UŽIVO: RAT U IZRAELU

Ministarstvo zdravstva Gaze: Izraelski tenkovi raspoređeni su oko bolnice, ubijeno 12 Palestinaca

A flare falls over Gaza, as seen from southern Israel
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
1/32
Autori: Vecernji.hr, Hina
20.11.2023.
u 10:42

Liječnik Mohamad Zagut, generalni direktor bolničkog kompleksa u Gazi, rekao je u nedjelju da je evakuirano 31 nedonošče iz bolnice al Šifa u Gazi

Hamas i izraelska vojska nastavili su borbe na sjeveru Gaze, a deseci Palestinaca ubijeni su u izraelskim napadima na središnji dio u nedjelju kada su Washington i Izrael opovrgnuli da je postignut dogovor o oslobađanju talaca o kojem je izvijestio američki list.

The Washington Post izvijestio je u subotu da je uz posredovanje Katara postignut dogovor između Izraela i Hamasa o petodnevnom prekidu vatre u zamjenu za oslobađanje 50 ili više taoca, žena i djece.

Liječnik Mohamad Zagut, generalni direktor bolničkog kompleksa u Gazi, rekao je u nedjelju da je evakuirano 31 nedonošče iz bolnice al Šifa u Gazi, koja je ispražnjena u subotu. 

VIDEO Izraelci objavili video: 'Evo vam dokaza, Hamas tunelima ispod bolnica koristi ljude kao štit'

Tijek događaja: 

10:35 - Izraelski tenkovi raspoređeni su oko indonezijske bolnice na sjeveru Gaze, gdje je ubijeno 12 Palestinaca, a deseci su ranjeni, objavilo je ministarstvo zdravstva te enklave dok se borbe nastavljaju uz naznake o nadolazećem prekidu sukoba. Izraelska vojska nije odmah potvrdila izvješća iz bolnice Indonezija, a palestinska novinska agencija WAFA je rekla da je zgrada pogođena topničkom paljbom.

Bolnica Indonezija, otvorena 2016. sredstvima indonezijskih organizacija, prestala je s radom poput mnogih drugih zdravstvenih objekata u Gazi. No, glasnogovornik ministarstva Ašraf Al-Kidra je rekao da je u njoj otprilike 700 ljudi, uključujući medicinsko osoblje i ranjene. Na drugom kraju Pojasa Gaze, kojim upravlja palestinska islamistička organizacija Hamas, najmanje 14 Palestinaca je ubijeno u dvama izraelskim zračnim napadima na kuće u gradu Rafah, blizu granice s Egiptom, objavili su zdravstveni dužnosnici.

Izraelska vojska je izdala priopćenje s videosnimkom zračnih napada i vojnika koji idu od kuće do kuće, rekavši da je ubila trojicu Hamasovih zapovjednika i skupinu palestinskih boraca, no nije pružila točne lokacije. Unatoč nastavku borbi između Hamasovih militanata i izraelskih snaga, američki i izraelski dužnosnici su rekli da je dogovor o oslobađanju nekih talaca u palestinskoj enklavi sve bliže. Dio humanitarne pomoći ulazi kroz prijelaz Rafah na granici s Egiptom, gdje se kasnije očekuje 40 kamiona s opremom za terensku bolnicu Emirati, ističe se u priopćenju granične službe Pojasa Gaze.

Izrael je obećao da će uništiti Hamas nakon divljanja te militantne skupine u Izraelu 7. listopada u kojem su njegovi borci, po izraelskim podacima, ubili 1200 ljudi i uzeli 240 talaca. Kako je sukob ušao u sedmi tjedan, vlasti u Pojasu Gaze kojim upravlja Hamas rekle su da je u stalnom izraelskom bombardiranju poginulo 13.000 Palestinaca, uključujući najmanje 5500 djece.

Izraelski tenkovi i vojnici su upali u Gazu krajem prošlog mjeseca i otada su zauzeli veća područja sjeverno, sjeverozapadno i istočno od grada Gaze, no Hamas i lokalni očevici tvrde da militanti vode gerilski rat u džepovima tijesnog, urbaniziranog sjevera, uključujući dijelova grada Gaze te izbjegličkih kampova Jabalia i Beach. Izraelski veleposlanik u Sjedinjenim Američkim Državama je u intervjuu za američku televiziju ABC rekao da se Izrael nada da će Hamas možda pustiti veći broj talaca "u narednim danima".

Svjedoci su zabilježili povremene teške borbe između Hamasovih militanata i izraelskih snaga koje pokušavaju napredovati prema Jabaliji, u kojoj živi 100.000 ljudi, a koja je prema Izraelu ključno vojno uporište.

Opetovano izraelsko bombardiranje Jabalije, mjesta sjeverno od grada Gaze koje je izraslo iz kampa za palestinske izbjeglice u izraelsko-arapskom ratu 1948., dovelo je do mnogobrojnih civilnih smrti, rekli su palestinski bolničari.

Izraelska vojska je u nedjelju na društvenim mrežama i na arapskom jeziku pozvala stanovnike nekoliko četvrti u Jabaliji da pođu prema jugu "radi vlastite sigurnosti" i zbog toga je vojska rekla da će prestati vojno djelovati između 10 i 14 sati. Nakon što je "stanka" prestala, 11 Palestinaca u Jabaliji ubijeno je u izraelskom zračnom napadu na kuću, objavilo je ministarstvo zdravstva Gaze. Palestinci tvrde da izraelsko opetovano bombardiranje juga Gaze čini obećanja Izraela o sigurnosti apsurdnima. Ukupno su 64 izraelska vojnika poginula u sukobu, prema posljednjim podacima vojske.

VEZANI ČLANCI:


08:59 - Izraelske obrambene snage tvrde kako su ubijena još tri zapovjednika Hamasa, prenosi Sky News

"Trupe IDF-a nastavljaju djelovati u Pojasu Gaze, usmjeravajući zrakoplove da napadaju teroriste, terorističku infrastrukturu i lociraju oružje i vojnu opremu", priopćeno je. 


08:52 - Arapski i muslimanski ministri pozvali su na trenutni prekid vatre u Gazi za posjeta Pekingu, prvoj od pet zemalja koje će obići nastojeći dogovoriti prekid neprijateljstva i ulazak humanitarne pomoći u razorenu palestinsku enklavu. Izaslanstvo treba posjetiti pet zemalja, stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, a također pojačava pritisak na Zapad da odbaci izraelsko opravdanje svojih akcija protiv Palestinaca kao samoobranu. U izaslanstvu su između ostalih, predstavnici Saudijske Arabije, Jordana, Egipta, Indonezije, Palestine i Organizacije za islamsku suradnju.

"Ovdje smo da pošaljemo jasan signal: to jest moramo odmah zaustaviti borbe i ubojstva, moramo odmah dostaviti humanitarne zalihe u Gazu", rekao je saudijski ministar vanjskih poslova princ Faisal bin Farhan Al Saud.

Izvanredni zajednički islamsko-arapski samit u Rijadu ovog mjeseca također je pozvao Međunarodni kazneni sud da istraži "ratne zločine i zločine protiv čovječnosti koje Izrael čini" na palestinskim teritorijima.

Saudijska Arabija je nastojala izvršiti pritisak na Sjedinjene Države i Izrael da prekinu neprijateljstva u Gazi, a prestolonasljednik Mohamed bin Salman, de facto vladar kraljevstva, okupio je arapske i muslimanske vođe kako bi pojačali tu poruku.

Izraelska veleposlanica u Pekingu Irit Ben-Abba rekla je stranim novinarima na brifingu u ponedjeljak kako se nada da neće biti "nikakvih izjava o prekidu vatre s ovog posjeta, sada nije vrijeme".

Rekla je da se Izrael nada da će izaslanstvo razgovarati o taocima koje je zarobio Hamas "i pozvati na njihovo trenutačno oslobađanje bez uvjeta", dodavši da bi uključene strane trebale zajedno razgovarati o "ulozi Egipta u olakšavanju humanitarne pomoći".

'Brat i prijatelj'

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je da je Peking "dobar prijatelj i brat arapskih i muslimanskih zemalja" i da je "uvijek čvrsto podržavao pravednu stvar palestinskog naroda da vrati svoja legitimna nacionalna prava i interese".

Od početka neprijateljstava, kinesko ministarstvo vanjskih poslova u više navrata nije osudilo Hamas, nego je umjesto toga pozivalo na deeskalaciju te da Izrael i Palestina traže "rješenje s dvije države" za neovisnu Palestinu.

Wang je u ponedjeljak dodao da će Kina raditi na "okončanju borbi u Gazi što je prije moguće, ublažavanju humanitarne krize i promicanju brzog, sveobuhvatnog, pravednog i trajnog rješenja palestinskog pitanja".

Posebni kineski izaslanik za Bliski istok Zhai Jun angažirao je dužnosnike iz Izraela i Palestinske uprave - koja vlada na okupiranoj Zapadnoj obali - kao i Arapske lige i EU u posljednjih godinu dana kako bi razgovarali o dvodržavnom rješenju i priznanju Palestine u Ujedinjenim narodima.

VEZANI ČLANCI:


07:20BBC piše kako više strana navodi da je dogovor o oslobađanju talaca sve bliže. Katarski premijer, primjerice, rekao je da su napori da se taoci vrate sada nadohvat ruke. "Sada sam više uvjeren da smo dovoljno blizu da postignemo dogovor", rekao je Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, dodajući da su samo "manji" detalji ostali neriješeni.

U međuvremenu, američki dužnosnik za nacionalnu sigurnost Jon Finer rekao je da su pregovarači "bliže nego u bilo kojem trenutku otkako su ti pregovori započeli prije nekoliko tjedana". Međutim, sinoć je izraelski premijer demantirao izvješća o skorom sporazumu. "Nema dogovora", rekao je.


07:10 - Izraelska vojska ove je nedjelje objavila novi video s terena u Gazi, točnije kod bolnice Shifa gdje je pronađen ulaz u dugački tunel koji Hamas redovito koristi za svoje vojne operacije. Kako su objavili, tunel je dugačak ukupno 55 metara, a nalazi se na dubini od 10 metara, tik ispod bolnice Šifa.

>>OPŠIRNIJE

Ključne riječi

Komentara 4

PV
prcko.vita
09:53 20.11.2023.

Nema s teroristima pregovora.

HO
homofobic
08:53 20.11.2023.

Govore zagovaraci genocida nad Zidovima: Samo deset Kalasnjikova! Gdje su onda skladista, gdje su komandni i komunikacijski centri ... Ja njih pitam neka odu u bolnicu u Vinogradskoj ili Sv Duh pa nam prebroje koliko submasinskih pusaka i bacaca raketa tamo ima. Koja bolnica u Hrvatskoj ili Sloveniji ima desetak Kalasnjikova. U Bolnicama nema oruzja! Cak niti u Teksasu u bolnici necete naci niti jednu strojnicu!

DE
denidoc
19:40 20.11.2023.

Ministarstvo Gaze? To ne postoji.. Bog kaze Mojsiju: Dat cu ti zemlju gdje tece med I mlijeko, sunce je zlatno, masline I narance svuda! Pa Boze, hvala ti !!! Bog: nemoj mi zahvaljivati dok ne upoznas susjede

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije