požar u kotlovnici

Tata, pomozi!, vikao je mladić dok je zapaljen trčao prema jarku

eksplozija kotlovnice (1)
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/4
03.11.2012.
u 19:15

Četvorica u dobi od 18 do 20 godina s teškim ozljedama nalaze se u Klinici za tarumatologiju. Stanje im je stabilno, jedan ima 80 posto opeklina na tijelu, drugi 50 dok su druga dvojica prošla bolje

– Što se bacaju u kanal?!

– Pa vidiš da gore! – odrezala je svojoj susjedi mještanka Sobočana pored Ivanić Grada u petak nešto iza 19 sati. Vladala je panika. Kako i ne bi! Netom prije u kotlovnici obiteljske kuće Samira D. (46) grunula je eksplozija, a zatim je izbio i požar. Cijela se Ulica graničarska zatresla, a četiri mladića koja su se zatekla u kotlovnici izletjela su na dvorište spaljeni vatrom, vrišteći upomoć. Pretrčali su cestu i bacili se u uski kanal s vodom, koji prolazi duž ulicu i susjedinu kuću, kako bi se ohladili.

Bacila na njih plahte i rublje

Ta starija mještanka, nastojeći im pomoći, na njih je bacala rublje, deke i plahte koje su su sušile na konopu, kako bi ugasila vatru sa njih. Jedan se derao “Tata pomozi!”

Hitna pomoć stigla je, zadovoljno će susjeda Nevenka Dojder (59), brzinom svjetlosti.

– Nikad ih nisam vidjela da su stigli tako brzo. I policija i Hitna i vatrogasci – priča šokirana N. Dojder

Mladiće su prevezli u zagrebačku Kliniku na traumatologiju, Odjel za opekline. Svi imaju istu dijagnozu - teške opekline drugog i trećeg stupnja, ozljede, no nijasne su različite, variraju od 15 do 80 posto opečenog tijela.

– Stanje dvojice pacijenata je zadovoljavajuće. Druga dvojica su na respiratoru. Jedan ima opekline na pedeset posto tijela, a drugi na osamdeset posto. Za sada su svi stabilni – kazao je u subotu dežurni liječnik Esmat Elabjer.

Neslužbeno doznajemo da je najteže, dakle sa 80 posto opečenog tijela prošao sin vlasnika kuće, odnosno kotlovnice, Mateo D. (18), učenik srednje škole u Ivanić Gradu. Njegov vršnjak Leon I. ima 50 posto opeklina, dok je Andriano P. (19) prošao puno bolje. U najboljem je stanju Hrvoje Š. (20), kojem je opečeno 15 posto tijela.

Iako su i njemu dijagnosticirane teške ozljede nakon incidenta jedini je od četvorice mogao govoriti pa je policajcima rekao da se ne sjeća puno toga i da ne zna zašto je došlo do eksplozije.

Kanistri s benzinom

No, to je utvrdio policijski očevid obavljen u subotu ujutro. Inspektori su zaključili slijedeće: U kotlovnici su bili kanistri s benzinom, a u neposrednoj blizini bila je upaljena peć na drva. Mladići su, kako će reći u policiji, nestručno pretakali zapaljivu tekućinu, pretpostavlja se benzin iz kanistara, a u jednom trenutku došlo je do iskre i sve je otišlo u zrak. Zapaljiva tekućina poslana je na vještačenje kako bi se sa sigurnošću moglo reći da se radi o benzinu.

– Mislila sam da je cijela kuća eksplodirala! – prvo je što je pomislila Nevenka Dojder (59) kada je čula da je grunulo. U tom trenutku u kući Samira D., su bile i mlađe sestre Matea D., no na sreću požar uzrokovan ekplozijom nije zahvatio obiteljsku kuću pored kotlovnice.

>>Eksplozija u kotlovnici: Četvero mladih zadobilo teške opekline

Komentara 6

BU
bucmix
21:15 03.11.2012.

Nije benzin nego plinski kondenzat. Problem nije od jučer postoji desetljećima. Krade se većinom iz kondenznih lonaca na plinovodima. Pretakati u kotlovnici je stvarno previše. To je bolesno kao što je krasti kondenzat neoprostivo ili ga kupovati na crno. Krade se i sa kompresorskih stanica koje su "benzinske pumpe". Policija ih progoni kao i milicija prije ali na sudu uvijek padne zbog proceduralnih problema kako dokazati da je to gazolin. Po vom postupku smo kao i Nigerija gdje kradu naftu iz natovoda i osvjetljavaju mjesto krađe otvorenim plamenom

NE
Nepokolebljiv
21:38 03.11.2012.

Tragedije se, na zalost svih nas, dogadaju kada se skupi kritican broj nepovoljnih okolnosti: neimastina i prilika za urtediti, potencijalno opasne substance i opasna okolina (zapaljive tekucine koje lagano evaporiraju i otvoren plamen) mladost i nedovoljno iskustvo. Te nepovoljne okolnosti rezultiraju s posljedicama koje promjene ostatak necijeg mladog zivota. Mladi ljudi precesto vjeruju da su besmrtni, da ih prst tragedije ne moze taknuti. Ja znam jer sam bio tamo, ja znam jer sam bio sretniji nego drugi bez moje zasluge. Odrasli su odgovorni sto zaboravljaju da su i oni bili mladi i "besmrtni" i ne stite mlade koji samo misle da su besmrtni.

NE
Nepokolebljiv
21:39 03.11.2012.

Citam Vecernji gotovo svaki dan i svaki put kada ga citam, u novinama je clanak kako netko mlad pogine ili ubije jer je mlad i vjeruje da je besmrtan vozeci kao da zaista je besmrtan. Krivnja je na odraslima i iskusnima, nasim zakonidavcima koji gledaju i ne mare, koji vide i ne reagiraju, koji dozvoljavaju da nasa mladez, nasa buducnost nepotrebno gine na cestama. Nasi zakonodavci su duzni zastititi mlade i odrasle od nepotrebnih pogibija prebrze voznje, lakomislene voznje, neiskusne voznje. Do kada ce mladi ginuti samo zato sto su mladi i cesto u smrt povlaciti i iskusne a da nasi zakonodavci nece nista uciniti? Sprijeciti nepotrebne pogibije je daleko lakse nego pokrenuti uspavanu ekonomiju! Kada vam vec ne plazi za rukom pokrenuti ekonomiju spasite zivote nase mladezi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije