RAT U EUROPI

Erdogan želi posredovati u pregovorima; Dodik protiv Ukrajine; novi napad na Krimu

Foto: REUTERS
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
22.08.2022.
u 23:10

Kći bliskog saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina ubijena je u blizini Moskve, dok su u Jadransko more posljednjih tjedana ušla tri ruska broda.

Danas je 180. dan ruske invazije u Ukrajini. Američki, francuski, njemački i britanski čelnik pozvali su u nedjelju na "suzdržanost" glede ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja.

Kći bliskog saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina navodno je ubijena u blizini Moskve, dok su u Jadransko more posljednjih tjedana ušla tri ruska broda - razarač Admiral Tributs (783), obavještajni brod Vasiliy Nikitich Tatishchev (SSV231) te krstarica Varyag (011).

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku.

Tijek događaja:

22:48 - Erdogan želi posredovati u pregovorima Putin-Zelenski

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u ponedjeljak kako smatra svojim ciljem da u bliskoj budućnosti organizira razgovore ruskog šefa države Vladimira Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija, javila je ruska agencija TASS, dok Kijev šalje poruke da Moskva pregovorima želi kupiti vrijeme.

"Naš cilj je da u bliskoj budućnosti organiziramo sastanak Putina i Zelenskija radi rješavanja krize (u Ukrajini)“, citira TASS današnju poruku Erdogana u Ankari.

U međuvremenu, Erdogan je sukob u Ukrajini nazvao „najvažnijom krizom na svijetu“, koja ima posljedice po Tursku i cijelo čovječanstvo.

"Turska je učinila sve moguće napore da spriječi ovaj rat, a zatim da ga mirno okonča. Zahvaljujući našim naporima bilo je moguće i stvaranje mehanizma za sprečavanje žitne krize", rekao je Erdogan.

Uzimajući u obzir da Rusija i Ukrajina čine više od trećine svjetske proizvodnje žitarica, Erdogan je rekao kako činjenica da je ukrajinsko žito počelo ponovno ići u svijet upravo preko Turske "sama po sebi najvažniji događaj za čovječanstvo“.


21:51 - Kijev: Rusija bi pregovarala s Ukrajinom samo kako bi se pripremila za novi napad

Rusija želi stupiti s Ukrajinom u nove pregovore kako bi imala vremena da obnovi svoje vojne snage i povede novu ofenzivu, rekao je u ponedjeljak za AFP savjetnik ukrajinskog predsjednika.

Kremlj već tjednima "želi uvjeriti Ukrajinu da pristupi pregovorima" kako bi "zamrznuo sukob i sačuvao status quo na okupiranom ukrajinskom području", rekao je Mihajlo Podoljak dok zemlja ulazi u šesti mjesec rata koji je povela Moskva.

Rusija "šalje svoje prijedloge preko raznih posrednika", dodao je ne imenujući ih, dok u ovom trenutku Kijev i Rusija nemaju nikakav politički kontakt.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji se početkom kolovoza sastao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, a u petak je prvi put u zadnjih šest mjeseci doputovao u posjet Ukrajini, već je više puta rekao da je spreman posredovati između Kijeva i Moskve.

Ukrajina misli da Moskva zapravo "ne želi dijalog" o miru, već želi dobiti "operativnu stanku za svoju vojsku" prije nego počne "novu ofenzivu" na svog susjeda, rekao je Podoljak.

Kijev pak ne želi pregovarati o svom teritoriju pod ruskom okupacijom i želi ga osloboditi, kao i teritorij pod kontrolom proruskih separatista na istoku i na Krimu koje je Rusija anektirala 2014.

"Svi drugi scenariji (...) su samo opasna operativna stanka prije novog kruga rata", rekao je Podoljak istaknuvši da će "Ukrajinci pružati otpor dok god bude trebalo".

"Ovo je rat za našu opstojnost i mi nemamo druge mogućnosti. Odustati od borbe značilo bi ne samo propast ukrajinske države, nego i svih njezinih civila", istaknuo je.

Prvi pregovori Kijeva i Moskve na početku rata nisu dali rezultata.


20:15 - Dodik pokušao spriječiti sudjelovanje BiH na skupu potpore Ukrajini

Dodik je nakon toga najavio kako će protiv Džaferovića podnijeti kaznenu prijavu bude li sudjelovao na samitu Krimske platforme uz tvrdnju kako će on tamo iznositi privatna stajališta bošnjačkih političara. Dodik tvrdi da je sudjelovanje na konferenciji potpore Ukrajini čin "rušenja ugleda BiH".

>> OPŠIRNIJE


19:30 - Aktivirana protuzračna obrana na Krimu

Ruski guverner Sevastopolja na Krimu u ponedjeljak je kazao da je u blizini grada aktiviran sustav protuzračne obrane, nakon što su ruski mediji objavili da su se u gradu čule eksplozije.

Guverner Mihail Razvožajev napisao je na Telegramu da je objekt oboren.

Poluotok Krim, koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014., potresao je niz eksplozija u posljednja dva tjedna.

Prošloga tjedna je došlo do eksplozije u skladištu streljiva na sjeveru Krima, za što je Moskva okrivila sabotere.

Ukrajina je sugerirala da je umiješana u incidente, ali nije izravno preuzela odgovornost.

Krajem prošloga tjedna Ukrajina je dronovima napala rusku crnomorsku flotu.


17:50 -  Grad u blizini nuklearne elektrane Zaporižje pogođen projektilima

Jugoistočni grad Nikopol, koji se nalazi nedaleko od najveće europske nuklearne elektrane, ponovno je pogođen ruskim projektilima, priopćile su ukrajinske vlasti..

Ruski raketni napadi rezultirali su "noći s granatiranjem i žrtvama" i "do 2000 ljudi bez struje", rekao je regionalni guverner Valentin Reznichenko na Telegramu.

Britanija, Francuska, Njemačka i SAD upozorile su na potrebu osiguranja sigurnosti nuklearnih postrojenja ugroženih sukobom u Ukrajini.

Nuklearnu elektranu Zaporižje okupirale su ruske snage od početka ožujka, a Moskva i Kijev su se ranije međusobno optuživali za granatiranje elektrane.


17:35 - Završila istraga oko ubojstva kćeri Putinova bliskog suradnika

Prema pisanju ruskih medija, završena je istraga FSB-a o ubojstvu 29-godišnje Darije Dugine,  kćeri utjecajnog ruskog filozofa Aleksandra Dugina, kojemu se pripisuje da je bio arhitekt ili "duhovni vodič" ruske invazije na Ukrajinu. 

FSB tvrdi da iza ubojstva stoje ukrajinske specijalne snage, točnije 43-godišnja Natalia Vovk.

- Ubojstvo su pripremile ukrajinske snage, a počinitelj je njihova državljanka Natalia Vovk, koja je u Rusiju ušla s kćeri 23. srpnja ove godine. Unajmila je stan u zgradi u kojoj je Dugina živjela te ju je nadzirala - tvrde iz FSB-a i dodaju kako je na svojem Mini Cooperu Vovk triput mijenjala registarske tablice. Dodaju da je, nakon što je aktivirala autobombu, pobjegla iz Rusije preko Estonije, javlja Sputnik rezultate istrage.

- Moja kći je ubijena u terorističkom činu od strane ukrajinskog nacističkog režima. Bila je predivna žena, patriot, vjernica, ratna reporterka, filozof... I oni su je ubili pred mojim očima. Moja kći je žrtvovala svoj mladi život za ovo. Nama treba pobjeda. Molim vas, ostvarite je!  - rekao je Dugin, javlja BBC.


16:50 - Generali i ratni izvjestitelji osuli 'paljbu' po Putinu, on može učiniti jedan potez, ali još nije

Ruskom predsjedniku sve glasnija oporba postaju oni koji misle da loše vodi "specijalnu operaciju" u Ukrajinu. Kritičari od njega traže žešću borbu, a iako Putin cenzurira svakoga tko se protivi ratu, prema ovim kritikama za sada je bez poteza.

>> OPŠIRNIJE


14:54 - Institut za ratne studije (ISW) ističe kako je neuspjeh ruskih snaga da iskoriste prethodne dobitke oko Bakhmuta i Avdiivke primjer temeljnijeg ruskog vojnog problema - nesposobnosti da se taktički dobici pretvore u operativne uspjehe.

>> OPŠIRNIJE


14:50 - Ruski FSB tvrdi da je "riješio" ubojstvo Darje Dugine. FSB je priopćio da je napad izvela Ukrajinka rođena 1979., koja je u Rusiju stigla 23. srpnja s kćeri, prenosi The Guardian. 

Ruska specijalna služba je rekla da su "zločin pripremile i počinile ukrajinske tajne službe". Ukrajina je zanijekala umiješanost.

Eksplodirao automobil Darje Dugine
Foto: Investigative Committee of Russi


14:48 - Visoki ruski diplomat odbacio je diplomatsko rješenje za okončanje rata u Ukrajini i rekao da Moskva očekuje produljeni sukob. Genadij Gatilov, stalni predstavnik Rusije pri UN-u rekao je za Financial Times da neće biti izravnih razgovora između Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog.

Ustvrdio je da su Moskva i Kijev bili "vrlo blizu" postizanja dogovora o okončanju sukoba tijekom pregovora u travnju i optužio SAD i NATO saveznike da vrše pritisak na Ukrajinu da odustane od pregovora.

- Sada ne vidim nikakvu mogućnost za diplomatske kontakte. I što se sukob više nastavlja, to će biti teže pronaći diplomatsko rješenje - rekao je i dodao da je nemoguće predvidjeti koliko dugo bi sukob mogao trajati i rekao da će se zapadne zemlje "boriti do posljednjeg Ukrajinca".


14:46 - Atentat na Darju Duginu izaziva veliku zabrinutost u Moskvi, piše BBC. 

On, naime, dolazi nakon niza eksplozija na Krimu i u ruskim regijama blizu Ukrajine i, iako nema dokaza da su ti događaji povezani, oni vrše veliki pritisak na Kremlj.


14:44 - Ukrajina će u srijedu, 24. kolovoza, proslaviti 31 godinu neovisnosti od sovjetske vlasti, datum koji također obilježava točno šest mjeseci od početka ruske invazije.

U Kijevu su od ponedjeljka do četvrtka zabranjeni masovni događaji zbog visokog rizika od ruskih raketnih napada, dok bi u sjeveroistočnom gradu Harkivu produženi policijski sat trebao stupiti na snagu od utorka navečer do četvrtka ujutro.

Zvučni alarmi koji ukazuju na kemijske i nuklearne opasnosti također su dodani sirenama za zračnu uzbunu.


14:41 - Rusija je optužila ukrajinske obavještajne službenike da su organizirali atentat na Darju Duginu, kćer Aleksandra Dugina, jednog od najbližih pristaša predsjednika Vladimira Putina. Sigurnosni dužnosnici u Moskvi kažu da je osumnjičenik unajmio stan u blizini Dugine kako bi prikupio informacije o njezinom načinu života i kretanju. Rekli su da ju je napadač pratio na festival izvan Moskve, gdje su ona i njezin otac bili počasni gosti.  Policajci su rekli da je osumnjičenik pobjegao iz Rusije u Estoniju nakon što je Dugina ubijena.

>> OPŠIRNIJE

Darja Dugina
Foto: REUTERS/Ann Wang


14:39 - Pripadnik elitnih ruskih vojnih postrojbi nakon napuštanja vojske odlučio je pisati dnevnik o svojim lošim iskustvima na bojišnici u Ukrajini. Bilješke Pavela Filateva (33) tako su postale dojmljiv dokument onoga što se tijekom rata događa na ruskoj strani.

>> OPŠIRNIJE


14:37 - Ruski predsjednik Vladimir Putin, u video obraćanju povodom Dana državne zastave, rekao je da će zastava Rusije uvijek biti svetinja za narod njegove zemlje.

Predsjednik je istaknuo da će "od 1. rujna ove godine sve škole u zemlji svaki školski tjedan započeti ceremonijom podizanja zastave i intoniranja himne".

>> OPŠIRNIJE


10:48 - Ekscentrična bivša NBA zvijezda Dennis Rodman planira put u Rusiju gdje će pokušati potaknuti oslobađanje pritvorene WNBA košarkašice Brittney Griner, prenosi NBC News. Ta televizijska mreža prenosi Rodmanove riječi o odlasku u Rusiju ovaj tjedan kako bi pomogao Griner, često smatranom jednom od najboljih WNBA košarkašica u povijesti, koja je pritvorena u Moskvi radi posjedovanja droge.

„Dobio sam dozvolu ići u Rusiju kako bi pomogao toj djevojci“, rekao je 61-godišnji bivši košarkaš, peterostruki NBA prvak. 

„Pokušat ću ići ovaj tjedan“, dodao je ekscentrični sportaš koji je prijatelj sjevernokorejskom vođi Kim Jong-Unu te je hvalio ruskog predsjednika Vladimira Putina. 

Dužnosnik u vladi američkog predsjednika Joe Bidena za agenciju France Presse rekao je kako je „javna informacija da je vlada dala značajnu ponudu Rusiji te da će sve osim pregovora putem službenih kanala vjerojatno pogoršati inicijativu za oslobađanjem“ Griner. 

SAD je pozvao Rusiju da razmijene pritvorenike - Griner i bivši marinac Paul Whelan za osuđenog ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta, prenio je Bloomberg početkom kolovoza. Moskva teži odbijanju te ponude te želi dvoje Rusa u zamjenu za košarkašicu i vojnika.

Ruske vlasti uhitile su Griner 17. veljače u moskovskoj zračnoj luci Šeremetjevo.

Washington Post piše kako joj je 9 i pol godina duga zatvorska kazna izrečena zbog posjedovanja manje od grama ulja od kanabisa. 

Griner, košarkašica Phoenix Mercuryja, stigla je u Rusiju izvan WNBA sezone kako bi igrala u Euroligi za ruski klub UMMC Ekaterinburg, što je radila od 2014. godine. 

U Rusiju izvan američke sezone stiže veliki broj američkih košarkašica koje su tamo plaćene pet puta više nego u SAD-u, piše BBC. 


7:14 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Rusiju da ne sudi ukrajinskim vojnicima zarobljenim tijekom opsade u Mariupolju. 

Održi li se ''apsurdno i odvratno suđenje'' ukrajinskim vojnicima, bit će eliminirane mogućnosti pregovora s Rusijom. 

''Ako se ovaj podli sud održi, ako se naši ljudi dovedu u te okvire kršeći sve sporazume, sva međunarodna pravila, bit će nasilja. To će biti crta iza koje nikakvi pregovori nisu mogući'', napisao je. 


7:01 Rusi su nastavili granatirati Nikopolj, grad blizu nuklearne elektrane Zaporižje, objavio je na svom Telegramu regionalni čelnik Valentin  Rezničenko.

Kako je napisao, Nikopolj je pogodilo najmanje 25 topničkih granata, zbog čega je došlo do požara u industrijalnoj zoni, a od struje je odsjećeno bilo najmanje 3.000 ljudi. 

''Rusi su ispalili 25 granata na Nikopolj. Granatiranje je izazvalo jak požar u poduzeću - vatra je uništila opremu. U gradu je uništena škola, jedna kuća uništena, a još dvadesetak je oštećeno. Plinske peći i dalekovodi nisu u funkciji. Bez struje je više od 3.000 građana Nikopolja. Ekipe Hitne pomoći rade'', napisao je. 

>> VIDEO Ubijena kći bliskog Putinovog saveznika: Eksplodirao joj automobil, otac navodno bio meta

Ključne riječi

Komentara 29

Avatar Idler
Idler
08:12 22.08.2022.

Nikopolje je inače mjesto gdje su tursko-srpske snage potukle kršćansku vojsku...čudne povjesne relacije istok-zapad ?!

Avatar madcap
madcap
00:40 23.08.2022.

Viktor ima sve više problema i zna da mu ova prekomanda na Krim i nije baš trebala u ovom trenutku. Ukrajinske snage sve više tuku i sve je manje vremena za izvlačenje. Ukrajinci završavaju kalibraciju i upucavanje NATO tehnike ii uskoro će tek početi prava tarapana. Šta je Putin uradio Rusiji, je li on toga svjestan? Neka se zapita zašto Staljin nije napao Tita, i znat će zašto je pogriješio.

CR
Croatiadobola
06:04 23.08.2022.

Vulin i Lavorov je susret koji se dogodio i vrlo je znakovit no nema vijesti o tome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije