Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUĐENJE BIVŠEM BANDIĆEVU VOZAČU

Sugovornik Ljutiću: Žao mi je što se nisam više nakrao, a Ljutić mu odgovara: Stigneš, polako...

Zagreb: Nastavljeno suđenje Robertu Ljutiću, bivšem suradniku Milana Bandića
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/5
25.06.2024.
u 14:16

U tajno snimljenim razgovorima čuje se kako Ljutić sređuje razna plaćanja u ime grada, dogovara zapošljavanja, obećava financijske potpore

Iako je Milan Bandić, dugogodišnji zagrebački gradonačelnik, umro prije gotovo tri i pol godine, način na koji je vladao Zagrebom još je tema raznih sudskih postupka. Jer je Bandićeva vladavina metropolom svojedobno je na optuženičku klupu odvela njega, ali i brojne njegove suradnike. Jedan od takvih je i Robert Ljutić koji je Bandiću bio i vozač i tjelohranitelj i bliski suradnik. Njegovo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu počelo je u veljači 2020. kada je Ljutić zanijekao krivnju za trgovanje utjecajem i zloporabe u gospodarskom poslovanju. 

On je jedini ostao na optuženičkoj klupi nakon što su svi njegovi suoptuženici priznali krivnju te su po nagodbi s USKOK-om odavno i osuđeni. Prema optužnici, USKOK Ljutića tereti da si je pribavio korist od 440.000 kuna. On je od ožujka 2013. do siječnja 2016. obnašao nekoliko dužnosti u uredu gradonačelnika, a USKOK tvrdi i da je bio stvarni voditelj tvrtke za organizaciju kulturnih manifestacija “Tvornica događaja” u kojoj je Sanja Bančević Medenica bila direktorica. Istodobno udrugu ZAFAZ, čiji je novac zapravo korišten za poslovanje Ljutićeve tvrtke, vodio je Drago Topolovac. Kao predsjednik ZAFAZ-a, Topolovac je, prema optužnici, nalagao plaćanja za usluge koje nisu obavljene, a računi su ispostavljani tvrtki koju je vodio Ljutić. ZAFAZ je, prema optužnici, dobivao znatna sredstva iz gradskog proračuna pa je, prema USKOK-u, poslužio i kao paravan da Ljutić preko njega izvlači novac za sebe. Bančević Medenica i Topolovac su priznali kako su izvlačili novac, a prema optužnici ona je ispostavljala lažne fakture koje je on plaćao. 

Što su radili i kako su poslovali, čuje se i na snimkama tajno snimljenih razgovora, koje su ranije preslušane u sudnici. No kako su u međuvremenu napravljeni transkripti tih razgovora, sada se razgovori ponovo preslušavaju kako bi se utvrdila njihova točnost. Osim toga, čitane su i SMS poruke iz Ljutićeva mobitela. U tajno snimljenim razgovorima čuje se kako Ljutić sređuje razna plaćanja u ime grada, dogovara zapošljavanja, obećava financijske potpore.

VEZANI ČLANCI:

"Da li imaš kakvu firmu da nas skromno financijski pomogne? Cvita", jedna je od tih poruka. Cvita je Nenad Cvitković iz udruge Centar HePi koji Ljutiću kaže: "Žao mi je što se više nisam nakrao. A više se nema ni što krasti..."

"Stigneš, stigneš, polako", odgovara mu Ljutić.  

"Pa taj Bandić nema pojma ni o čemu... Samo žderu, piju i putuju... Ulovit ću ja Milana, gdje su kamere", kaže u jednom od razgovora Cvitković nezadovoljan jer je njegovoj udruzi odobreno 20.000 od traženih 45.000 kuna. Nadalje, iz razgovora se čuje i da s Ljutićem komentira i izglasavanje rebalansa proračuna. 

"Znači idemo s HDZ-om", komentira Cvitković te dodaje: "Grad me je izvarao zbog čega se osjećam kao idiot..."

Ljutić je pak tajno snimljen i kada jednom od sugovornika koji ima dug prema Gradu Zagrebu kaže: "Dođite vi k meni na kavicu, sve ćemo riješiti. To su sve igre i igrice..."

 

FOTO/VIDEO Migrant upao u jamu duboku 12 metara, spašavali ga HGSS-ovci
Zagreb: Nastavljeno suđenje Robertu Ljutiću, bivšem suradniku Milana Bandića
1/7

Komentara 4

ZZ
Zvir Zvirek
14:42 25.06.2024.

Krema hrvatskoga društva. Ekipa koju je hrvatski narod redovno birao na vlast.

DA
darwil
14:43 25.06.2024.

Da li je provjeren nesrazmjer imovine kod tog Ljutića,njegova diploma .....

MM
mad.max
17:42 25.06.2024.

A i suđenje je trebalo biti van Zagreba jer je supruga Drage Topolovcu, Smiljana Topolovec inače vrlo ugodna, draga i simpatična osoba, već godinama sudac porotnik Županijskoga suda u Zagrebu, tako da je moguć sukob interesa, budući je gđa Smiljana zbog svojih neosptivih kvaliteta možda šarmirala suce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije