DAO SAVJET ZAGREPČANIMA

Ministar Šušnjar o novim cijenama plina: Poskupljenja će biti. Vrijeme jeftine energije je prošlo

Zagreb: Izjava za medije Ante Šušnjara
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
30.08.2024.
u 20:42

Naglasio je da je Vlada dosad poduzimala mjere kako bi pomogla građanima i poduzetnicima, te da će nastaviti kalibrirati mjere kako bi izbjegli velika poskupljenja energije.

Jučer je Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) objavila novu odluku o tarifnim stavkama za javnu opskrbu plinom, koja će se primjenjivati od 1. listopada 2024. do 30. rujna 2025. godine. Ova odluka, koja će biti objavljena u Narodnim novinama, ne sadrži obrazloženja za promjene cijena, ali neslužbeni izračuni ukazuju na moguće povećanje od 20-30 posto u odnosu na sadašnje cijene.

Ministar gospodarstva Ante Šušnjar komentirao je ovu situaciju, ističući da je "vrijeme jeftine energije odavno prošlo". Naglasio je da je Vlada dosad poduzimala mjere kako bi pomogla građanima i poduzetnicima, te da će nastaviti kalibrirati mjere kako bi izbjegli velika poskupljenja energije.

Šušnjar je dodao da povećanje cijena energenata neće imati značajan utjecaj na inflaciju ili poskupljenja. "Građani mogu biti sigurni da njihovi računi neće rasti znatno, iako će poskupljenja biti prisutna. Povećanje plaća i mirovina bit će veće od rasta cijena energenata," rekao je ministar za Dnevnik.hr.  "Odmjeravamo mjere koje ćemo donijeti i građani mogu biti sigurni da neće biti udara na njihov budžet. Što se tiče inflacija cijena, oko 1,8 posto je inflacija cijena u Hrvatskoj u prvih osam mjeseci, a teoretski, ciljana inflacija je 2 posto", dodao je. 

VEZANI ČLANCI: 

Kada je riječ o opcijama za građane Zagreba, Šušnjar savjetuje da se informiraju o ponuđenim cijenama od strane Gradske plinare i usporede ih s cijenama Međimurske plinare. Također je komentirao da će se dodatne mjere razmotriti kako bi se pomoglo osjetljivijim skupinama.  "Građanima savjetujem da se raspitaju o ponuđenoj cijeni i roku ugovaranja te usluge od strane Gradske plinare Zagreb. Cijena međimurske plinare već je definirana", rekao je.

U vezi s aktualnim cijenama proizvoda, ministar je izjavio da će se analizirati sve devijacije i da će država, iako preferira tržišne mehanizme, u kriznim vremenima regulirati cijene kako bi zaštitila građane.

>>> FOTO Susjedi otvaraju svoj 'Pelješki most': Čudom od arhitekture spojili obale Neretve

Zagreb: Izjava za medije Ante Šušnjara
1/17

 

Komentara 8

Avatar bender
bender
22:07 30.08.2024.

Je izbori prošli pa gotove i državne potpore za struju i plin. Vi ste si gospoda digli svoja primanja jer su vam stvarno bile bijedne plaćice a sirotinji se brišu energetske subvencije. Idemo dalje!

Avatar HR-Nevini-Vitez
HR-Nevini-Vitez
06:39 31.08.2024.

Ministar Šušnjar o novim cijenama plina: Poskupljenja će biti jer smo svoji na svome balkanskome rasprodanome. Vrijeme jeftine energije je prošlo jer nema više Jugoslavije i imamo Hrvatsku.

GO
goran2hr
05:09 31.08.2024.

DP nije dobio glasove svojih birača, kako bi dizao plaće političarima, uvodio narodu porez na nekretnine i poskupljivao plin. Sramota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije