desetak naselja uz granicu s Palestinskom samoupravom, a u kojima žive izraelski naseljenici, sada su pod kontrolom pripadnika palestinskih vojnih grupa. Izraelska policija je potvrdila infiltraciju militanata u 14 izraelskih područja. Snimke pokazuju mnogo mrtvih i zarobljenih izraelskih vojnika i civila te kaos koji vlada tim područjem.

Video: Napad na Izrael

Na snimkama su i uništeni tenkovi i druga vojna tehnika, te zarobljena oklopna vozila u osvojenim izraelskim pograničnim bazama. Snimke pokazuju i neometano djelovanje palestinskih bespilotnih letjelica po izraelskim vojnicima. 

VEZANI ČLANCI: 

 Izraelske obrambene snage proglasile su Operaciju „Iron Swords“ protiv Hamasa u pojasu Gaze, a premijer Benjamin Netanjahu objavio je ratno stanje.

GALERIJA Raketni napad na Izrael

Napad na Izrael
1/21

Izvanredno stanje je proglašeno u cijelom Izraelu, a rezervisti mobilizirani. Prema pojasu Gaze kreću izraelska pojačanja. Izraelski mediji propitkuju kako se ovakva akcija mogla planirati i provesti bez saznanja izraelskih obavještajnih službi i uz ovako slabu reakciju vojske.

Video: Napad na Izrael: Crni dim se vidi

Prema službenim izraelskim informacijama najmanje je 40 mrtvih Izraelaca, dok palestinski izvori potvrđuju i više desetina mrtvih Palestinaca. Ukupni broj ozlijeđenih je veći od 500. Tu su uračunate i vojne i civilne žrtve. No, objavljene snimke na društvenim mrežama pokazuju da je broj mrtvih daleko veći. Sa svih strana svijeta stižu reakcije oko ovih događaja.

Ključne riječi

Komentara 12

DU
Deleted user
16:14 07.10.2023.

4.12.1993e su u Alžiru(mjesto Tamesguida) mučki ubijeni 12 Hrvata,radnika Hidroelektrane,jednostavno zaklani. Za taj masakr su odgovorni arapski islamski fundamentalisti,pripadnici GIA grupe(Groupe Islamique Armé). Dvojicu hrvatskih radnika(imena ne želim navesti,premda su poznata),teroristi su teško ozlijedili noževima, misleći da su im zadali smrtne ozljede, no nevjerojatnim spletom okolnosti njih su dvojica uspjela izvući živu glavu. Jednom je prerezano lice od usta do uha, a preživio je jer je pao u nesvijest, a ubojice su mislili da je umro. . Sve te organizacije(GIA,Al Qaida,Jemaah Islamiya,PLF,Palestinian Islamic Jihad,Hamas,jihadi salfisti itd itd) ispadaju iz istog inkubatora zvanog muslimanska braća,iz kojeg je i taj Hamas. Moralno pitanje je,kako može Hrvat pljeskati Hamasu koji je ideološki pripadnik istog pokreta,ideološki brat ubojica Hrvata?

Avatar Barbie
Barbie
16:21 07.10.2023.

Teški fanatizam...ali izgleda da su razni fundamentalizmi na Istoku obilježje našeg doba.

CH
chemica
16:12 07.10.2023.

Zvjerad je već uzela taoce i time sama sebi presudila kršeći Ženevsku konvenciju. Na kraju će na jednog ubijenog Izraelca doći bar stotinjak poginulih Palestinaca. Žena, djece, staraca, civila općenito, među njima svakako i pokoji terorist. Neće biti milosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije