CRNA GORA Mediji tvrde da se provodi istraga za ratne zločine

Svjedok: Šeks je naređivao uhićenja u Dubrovniku ‘92.

Autor
Ivanka Toma
05.04.2009.
u 18:50

Prema pisanju crnogorskog dnevnog lista Dan, tamošnje tužilaštvo istražuje ratni zločin koji je, kako tvrde, počinjen 1992. godine u Dubrovniku nad njihovim državljanima. Novine ne navode konkretni izvor u njihovu tužiteljstvu, već se pozivaju na tvrdnje odvjetnika Jovana Pejovića, koji je bio uhićen i sproveden u logor Kerestinec kod Zagreba te koji je tužiteljima u Podgorici o tome dao izjavu.

Pejović, prema pisanju lista, tvrdi da ga je saslušavao donedavni predsjednk Županijskog suda u Dubrovniku Pero Miloglav, koji je u to vrijeme bio istražni sudac i koji mu je, budući da se znaju iz mladosti, povjerio da su uhićenja izvedena po naredbi Vladimira Šeksa.

Povod za uhićenje bio je, kaže crnogorski dnevni list, potreba za ljudima koji će se razmjenjivati. Prema informacijama koje smo danas uspjeli provjeriti, Pejović je doista bio uhićen 1992. godine, i to pod optužbom da je sudjelovao u oružanoj pobuni.

Nismo, međutim, uspjeli dobiti potvrdu informacije da se zbog njegovog uhićenja u Crnoj Gori vodi istraga za ratni zločin, a posebno ne da je ona usmjerena protiv V. Šeksa. Tužiteljstva Hrvatske i Crne Gore posljednjih godina surađuju na otkrivanju i procesuiranju ratnih zločina i u pravilu se međusobno obavještavaju o predmetima na kojima rade, no o istrazi koju spominju crnogorske dnevne novine Dan nije stigla nikakva informacija.

Procjena je, stoga, u redovima našeg tužiteljstva da je informacija u crnogorskom tisku pretjerana. Posebno nerealnim smatraju spominjanje Šeksova imena u kontekstu zločina.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije