MNOGE BRINE NJEZIN UTJECAJ

Tko je žena koja u stopu prati Trumpa? Širi brojne teorije zavjere, a kritiziraju je i republikanci

Laura Loomer
Foto: LOUIS LANZANO/NEWSCOM, EDUARDO MUNOZ/REUTERS
1/4
13.09.2024.
u 15:51

Anonimni izvor blizak Trumpovoj kampanji rekao je da su zabrinuti zbog bliskosti Laure Loomer s Donaldom Trumpom

Prisutnost ekstremno desničarske teoretičarke zavjere Laure Loomer uz Donalda Trumpa u predizbornoj kampanji posljednjih je dana potaknula pitanja, uključujući i kod nekih republikanaca, o utjecaju koji bi mogla imati na njega. Loomer je poznata po svojoj antimuslimanskoj retorici i širenju teorija zavjere, uključujući i onu da su napadi 11. rujna bili "unutarnji posao" američke vlade.

Pridružila se Trumpu na događaju u spomen na napade te je njegovim zrakoplovom otputovala u Philadelphiju na predsjedničku debatu. Možda najupečatljiviji trenutak te debate dogodio se kada je Trump ponovio neutemeljenu tvrdnju da su ilegalni imigranti s Haitija jeli kućne ljubimce u malom gradu u Ohiju. "Jedu kućne ljubimce ljudi koji tamo žive", rekao je. Gradski dužnosnici istakli su kako nema vjerodostojnih izvješća da se to stvarno dogodilo. Trump je rekao da ponavlja tvrdnje koje je čuo na televiziji, ali teoriju je iznijela Loomer samo dan prije rasprave. U ponedjeljak je na društvenim mrežama ona to kazala svojim brojnim pratiteljima na platformi X, piše BBC.

Anonimni izvor blizak Trumpovoj kampanji rekao je da su zabrinuti zbog bliskosti Loomer s Trumpom. “Bez obzira na bilo kakve zaštitne ograde koje joj je Trumpova kampanja postavila, mislim da to ne funkcionira”, kazao je izvor. Drugi je izvor, međutim, rekao da se Loomer nije miješala u pripreme za raspravu. Ona nije odgovorila na nekoliko zahtjeva BBC-a za komentar, ali je na X-u poručila da djeluje "neovisno" kako bi pomogla Trumpu, kojeg je nazvala "stvarno posljednjom nadom naše nacije". 

VEZANI ČLANCI:

Rođena u Arizoni 1993. godine, samoprozvana istraživačka novinarka radila je kao aktivistica i komentatorica za organizacije uključujući Project Veritas i Infowars Alexa Jonesa. Godine 2020. kandidirala se – uz Trumpovu potporu – kao republikanska kandidatkinja za Zastupnički dom američkog Kongresa na Floridi, ali je izgubila od demokratkinje Lois Frankel. Pokušala je ponovno dvije godine kasnije, kada se neuspješno kandidirala za svrgavanje zastupnika Daniela Webstera na republikanskim predizborima u drugom okrugu Floride. Sada je poznata po svojoj glasnoj podršci Trumpu i po promicanju dugog niza teorija zavjere.

Zabranjeno joj je korištenje brojnih platformi, uključujući Facebook i Instagram pa čak, prema njezinim riječima, Ubera i Lyfta zbog uvredljivih komentara o muslimanskim vozačima. Jednom je sebe opisala kao "ponosnog islamofoba". Loomer često posjećuje događaje podrške Trumpu, a viđena je i u njegovoj rezidenciji Mar-a-Lago na Floridi. Ranije ove godine otputovala je njegovim avionom u Iowu gdje ju je on pozdravio na pozornici na jednom događaju. "Želite je na svojoj strani", rekao je Trump.  

“Svi koji rade za njega misle da je ona prepreka”, rekao je jedan Trumpov suradnik o Loomer. Još jedna Trumpova pristaša, Marjorie Taylor Greene, ovog je tjedna kritizirala Loomer zbog njezinih komentara u kojima dovodi u pitanje rasu Kamale Harris i objave u kojima je rekla da će Bijela kuća "mirisati na curry" ako Harris bude izabrana. Greene je rekla da su komentari bili "užasni i krajnje rasistički" i da "ne predstavljaju tko smo mi kao republikanci".

VIDEO Trump i Harris raspravljali o ekonomiji i pobačaju u žestokoj predsjedničkoj debati

Komentara 1

Avatar Vrsalj
Vrsalj
17:15 13.09.2024.

Priču opet pokrenuli ljevicari

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije