Stop nasilju na stadionima: U škole uvode navijače

17.11.2008.
u 21:41

Kako kulturno i fer navijati na sportskoj utakmici tema je o kojoj će već od idućeg polugodišta svi učenici osnovnih i srednjih škola dva školska sata slušati na satu razredne zajednice.

Svaka škola imat će i svoju navijačku skupinu kao i novinarsko-sportsku sekciju koje će pratiti svoje školske sportske klubove na natjecanjima. Otkrio je to danas na tribini “Edukacijom protiv nasilja” na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu Franjo Arapović, predsjednik Hrvatskog školskog športskog saveza, institucije koja je prije nekoliko dana Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) poslala svoje prijedloge kako spriječiti divljanje po stadionima.

Zvijezde u spotovima
– Namjera nam je organizirati nogometne utakmice za cure i dečke petih i šestih razreda koje bi se održavale vikendom po hrvatskim gradskim trgovima. Klubove bi na njihovim gostovanjima pratile i školske navijačke skupine te novinarske sekcije, a djeca bi na putovanjima spavala kod svojih domaćina – istaknuo je Arapović.

Djecu bi od najranijih dana, dodao je, trebalo učiti kako se postaje pravi navijač, kako srcem navijati za svoj klub ili reprezentaciju te u kratkom vremenu stvoriti takvu atmosferu u kojoj će svatko moći navijati za Dinamo u Splitu, a za Hajduk u Osijeku.

Sve predložene mjere MZOŠ je prihvatio.

Nije bilo dovoljno
– Mnoge su institucije dosad činile puno toga da suzbiju nasilje na sportskim utakmicama. No očito da to sve nije dovoljno. Zato sada idemo dalje s cijelim nizom mjera, a ne samo s izmjenom Zakona o navijačima. Ulazimo i u škole.

Održat ćemo cijeli niz predavanja, druženja s poznatim sportašima, dijelit ćemo brošure, edukativne materijale, na televiziji će se uskoro početi prikazivati spotovi protiv nasilja sa sportašima u glavnim ulogama – rekla je Zrinka Kovačević, državna tajnica za šport.

Hoće li ove novosti postati formula koja će uspjeti odvojiti šačicu huligana od većine pravih navijača, pokazat će vrijeme.


Prekrižimo 
“za dom spremni”

– Moramo se suprotstaviti onomu što nijedno društvo ne odobrava, ustati protiv huliganstva i onih koji na stadionima viču “za dom spremni” – istaknuo je jučer na tribini Igor Štimac, predsjednik Udruge nogometnih prvoligaša. Štimac se složio s Benjaminom Perasovićem, sociologom koji smatra da treba težiti diferencijaciji među navijačima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije