UZ DLAKU

Suvenir BiH - mjenjač

14.11.2005.
u 19:29

I oni slabi đaci sjećaju se Gundulićevih stihova "Stalna na tom svijetu samo mijena jest", što prevedeno na hercegovačkobosanski znači "Stalno u toj BiH samo mijena loših političara jest". Svježa vijest na tragu spomenutih stihova govori da je u Sarajevu osnovan Pokret za promjene za glavni grad Bosne i Hercegovine - Sarajevo, kojemu je na čelu trojac Azra Smajović, Dubravko Lovrenović i Zoran Paleskić.

Neka me cijenjeni kroničari socijalističke BiH ne razuvjere kako stara formula "Branko, Hamdija i Milanko" još žari, ali ne pali u našoj dvoentitetskoj državi? Pretražio sam i svoju memoteku, u kojoj sam iščeprkao tekst, pisan oko Ilindana 2004., o osnivanju Pokreta za promjene u hotelu "Holiday Inn", naslovivši ga "Pokret kratkih rukava". Sjećaš li se, cijenjeni čitatelju, što je dobroga ili manje dobroga napravio taj dični "Pokret za promjene", u kojemu su se slikali akademici, stranački prvaci, političari opće prakse, studenti, pripuzi i vegetarijanci? Slogan Pokreta bio je "Nema nam druge". Narodski zvuči, ali prikladniji slogan bio bi "Nema nam pameti".

Već su pali prvi komentari glede osnivanja Pokreta za promjene za glavni grad. Jedan glasi da je Sarajevo poseljačen grad, drugi psuje državu koja sebi mora dokazivati i tepati da je država, dok se treći pita kako Šabhaz Džihanović, predsjednik Pokreta za promjene (onoga lanjskoga), zna kako je bilo u Sarajevu nekada, "kad je on došljegao iz Živinica"? Jašta, nema čovjeka u BiH, od portira i radničkih bića do međunarodnih čimbenika i Sulejmana Tihića, a da ne bi nešto mijenjao.

Jedina nevolja jest u činjenici što bi svi mijenjali druge, ali sebe JOK. Promjena, to nisam ja, promjena, to je on. Međunarodna zajednica pošto-poto želi promjene u BiH, uporno podržavajući, što nagovorom što kesom, svakojake pokrete, nevladine udruge i oporbene političare. Koliko se samo promijenilo međunarodnih protektora, predstavnika, veleposlanika, moderatora, savjetnika i vojnih stručnjaka u BiH?

Čini mi se da bi u toj lavini bh promjena najviše koristi imao turizam. Najbolji turistički suvenir za BiH - neka bude mjenjač! Stoga, dame i gospodo iz Pokreta za promjene, mjenjač u ruke. Brzina? Rikverc. BiH najbrže ide u rikverc.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije