IZRAELCI PROSVJEDUJU

Taoci žrtve pripetavanja Netanyahua i Hamasa

Protest against Israeli PM Netanyahu's government and to call for the release of hostages, in Tel Aviv
Foto: Florion Goga/REUTERS
1/6
27.08.2024.
u 17:37

Egipatski izvori navode da su posrednici predložili nekoliko alternativa za rješavanje pitanja izraelske prisutnosti na Philadelphijskom koridoru, kao i na koridoru Netzarim

Još jedni pregovori o prekidu vatre u Gazi nisu donijeli nikakav dogovor između izraelske strane i Hamasa. Unatoč naporima međunarodnih posrednika, uključujući Sjedinjene Američke Države, izgledi za uspjeh pregovora ostaju minimalni, a dugotrajni rat između Izraela i Hamasa nastavlja se bez naznaka kraja.

Točke nesuglasica

Unatoč desetomjesečnim upozorenjima međunarodne zajednice, izraelski premijer Benjamin Netanyahu nije obustavio nasilje u Pojasu Gaze, unatoč riziku od regionalnog sukoba. Ignorirajući apele za mir, Netanyahu se oglušio na pozive da zaustavi krvoproliće. U subotu navečer, deseci tisuća Izraelaca izašli su na ulice, zahtijevajući od njega da prihvati sporazum o prekidu vatre i razmjeni talaca, izražavajući nezadovoljstvo njegovom politikom. Pritisak unutar Izraela raste, dok se međunarodni napori za mir intenziviraju. Višemjesečni pregovori, potaknuti američkom inicijativom za okončanje rata i oslobađanje izraelskih talaca koje je Hamas zarobio tijekom napada 7. listopada, suočavaju se s ozbiljnim preprekama. Ključne točke nesuglasica uključuju izraelsku prisutnost u takozvanom Philadelphijskom koridoru, strateški važnom pojasu koji se proteže duž 14,5 kilometara južne granice Gaze s Egiptom.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan kazao je da Washington i dalje "grozničavo" radi s egipatskim i katarskim posrednicima, kao i s izraelskom stranom, kako bi postigli dogovor o prekidu vatre i razmjeni talaca i zarobljenika. Međutim, napredak nije ostvaren, što potvrđuju najnovije informacije iz Kaira. Egipatski izvori navode da su posrednici predložili nekoliko alternativa za rješavanje pitanja izraelske prisutnosti na Philadelphijskom koridoru, kao i na koridoru Netzarim koji presijeca sredinu Pojasa Gaze, ali su obje strane odbile prihvatiti bilo koji od prijedloga. Izraelska vlada također izražava sumnju prema zahtjevima Hamasa za oslobađanjem palestinskih zatvorenika, što dodatno otežava postizanje kompromisa. Hamas je jasno stavio do znanja da neće pristati na rasprave o povlačenju s dogovora postignutog 2. srpnja, niti na nove uvjete koje je iznio Izrael, uključujući provjeru raseljenih Palestinaca prilikom njihova povratka na sjever Gaze.

VEZANI ČLANCI:

Osama Hamdan, visokorangirani dužnosnik Hamasa, kazao je da su američke tvrdnje o skorom dogovoru lažne te je potvrdio da je Hamas predao svoj odgovor posrednicima. Izaslanstvo Hamasa napustilo je Kairo nakon razgovora, a visoki dužnosnik Izzat El-Reshiq naglasio je da je skupina ponovila svoj zahtjev da svaki dogovor mora uključivati trajni prekid vatre i potpuno povlačenje izraelskih snaga iz Gaze. Hamdan je također dodao da su se pregovori sada našli u ozbiljnoj opasnosti zbog novih izraelskih uvjeta koji, među ostalim, uključuju skeniranje raseljenih Palestinaca prilikom povratka u naseljeniji sjever Gaze.

Pritisak suca Khana

Izraelska strana, s druge strane, izrazila je zabrinutost zbog zahtjeva Hamasa, što je dodatno zakompliciralo već ionako složene pregovore. Iako su SAD, Egipat i Katar uložili velike napore kako bi posredovali u ovim razgovorima, dogovor još nije na vidiku, a rat koji traje već deset mjeseci i dalje se nastavlja, s nesagledivim posljedicama za obje strane. U međuvremenu, Karim Khan, iz Međunarodnog kaznenog suda (ICC), zatražio je od sudaca da hitno odluče o naredbama uhićenja izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ministra obrane Yoava Gallanta te čelnika palestinskog pokreta za Hamas.

 

GALERIJA Izraelski napad na školu u Gazi
Protest against Israeli PM Netanyahu's government and to call for the release of hostages, in Tel Aviv
1/6
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije