OBJASNILI KAKO TO RADE

Superjahtaši objavili snimku iz Hrvatske pa otkrili što su napravili u nacionalnom parku: To je strogo zabranjeno

Premantura: Jahta od pola milijarde Eura usidrena na rtu Kamenjak
Sasa Miljevic / PIXSELL
04.09.2024.
u 08:49

U videu nautičar objašnjava kako se privezuju za stablo, stijenu ili kako kaže, "bilo što čvrsto za što se možemo uhvatiti"

Na YouTube kanalu Motor Yacht Loon, službenog kanala istoimene luksuzne jahte, objavljen je video o Hrvatskoj, a u kojem se može vidjeti kako je posada jahte s pomoću lanaca privezala brod za stijene u Nacionalnom parku Mljet, piše Morski.hr. Riječ je o nečemu što je zakonom zabranjeno. 

Pravilnik o unutarnjem redu u Nacionalnom parku Mljet u članku 63. kaže da izvan prostora koja su Prostornim planom i odlukom Ustanove određena kao mjesta za stalni i privremeni privez plovila, nije dopušteno privezivati niti sidriti plovila. Mjesta za sidrenje utvrđuje NP Mljet.

 

U videu nautičar objašnjava kako se privezuju za stablo, stijenu ili kako kaže, "bilo što čvrsto za što se možemo uhvatiti". Unatoč strogim zabranama u ovom nacionalnom parku, oni su snimili cijeli proces vezivanja lancima za stijene, a napravili su i snimke iz zraka, gdje se jasno vidi da nisu jedini koji to rade.

– Oni mogu biti na sidru, ali na kopnu se ne smiju nigdje vezati. Redovito ih upozoravamo, jer u ovakvim situacijama je riječ i o oštećivanju staništa, ali i ugrožavanju sigurnosti plovidbe, što je također veliki problem. Tome bi se najbolje doskočilo strožim kaznama za one koji sve ovo ignoriraju – kazao je za Morski HR ravnatelj NP Mljet, Ivan Sršen.

GALERIJA Kakav luksuz u Puli! Uplovila jahta Kismet. Pogledajte koliko treba izdvojiti za tjedni najam

Premantura: Jahta od pola milijarde Eura usidrena na rtu Kamenjak
1/15
Ključne riječi

Komentara 2

Avatar kozorog
kozorog
09:31 04.09.2024.

u normalnim državama bi ih na temelju ove objave drastično kaznili. mi, koji se grbimo pred svakim, i klanjamo do poda, ćemo tu malo se poprskati i to je to. svako malo netko objavi snimku gdje jahtaši fekalije ispuštaju po rivama, zaljevima gdje se usidre, bez ikakvog plaćanja sidrenja, što je nevjerojatna glupost koju od svih pomorskih država u sredozemlju imamo samo mi. umjesto da im se opali kazna u par desetaka tisuća eura, mi ćemo samo pričati o tome. nek pokažu na jahtama gdje su praznili tankove...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije