DILJEM SVIJETA

Tisuće učenika prosvjedovalo u sklopu Školskog štrajka za klimu: 'Naš bijes je obnovljiva energija'

Fridays for Future calls for Global Climate Strike in Germany
Foto: NADJA WOHLLEBEN/REUTERS
1/6
03.03.2023.
u 18:43

Prosvjedi su održani na Novom Zelandu, u Italiji, Njemačkoj, Austriji...

Tisuće učenika diljem svijeta prosvjedovalo je u petak u sklopu koordiniranih globalnih prosvjeda zahtijevajući više mjera protiv klimatskih promjena. Organizacije mladih Školski štrajk za klimu i Petkom za budućnost zajedno su organizirale klimatske prosvjede, a planiraju demonstracije i skupove na svim kontinentima.

Prosvjedi su prvo održani na Novom Zelandu, a kasnije u gradovima diljem Europe. Oko 5.500 ljudi pridružilo se prosvjedu Petkom za budućnost u Hamburgu, prema policiji. Prosvjedovalo se u više talijanskih gradova, uključujući Rim, Firencu i Milano.

Učenici u Beču prosvjedovali su ispred sjedišta austrijske Zelene stranke tražeći više usklađenih političkih napora za borbu protiv klimatskih promjena. "Klima se mijenja, zašto se mi ne mijenjamo?" i "Naš bijes je obnovljiva energija" bili su neki od slogana na plakatima prilikom prosvjeda u Firenci, navodi talijanska novinska agencija ANSA.

Klimatska aktivistička skupina Extinction Rebellion u Milanu je ciklom obojila poznatu fontanu u središtu grada, a ispred zgrade vlade su ostavili mrtvu ribu. "Duboko smo zabrinuti zbog nedjelovanja sadašnje vlade kada je riječ o zaštiti klime", rekao je Angelo Bonelli, glasnogovornik talijanskih Zelenih na demonstracijama u Rimu.

Fridays for Future calls for Global Climate Strike in Germany
1/19

Plan talijanske desne premijerke Giorgie Meloni da promakne Italiju kao "europsko plinsko čvorište" učinit će zemlju još ovisnijom o fosilnim gorivima, dodao je.

U Njemačkoj su demonstracije planirane u dvjestotinjak gradova. Na skupu u Hamburgu aktivisti su tražili smanjenje broja automobila i jeftinije željezničke karte. "Broj automobila na njemačkim cestama mora se smanjiti", poručila je u svom govoru Annika Rittmann iz inicijative Petkom za budućnost.

Prosvjednici na Novom Zelandu pozvali su na obustavu novih istraživanja ili iskopavanja novih izvora fosilnih goriva, snižavanje dobne granice za glasanje na 16 godina i više pomorskih zaštićenih područja.

Pokret Petkom za budućnost pokrenula je švedska aktivistica Greta Thunberg 2018. kada je imala 16 godina.

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije