UŽIVO: ESKALACIJA SUKOBA

VIDEO Izrael napao Libanon, vođa Hezbollaha: 320 raketa je uspješno lansirano

Foto: XINHUA/REUTERS
1/12
Autori: Vecernji.hr, Hina
25.08.2024.
u 18:01

Hezbollah je objavio da je završio "prvu fazu" odgovora na atentat na Fuada Šukra, višeg zapovjednika u Bejrutu, ali da će puni odgovor potrajati "neko vrijeme"

  • Izrael pokrenuo preventivne napade na Hezbollahove mete u Libanonu
  • Hezbollah ispalio više od 320 raketa prema Izraelu
  • Hezbollah je objavio da je završio "prvu fazu" odgovora na atentat na Fuada Šukra

 

Tijek događaja:

17:59 -  U svom govoru održanom danas poslijepodne, vođa Hezbolaha Hassan Nasrullah izjavio je da su svi dronovi Hezbolaha uspješno lansirani i ušli u izraelski zračni prostor.  Nasrullah je dodao da grupa nije imala namjeru koristiti precizne rakete u današnjem napadu, ali da bi ih mogla koristiti u bliskoj budućnosti. Također je naglasio da nijedna od preciznih ili strateških raketa Hezbolaha nije oštećena napadima koje je Izrael izveo na Liban, prenosi BBC

Za podsjetnik, Hezbolah je ranije izjavio da je ispalio 320 Katyusha raketa i dronova prema Izraelu. Izraelske obrambene snage (IDF) izjavile su da je oko 100 borbenih aviona "uništilo tisuće cijevi za lansiranje raketa Hezbolaha" na više od 40 lokacija.


14:02 - Izraelska vojska ukinula je neka od ograničenja koja je uvela nakon vijesti o planiranom napadu Hezbollaha. IDF kaže da neka ograničenja ostaju na snazi ​​u zajednicama duž libanonske granice i na Golanskoj visoravni. Prema ranijim izvješćima izraelskih medija, stanovnicima svih sjevernih pograničnih zajednica i gradova na Golanskoj visoravni IDF je naredio da ostanu u blizini skloništa za bombe i izbjegavaju nepotrebna kretanja i okupljanja.


13:58 - Jemenski Huti nazvali su današnji napad Hezbollaha "hrabrim napadom otpora protiv izraelskog neprijatelja". Grupa koju podupire Iran također je obnovila prijetnje da će pokrenuti vlastiti napad na Izrael kao odgovor na napade na luku u srpnju. 


10:22 - Hezbollah kaže da je njegov planirani napad na Izrael za danas dovršen. Skupina koju podržava Iran, sa sjedištem u Libanonu, kaže da su napadi pokrenuti u određeno vrijeme i da su prešli libanonsku granicu "prema željenom cilju". 

U vezi s komentarima Izraela da su njegovi udari bili preventivni te da su Izraelske obrambene snage (IDF) bile u mogućnosti oštetiti ili uništiti određene mete, Hezbollah kaže da su te tvrdnje "prazne", dodajući da su "u suprotnosti s činjenicama na terenu i bit će opovrgnute" kasnije danas, prenosi BBC


08:15 - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu govorio je na početku izvanrednog sastanka u Tel Avivu. "Odlučni smo učiniti sve kako bismo zaštitili svoju zemlju, vratili stanovnike sjevera na sigurno u njihove domove i nastavili se pridržavati jednostavnog pravila: tko god povrijedi nas - mi povrijedimo njih", kazao je.

Netanyahu je rekao da je izraelska vojska djelovala "proaktivno kako bi uklonila prijetnju", nakon što je otkrila pripreme Hezbollaha da napadne Izrael. "IDF od tada intenzivno radi na sprječavanju prijetnji", rekao je, prenosi BBC.


07:58 - "Oko 100 izraelskih borbenih zrakoplova pogodilo je tisuće Hezbollahovih raketnih bacača u južnom Libanonu koje su bile usmjerene prema sjevernom i središnjem Izraelu", rekla je vojska u nedjelju. Više od 40 lansirnih lokacija u Libanonu pogođeno je tijekom ranih jutarnjih napada, navodi se u izraelskom priopćenju. U izraelskom zračnom napadu na automobil u gradu Khiamu na jugu Libanona u nedjelju je poginula jedna osoba, priopćile su lokalne vlasti.

Hezbollah je rekao da je lansirao više od 320 raketa kaćuša prema Izraelu i pogodio 11 vojnih ciljeva. Objavio je da je završio "prvu fazu" odgovora na atentat na Fuada Šukra, višeg zapovjednika u Bejrutu, ali da će puni odgovor potrajati "neko vrijeme". Očekivanja eskalacije između dviju strana porasla su otkako je prošlog mjeseca u raketnom napadu na Golansku visoravan, koju je Izrael okupirao, poginulo 12 mladih Izraelaca, a izraelska vojska kao odgovor ubila Šukra u Bejrutu.

Sjednica izraelske vlade odmah je zakazana, objavio je ured premijera Benjamina Netanyahua. Izraelski premijer poručio je da je vlada odlučna učiniti sve da obrani zemlju. "Tko nas napada, mi ćemo njega". Ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je da će Izrael odgovoriti na razvoj događaja na terenu, ali da ne traži potpuni rat. Ministar obrane Yoav Gallant rekao je da će Izrael učiniti sve što je potrebno da se obrani.

Većina izraelskih napada usmjerila se na ciljeve u južnom Libanonu, ali je vojska bila spremna napasti bilo gdje, gdje postoji prijetnja, rekao je glasnogovornik izraelske vojske. Gallant je proglasio izvanredno stanje, a letovi za i iz zračne luke Ben Gurion u Tel Avivu obustavljeni su na oko 90 minuta do 7 ujutro. U sjevernom Izraelu oglasile su se sirene upozorenja i čule su se višestruke eksplozije oko nekoliko područja dok je izraelski sustav protuzračne obrane Željezni štit rušio rakete koje su dolazile iz južnog Libanona. Izraelska vojska izdala je upute za civilnu obranu za područje od središnjeg Izraela prema sjeveru, ograničavajući okupljanja, ali dopuštajući ljudima da idu na posao ako mogu brzo doći do skloništa od zračnih napada. Prema hitnoj pomoći u Izraelu nije bilo žrtava.

Sigurnosni izvor u Libanonu rekao je da je najmanje 40 izraelskih napada pogodilo razne gradove na jugu zemlje u jednom od najžešćih bombardiranja od početka neprijateljstava u listopadu. Stanovnik južnog libanonskog grada Zibqeena, nekih 7 km od granice, rekao je Reutersu da je to bio prvi put da se probudio "uz zvuk aviona i glasne eksplozije raketa - čak i prije molitve u zoru. Činilo se kao da je apokalipsa."

Izraelski vojni radio, pozivajući se na dužnosnike obrane, rekao je da je vojska procijenila da se Hezbollah pripremao ispaliti stotine projektila na središnji Izrael u napadu planiranom za 5 sati ujutro. Oko 100 izraelskih zrakoplova osujetilo je raketne napade Hezbollaha, započevši napad pola sata prije toga, navodi se u izvješću i dodaje da je vojska procijenila da je napad Hezbollaha koji je uslijedio bio "improviziran".

Eskalacija između Izraela i Hezbolaha izazvala je strahove od šireg regionalnog sukoba, koji bi potencijalno mogao uključiti i Sjedinjene Države i Iran.

Udari su uslijedili dok su se pregovarači sastajali u Kairu u posljednjem pokušaju da zaključe prekid borbi u Gazi i povratak izraelskih i stranih talaca u zamjenu za palestinske zarobljenike. Hezbollah je ispalio projektile na Izrael odmah nakon napada naoružanih pripadnika Hamasa na Izrael 7. listopada. Hezbollah i Izrael od tada neprestano razmjenjuju vatru, izbjegavajući veću eskalaciju dok rat bjesni u Gazi na jugu. Čini se da se ta nesigurna ravnoteža promijenila nakon napada na Golanskoj visoravni, za koji je Hezbolah odbacio odgovornost, i kasnijeg atentata na Šukra, jednog od Hezbolahovih najviših vojnih zapovjednika u Bejrutu. Nakon Šukrove smrti u zračnom napadu ubrzo je uslijedio atentat na političkog čelnika Hamasa Ismaila Haniju u Teheranu, što je dovelo do obećanja da će uslijediti iranska odmazda Izraelu.


VEZANI ČLANCI:


07:46 - Američki predsjednik Joe Biden naložio je dužnosnicima da budu u bliskoj komunikaciji s Izraelom u vezi s događajima koji se odvijaju. Izraelski ministar obrane Yoav Gallant razgovarao je sa svojim američkim kolegom Lloydom Austinom, rekavši mu da je Izrael "izveo precizne udare u Libanonu kako bi osujetio neposrednu prijetnju".

Dvojica dužnosnika razgovarala su o važnosti izbjegavanja regionalne eskalacije, navodi se u priopćenju izraelskog ministarstva obrane. No, dodaje se da je Gallant također naglasio da će Izrael "upotrijebiti sva sredstva koja su mu na raspolaganju za uklanjanje neposrednih prijetnji" i da je "spreman rasporediti obrambena i ofenzivna sredstva". 

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz je u međuvremenu pisao desecima ministara vanjskih poslova tražeći potporu Izraelu protiv Hezbollaha i Irana. Rekao je da Izrael djeluje u samoobrani i da nije zainteresiran za sveobuhvatni rat, prenosi BBC.


07:10 - Hezbollah kaže da je jutros ispalio više od 320 raketa prema Izraelu. U priopćenju, libanonska skupina kaže da je gađala 11 vojnih lokacija u sjevernom Izraelu. Kaže da je "prva faza" napada na Izrael završena.

"Ovo je faza gađanja izraelskih vojarni i lokacija", kaže skupina, dodajući da će dodatne detalje objaviti kasnije, piše BBC.

Tenzije su naglo eskalirale nakon što je Izrael ubio zapovjednika Hezbollaha u Bejrutu prije gotovo mjesec dana. Izraelski ministar obrane Yoav Gallant proglasio je 48-satno izvanredno stanje u cijelom Izraelu.


07:08 - Izraelska vojska objavila je u nedjelju da je pokrenula preventivne napade na ciljeve u Libanonu nakon što je otkrila Hezbollahove pripreme za pokretanje "napada velikih razmjera" protiv Izraela.

“Promatrali smo Hezbollahove pripreme za velike napade na izraelski teritorij”, objavila je izraelska vojska u poruci na arapskom upućenoj stanovnicima južnog Libanona. "Svatko tko je blizu područja gdje djeluje Hezbollah trebao bi odmah napustiti to područje kako bi zaštitio sebe i svoje obitelji", upozorila je.

Vojska je potvrdila da je "promatrala pripreme za ispaljivanje granata i projektila" protiv Izraela. Vojska će "učiniti sve što je potrebno da zaštiti građane Izraela", dodaje izraelska vojska u video poruci na društvenoj mreži.

Ključne riječi

Komentara 18

Avatar alteralterego001
alteralterego001
10:50 25.08.2024.

Došlo vrijeme da se terorističke organizacije Hamas i Hezbollah pošalju u povijest.

DU
Deleted user
10:55 25.08.2024.

Čini se u ovom trenutku jedino Izrael zna kako sa teroristima!

KI
kingtom
12:53 25.08.2024.

100% uz Izrael!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije