IZGOVOR IM IDE MALO TEŽE

Strani radnici uče hrvatski: 'Lakše je kad znaš u trgovini reći ćevapi'

Foto: TH Consulting
1/7
16.07.2024.
u 16:19

Besplatna škola za tridesetak radnika iz Azije, mahom zaposlenih u poljoprivredi nedaleko Virovitice, ima za cilj olakšati svakodnevnu komunikaciju u radu, ali i s lokalnim stanovništvom

Strani radnici iz Nepala i drugih azijskih zemalja, koji su trbuhom za kruhom došli raditi na hrvatska polja, imaju priliku besplatno učiti hrvatski jezik, u sklopu pilot projekta kojeg je u Podravini pokrenula jedna od najvećih agencija za posredovanje u zapošljavanju i privremeno zapošljavanje stranih radnika u sektoru poljoprivrede u Hrvatskoj, TH Consulting. Kako navode u toj agenciji, tridesetak mladića u večernjim satima, dva do tri puta tjedno, u sklopu višemjesečnog programa, usvaja ovoga srpnja osnove komunikacije na hrvatskom jeziku. Nastava je u prostorijama Društvenog doma u naselju Lozan kod Špišić Bukovice.

- Najlakše nam ide učenje novih riječi. Izgovor je malo teži, pogotovo kod riječi koje sadrže č, ć, đ, dž, poput 'ćevapčići'. Gramatiku razumijem teoretski. Primjena će, vjerujem, doći s vremenom. Veselim se koristiti hrvatski na nogometu, u trgovini i na poslu - naglašava Kapil Khadka (19) iz Nepala, koji odnedavno brine o uzgoju povrća u obližnjem OPG-u. Za "razred" je zadužena Josipa Reit, učiteljica razredne nastave i engleskoga jezika u osnovnoj školi. Iznenađena je predznanjem svojih učenika.

- Već neko vrijeme žive u Hrvatskoj pa su tako usvojili izraze potrebne za rad, kao i latinicu. I više je nego očita motivacija za učenjem jer u potpunosti razumiju koliko će im to značiti za daljnji profesionalni napredak, kao i za integraciju u društvo, a često postavljaju i dodatna pitanja o nepoznatim riječima ili kulturi. Naš je cilj pomoći im da mogu otići u trgovinu, kod liječnika, baviti se hobijima, sudjelovati u timskim sportovima – ispričala je učiteljica Reit.

POVEZANI ČLANCI:

Iako kurikulum nije formalno propisan, Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo je Program učenja hrvatskog jezika, povijesti i kulture za azilante i strance, koji propisuje preporučenu formu i strukturu programa. Taj program, ističu iz TH Consultinga, slijede i u Lozanu. Kako za strane radnike u Hrvatskoj još nema dovoljno sustavno organiziranih tečajeva, a pogotovo ne besplatnih i za poslodavca i za radnika, Općina Špišić Bukovica ustupila je prostor bivše područne škole.

VIDEO 'Skoro sam pala u nesvijest': Medicinska sestra iz Ugande dobila gromoglasni aplauz kad je opisivala svoj dolazak u Hrvatsku

Općinski načelnik Hrvoje Miler ističe kako je nastava hrvatskoga jezika itekako važna zbog bolje svakodnevne komunikacije i snalaženja, ali i lakšeg sporazumijevanja s lokalnim stanovništvom i poslodavcima. - Vjerujem da će dosadašnji polaznici svojim dobrim primjerom pokazati budućim kolegama da je riječ o pozitivnoj promjeni. Odaziv je sjajan, a nedavno smo povodom dana Sv. Florijana, zaštitnika našeg naselja Lozan, održali turnir u malom nogometu, gdje je jedna ekipa stranih radnika igrala protiv lokalne ekipe. Ima pojedinaca koji jako dobro igraju nogomet – priča načelnik Miler.

- Radnici moje tvrtke su u školi. Smjene prilagođavamo i izlazimo im ususret kako ne bi propuštali gradivo. Prvi koji su došli razumiju, iako teže govore, pogotovo ponavljajuće pojmove vezane uz posao. Prvo nauče pojmove vezane uz svakodnevni posao' - govori Mario Mareković, vlasnik tvrtke DAM iz Lozana, poznatog proizvođača i prerađivača ljekovitog bilja, posebice kamilice. Prve strane radnike pronašli su koncem 2021. upravo preko agencije TH Consulting, kao njihov prvi klijent. Od 50 zaposlenih, 18 je Nepalaca, a u procesu su dovođenja i supruge jednog radnika.

- U trenutku kada u Hrvatskoj svjedočimo naglom priljevu stranih radnika, prepoznali smo značaj svoje društvene odgovornosti, a radnicima smo, osim tople dobrodošlice, administrativne, zdravstvene i privatne podrške i nakon pronalaska poslodavca, odlučili ponuditi i potrebnu besplatnu edukaciju. Među Nepalcima su tako hit ćevapi, a jako su dobri u nogometu. Uz poznavanje jezika lakše im je i na poslu, oko primjerice, rajčica, ali i oko nogometa, pa i ćevapa - napominje osnivač i direktor TH Consultinga Ivan Suhanek. Njegova se poslovna strategija, ističe, temelji na društvenoj odgovornosti i personaliziranom pristupu svakom radniku i poslodavcu, uz premisu "bolje uvoziti radnike, nego hranu".

POVEZANI ČLANCI:

Prema podacima MUP-a, od 1. siječnja do 30. lipnja 2024. izdano je ukupno 112.389 dozvola za boravak i rad stranih državljana, od čega 74.184 za novo zapošljavanje, 26.226 za produljenje te 11.939 za sezonske radnike. Analitičari predviđaju kako će do 2050. svaka četvrta osoba u RH biti stranac.

Virovitičanin Ivan Suhanek osnovao je TH Consulting 2022., nakon što je 25 godina proveo u povrćarstvu, poslu kojim su se bavili njegovi roditelji. Trebao je pomoć u svom OPG-u i sam je doveo prve radnike iz Nepala. Ubrzo su se javili i upiti drugih, a kad je uvidio kolika je potražnja, osnovao je agenciju u Virovitici. Godišnje zapošljava oko 180 djelatnika, od čega je 50 hrvatskih državljana, a ostalo su strani radnici. Diljem Hrvatske posreduje s više od 60 poslodavaca za oko 1.000 stranih radnika godišnje, većinom za poslove u poljoprivredi (povrćarstvo, voćarstvo, stočarstvo i peradarstvo), prehrambenoj industriji i trgovini. Surađuju s partnerima iz Nepala, Indije, Bangladeša, Uzbekistana, Srbije, Egipta i Kosova. Inicijativa za školu hrvatskoga jezika dolazi uoči donošenja novog zakona o stranim radnicima gdje se očekuje učenje jezika.

>> FOTOGALERIJA Znate li nabrojiti 10 najvećih gradova u Hrvatskoj po broju stanovnika? Rijetki će uspjeti navesti baš sve

1/13

Komentara 3

Avatar neidemdalje
neidemdalje
23:05 16.07.2024.

i to mi plaćamo!?

Avatar Behemot
Behemot
23:08 16.07.2024.

Virovitica, HDZ-ova utvrda. Strancima stan, hrana, dupla plaća nego Hrvatima. To je pravi smjer.

PU
Pulchrum
17:51 16.07.2024.

To je već odavno trebalo napraviti. Kako je moguće da rade, a ne znaju ni riječi hrvatskog jezika?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije