Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovni partner RH

Suradnja: Azerbajdžan je ono što je Dubai bio prije 10 godina

azerbajdzan,portal (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
11.03.2013.
u 17:11

Predsjednik Aliyev na kraju sastanka rekao je: "Iznenađen sam, mislio sam da će ovo biti informativni sastanak, a ovo je bio operativni sastanak". Dogovoreno je mnogo vrlo konkretnih stvari, kazao je Nadan Vidošević

Nakon potpisivanja sporazuma u Vladi, azerbajdžansko izaslanstvo sudjelovalo je poslijepodne na Gospodarskom forumu u hotelu Esplanade, ispred kojeg ih je dočekalo desetak prosvjednika Kuće ljudskih prava. Na forumu se okupilo 50-ak dužnosnika i gospodarstvenika, među kojima su bili i predstavnici 19 naših tvrtki – Vijadukt, Geofoto, TDR, Končar, Ledo, Uljanik...

Sastanak je oduševio i hrvatsku delegaciju, a posebno predsjednika Azerbajdžana Ilhama Aliyeva.

Predsjednik HGK Nadan Vidošević objasnio je kako su na sastanku sudjelovale tvrtke koje ili već rade u Azerbajdžanu ili su u vrlo poodmakloj fazi dogovora o suradnji.

– Predsjednik Aliyev na kraju sastanka rekao je: "Iznenađen sam, mislio sam da će ovo biti informativni sastanak, a ovo je bio operativni sastanak". Dogovoreno je mnogo vrlo konkretnih stvari. Volio bih da se ubrzo organizira još jedna naša delegacija dolje jer ovdje nisu mogli biti svi oni koji su bili zainteresirani za sastanak – kaže Vidošević te dodaje kako je širok spektar interesa za poslovanje s tom zemljom.

– Tu je Viadukt u graditeljstvu, Končar sa svojim projektima, farmaceutika Jadran Galenski laboratorij, "know-how" u medicinskim uslugama, Ledo i Agrokor koji tamo već radi, ali se želi širiti. Cijeli set najboljeg u tehničkom i tehnološkom smislu što Hrvatska ima – tvrdi on te dodaje da vjeruje kako RH ima realne mogućnosti. Predsjednik Aliyev je očekivao da će se nuditi tvrtke vezane uz eksploataciju nafte i plina, a zapravo je za to zainteresiran samo Plinacro, a sve ostale tvrtke nudile su nešto novo.

– Strateški je cilj Azerbajdžana u sljedećem desetljeću udvostručiti sektore koji nisu vezani uz naftu i plin – tvrdi Vidošević te dodaje da je iskazan interes i za ulaganja Azerbajdžana u Hrvatskoj.

– Vrlo konkretno se razgovaralo o mogućnosti ulaganja na području Biograda u vezi s jednim medicinsko-rehabilitacijskim centrom, a dio je poslova pred potpisivanjem. Primjerice, s tvrtkom Geofoto dogovorena je izrada vojne mape Afganistana – naglasio je Vidošević.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kaže, pak, da se predsjednik Aliyev iznenadio koliko naših tvrtki već posluje u njegovoj zemlji.

– Veliki je beneficij i izravna komunikacija sa svim njihovim ministrima kako bismo povećali robnu razmjenu. Veliki je potencijal u hrvatskom znanju, tehnologijama, ali i njihovog kapitala u vezi s investicijama u Hrvatsku – kaže ministar te dodaje da će se osobno potruditi da Vlada logistički prati naše kompanije koje posluju u toj zemlji.

Vlasnik Geofota Zvonko Biljecki za Azerbajdžan kaže da je poput Dubaija prije deset godina.

– Mi smo poslovno aktivni kao tvrtka od 2008. godine, a takav rast i takav spektakularni napredak je zanimljiv. Uspješno već radimo jedan zajednički projekt s Norvežanima u domeni katastra, a sad je na potpisu ugovor o izradi vojnog geoinformacijskog sustava cijelog Azerbajdžana po NATO-vim standardima. Taj smo projekt dobili u kolovozu prošle godine, pred ugovorom vrijednim 99,2 milijuna eura koji će se, nadam se, realizirati u sljedeća dva tjedna – objasnio je Biljecki.

>>Josipović i Leko primili predsjednika Azerbajdžana Alijeva

Komentara 7

SO
Soljženicin
17:50 11.03.2013.

Ako si samo ne pomognemo neće nam ni Bog pomoći. Moramo raditi da bismo živjeli, moramo pametno ulagati da bismo kvalitetno ubirali. Znamo li mi to? Znamo i hoćemo. Imamo li ljude? Imamo, samo ih treba staviti na pravo mjesto.. Nepismene u školu, pismene na posao, sposobne na rukovodeća mjesta, podobne u specijalne ustanove, a tatine sinove izvezimo u bijeli svijet neke tamo prodaju maglu i pijuckaju kavice.

Avatar ambasadoor
ambasadoor
17:51 11.03.2013.

Azerbajdžan,a ne Azerbejdžan.

Avatar JOHNI
JOHNI
17:45 11.03.2013.

Ne znam mnogi prije su išli potpisivali ovdje ondje ugovore , dogovarali se, planirali..... ali poslije ništa od ugovorenenog, niti posla niti para. Hm... bumo vidjeli i od ovog dogovara što će biti, nisam protiv ali ... vrijeme če pokazati !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije