Dječji psihijatri apeliraju

Trebaju nam odjeli, djecu više nećemo liječiti zajedno s odraslima

tužna djevojčica
Foto: Thinkstock
1/2
12.08.2014.
u 13:20

Raste broj djece koju se upućuje na pregled psihijatru, zakazala je rana detekcija te problemi eskaliraju kasnije

Dvogodišnju djevojčicu iz Centra za socijalnu skrb doveli su na psihijatriju kao žrtvu mučnog brakorazvoda. Koji dan poslije docentica Katarina Dodig Ćurković i njezini kolege na Kliničkome odjelu za dječju i adolescentnu psihijatriju u Osijeku morali su se pobrinuti za djevojčicu koja je svjedočila tragičnom gubitku roditelja, pomoći djeci koja su imala želju ubiti se, djeci i adolescentima koji se samoozljeđuju, djeci žrtvama seksualnog, psihičkog ili fizičkog nasilja, djeci koja se izgladnjuju i sl. Nažalost, sve su to teški i složeni slučajevi koji su realnost gotovo svake bolnice u Hrvatskoj, a koje sustav očito zanemaruje.

Terapija djetetu

Naime, master plan je zaobišao dječju psihijatriju kao činjenicu te ih svrstava na psihijatrijske odjele generalno, zajedno s odraslima. Zbog toga su, kako bivšem tako i aktualnom, ministru zdravlja dječji psihijatri iz Hrvatskog društva za dječju i adolescentnu psihijatriju i psihoterapiju pri Hrvatskom liječničkom zboru uputili dopis kojim navode konkretne razloge gdje bi i što trebalo revidirati u master planu po ovom pitanju. - Moramo jasno ukazati da liječiti dijete od sedam i odraslu osobu od 35 godina nije isto. Dijete samo po sebi činjenicom da je dijete ima svoje specifičnosti i kada radite s djetetom ne brinete se samo o njemu, nego su tu i roditelji, bake, djedovi, policija, skrbnik... Nije isto uvesti terapiju djetetu i odraslom čovjeku. Znate, jedna mi je curica rekla: "Nije mi problem ostati kod vas, nego izaći jer će svi znati da sam bila na psihijatriji" – objašnjava ta dječja psihijatrica. Nadalje, obiteljski su liječnici među pacijentima do 19 godina prošle godine 24.393 slučaja okarakterizirali kao mentalni poremećaj i poremećaj u ponašanju. Budući da se od toga pet posto odnosi na dječju dob i većina se liječi u odrasloj dobi, liječnici poručuju kako je jasno da je zakazala rana detekcija. Puno poteškoća koje se mogu prepoznati i liječiti ostaju "ispod radara", a u kasnijoj dobi eskaliraju u ozbiljne dijagnoze i zdravstvene probleme. Upozoravaju na to dječji i adolescentni psihijatri koji su i od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dobili pozitivno mišljenje da je, s obzirom na statističke podatke o dijagnozama mentalnih poremećaja u toj dobi, opravdano povećanje kreveta i stolaca koje traže. Na milijun stanovnika, prema smjernicama Royal College of Psychiatrists, potrebno je 40 stacionarnih kreveta za dječju i adolescentnu psihijatriju, što znači, poručuju liječnici, da je u Hrvatskoj potrebno oko 180 kreveta, a sada ih ima samo 55.

Širenje dnevnih bolnica

– Raste broj djece koja su iz primarne zdravstvene zaštite upućena na pregled psihijatru i objektivno je da naša djeca imaju određene poteškoće. Sada su se sva četiri regionalna klinička bolnička centra ujedinila da ukažemo na veliki problem koji treba mijenjati – da se ne gura dječju psihijatriju pod opću psihijatriju. Treba pojačati svijest da nam je na prvome mjestu briga o djeci. Treba širiti dnevne bolnice i dati integritet dječjoj psihijatriji – objasnila je doc. dr. sc. Dodig Ćurković. Apel dječjih psihijatara podržao je i Ured pravobraniteljice za djecu odakle su istaknuli i da se hospitaliziranjem djece na odjelima za odrasle krši Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama. 

>> Samoubojstvo treći vodeći uzrok smrti među adolescentima

Komentara 2

MS
mare_split
14:01 12.08.2014.

Zar? Čemu ubijati dječji um? Pustite djecu na miru, da se igraju i da iskažu svoju znatiželju, slobodan i kreativan um u razvoju te da odrastu lišena opake stigme što postoji samo kako bi 'dr.mr.sc umoubijice' bili sebi važni i za svoja nedjela bogato nagrađeni! ... Hrvatice i Hrvati, čuvajte svoju djecu! Sustav sve više nasrće na njih! Farmacija ih treba! U pitanju je veliki biznis!

NE
neboiznadzagreba
14:37 12.08.2014.

Dr Robert Torre , psihijatar u KBC - a Sestre Milosrnice , u jednim dnevnim novinama, kao objašnjenje sve veće epidemije psihičkih i psihijatrijskih poremećaja navodi tri procesa : a ) proces dijagnostičke hiperinflacije ( sniženje dijagnostičkog praga pojedinih psihijatrijskihh poremećaja ) b ) proces dijagnostičkog ekspanzionizma ( umnožavanje novih i "novootkrivenih " psihijatrijskih poremećaja c ) psihijatrizaciju normalnosti ( uvlačenje sve većeg dijela pučanstva unutar zabrana psihičkih poremećaja ) ; kaže da po novoj definiciji zdravlje više nije odsutnost bolesti , već "i odsutnost predznakova bolesti i/ili čimbenika rizika za razvoj pojedinih bolesti ". Da skratim , svi smo bolesni i treba nas kljukati lijekovima .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije