Ipak rade

Talijanski Ustavni sud odlučio: Trgovine otvorene i na Božić

'kul..zagreb......05.12.2004 bozicna kupovina,soping,kolica,trgovine *foto:zeljko lukunic'
Željko Lukunić/PIXSELL
22.12.2012.
u 10:28

Sud je presudio kako sve trgovine koje to budu htjele mogu raditi ne samo nedjeljama, već i praznicima uključujući i Božić

RIM – Od ovog Božića pa nadalje sve trgovine koje to žele mogu biti otvorene, odlučio je talijanski Ustavni sud. Odluku je Ustavni sud donio upravo na dan ostavke nestranačke vlade premijera Marija Montija, koja je preuzevši dužnost prije 13 mjeseci donijela mjere nazvane „Spasi Italiju“ među kojima je bila i odredba da trgovine mogu raditi i za blagdane.

Toj mjeri usprotivile su se neke regije (Piemonte, Veneto, Sicilia, Lazio, Lombardia, Sardegna, Toscana i Friuli Venezia Giulia) pa se tako došlo i do Ustavnog suda koji je trebao donijeti konačnu presudu. Sud je presudio kako sve trgovine koje to budu htjele mogu raditi ne samo nedjeljama, već i praznicima uključujući i Božić. Dakle više se neće morati trčati po trgovinama do večernjih sati na Badnjak u potrazi za poklonima, već će se darovi moći mirno kupovati i na sam Božić, možda i poslije jutarnje mise ili poslije blagdanskog ručka.

Je li tom odlukom Ustavnog suda pobjedio potrošački mentalitet nad duhovnim vrijednostima?

Crkva se dakako protivi otvorenim trgovinama na Božić (i nedjeljama, premda se već odavno i nedjeljama može kupovati). Predsjednik Komisije za socijalna pitanja Talijanske biskupske konferencije mons. Giancarlo Bregantini kaže kako se Crkva ne protivi otvorenim trgovinama na blagdane „samo zbog obrane vjerskih vrijednosti, već i u obranu cijele antropološke i socijalne dimenzije“.

Predsjednik saveza velikih distributera (Federdistribuzione) Giovanni Cobolli Gigli je zadovoljan sudskom presudom i kaže kako ona omogućava suvremeniju i konkurentniju trgovinu. Potpredsjednik udruge malih trgovaca (Confesercenti) Mauro Bussoni se protivi zakonu koji omogućava držati otvorenima trgovine svih Božjih dana, te najavljuje inicijativu, zajedno s Crkvom, prikupljanja potpisa za „spašavanje nedjelje i blagdana“. No, malo tko vjeruje u mogućnost anuliranja odluke Ustavnog suda.

Komentara 2

TE
teatmilattone
11:13 22.12.2012.

Bozanić i ekipa su kod nas na zabrani rada nedjeljom polomili zube. Sada reže na zdravstveni odgoj . Bitno je pokazati zube . Ne diraj mi lovu .ati zube . Ne diraj mi lovu .

Avatar Jana
Jana
11:24 22.12.2012.

Talijanima bili oni vjernici ili ne Božić je praznik koji se provodi u obitelji Postoji i uzrečica "Natale con i tuoi Pasqua con chi vuoi" Božić sa tvojima a Uskrs skime hoćeš. Evo vam preveden jedan komentar iz Corriere dellaa Sera-a Ako Liberaliziraju ona tu liberalizaciju trebaju proširiti na sve razine, trebaju biti otvorene javne službe, kao i palača vlade. Rad nedjeljom i blagdanom za sve kategorije ... ovako želite pokopati male trgovce i sve radnike trgovina. LIJEPO je donositi odluke za druge......... probajte malo SVI raditi nedeljama i praznicima .... onda će mo vidjeti dali će te biti ZA ILI PROTIV ove liberalizacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije