u Strabourgu

Tonino Picula postao suizvjestitelj za Ukrajinu i zatražio podršku za članstvo u EU

Tonino Picula
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
16.07.2014.
u 09:43

– Govoreći o Ukrajini danas, pesimisti tvrde kako je postrevolucionarna Ukrajina zapala u bezizlazni građanski rat, sponzoriran iz Rusije, rekao je Picula u svom jednominutnom govoru.

Zastupnik Tonino Picula postao je suizvjestitelj (shadow rapporteur) za Ukrajinu u ime S&D grupe te je danas u Strasbourgu govorio o izvješću Sporazuma o pridruživanju s Ukrajinom („Association agreement with Ukraine”), priopćeno je iz Ureda zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule.

– Govoreći o Ukrajini danas, pesimisti tvrde kako je postrevolucionarna Ukrajina zapala u bezizlazni građanski rat, sponzoriran iz Rusije. Neki tome dodaju da cilj Rusije nije više pripajanje dijelova Ukrajine, nego trajna destabilizacija cijele zemlje, njezina blokada na europskom putu kao i jačanje energetske, a time i političke ovisnosti EU o Moskvi  rekao je Picula u svom jednominutnom govoru.

Pozdravio je potpisivanje Sporazuma o pridruživanju Bruxellesa i Kijeva, rekavši da je to dobrim dijelom uklonilo dileme o budućnosti Ukrajine te da ona nije vazalni dio nekog postsovjetskog prostora, nego zemlja u regularnom postupku pridruživanja EU.

Picula je naglasio da „čak i ako je došlo do zamora proširenjem i ako ne dođe do proširenja EU u idućih pet godina, nikako ne smije doći do zamora u pružanju podrške ukrajinskom narodu da postupno ostvari svoj ključni cilj članstvo u EU."

– Vjerujem da su istodobno potpisani Sporazumi o pridruživanju s Moldavijom i Gruzijom također otklonili sjene oko pitanja njihove budućnosti. Tzv. GUAM zemlje predugo su bile izložene negativnim posljedicama napetih odnosa novog Istoka i novog Zapada, kao i pogubnom vladanju domaćih koruptivnih režima – zaključio je Picula.

>>Picula postaje šef izaslanstva 
Europarlamenta za BiH i Kosovo

>>'Sporazum o pridruživanju povijesna je pobjeda Ukrajine i Europske unije'

Komentara 7

IN
incogrito
16:08 26.07.2014.

nevjerojatno koliko je taj nesposobnjakovic i sarlatan napredovao u politici. ulizica i neznalica. strasno. ljudi pre brzo zaboravljaju kakve je vratolomije izvodio dok je bio ministar. on i pusicka. cudo.

KO
kojesta
20:39 17.07.2014.

a hoce li to tonino platiti iz svog dzepa?

GU
gustirna
11:14 16.07.2014.

Bravo tonino.s tobom na celu sdp-a i mi desnicari mogli bi glasovati za vas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije