posljedica klimatskih promjena

Toplinski val pred vratima: Temperature će dosezati do 38°C, evo do kada će trajati

Turisti bezbrižno uživaju na pulskim plažama
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/4
20.06.2021.
u 08:56

Jučer je u Zagrebu i Kninu bilo je 33, Osijeku 32, Rijeci 31, Gospiću 30 stupnjeva. Na Hvaru je izmjereno 28, a u Dubrovniku 27 stupnjeva

Temperature će u narednim danima dosezati čak i do 38 stupnjeva, a toplinski val trajat će, kako se prognozira, barem do petka. 

- Toplinski val je pred vratima, prvo će nastupiti na kopnu, već u nedjelju u središnjoj Hrvatskoj, a onda od ponedjeljka i u cijeloj zemlji. Trajat će vrlo vjerojatno barem do petka, a moguće i do kraja drugog tjedna, rekla je prognostičarka HRT-a Petra Mikuš Jurković u Dnevniku.

Jučer je u Zagrebu i Kninu bilo je 33, Osijeku 32, Rijeci 31, Gospiću 30 stupnjeva. Na Hvaru je izmjereno 28, a u Dubrovniku 27 stupnjeva.

- Za sljedećih tjedan dana znamo da će vladati vrućina, a poslije, jest da će to biti nekakvo ljetno vrijeme, i ljeto nam dolazi u ponedjeljak, ali ne možemo još sa sigurnošću tvrditi hoće li se nastaviti toplinski val, objasnila je te istaknula da živimo u vremenu klimatskih promjena, odnosno globalnog zatopljenja. Ekstremne vremenske situacije s kojima se suočavamo jedno su od obilježja upravo klimatskih promjena. 

- Njih će u budućnosti vrlo vjerojatno biti još više i bit će još intenzivnije ako mi sami nešto ne napravimo, odnosno ako se ne počnemo brinuti za prirodu i okoliš, poručila je Mikuš Jurković.

Zaštita od toplinskog vala

Dok se mnogi raduju ljetu, liječnici upozoravaju kako treba izbjegavati sunce, zaštititi glavu te piti mnogo tekućine s obzirom na to da vrućine mogu izazvati iscrpljenost ili toplinski udar.

- Ne samo običnu vodu piti, nego je preporuka piti i napitke koji u sebi imaju elektrolite, znači izotonične napitke, naveo je za HRT Darko Sinjeri, spec. hitne medicine, voditelj smjene u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba.

VIDEO Pojačan promet na cestama u smjeru mora, prema Lučkom kolone i do 5 kilometara

Ključne riječi

Komentara 13

IM
imalinadezanas
10:43 20.06.2021.

Na ljeto stize vrucina, jos ako na zimu bude hladnoca strucnjaci kazu da Zemlja nece dozivjeti kraj stoljeca od ovih nasilnih promjena!

Avatar Vakserčina
Vakserčina
09:48 20.06.2021.

Ako je išta sigurno ,to je da se klimatske promjene ne mogu zaustaviti.. One su nezaustavljive i .... prirodne ma koliko to danas svetogrdno izgledalo. Klimatske promjene su bile debelo prije čovjeka a bit će isto tako debelo i poslije nas.. Apsolutno sam protiv onih koji nameću novu religiju o klimatskim promjenama jer iza naoko simpatične brige o okolišu stoji gramzivosti vladajućih elita i glad za novim porezima i profitima. Znači. Ništa dobro za prosječnog čovjeka.

Avatar Oneill
Oneill
10:33 20.06.2021.

Ja kada sam bio dijete 38 ili 42 c i to 2 mjeseca samo kratki ali topli dani bili a danas 33 pa problem i to 5 ili 6 dana bože moj koji svijet imamo užas od muhe pravi se Slon.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije