Ratni zločin

Tribunal predlaže dva odvojena postupka protiv Ratka Mladića

ratko mladić
AFP/PIXSELL
17.08.2011.
u 11:10

Prvo bi bilo prema optužnici za genocid u Srebrenici, a drugo za progon nesrba diljem BiH, zločine u Sarajevu i uzimanje međunarodnih talaca

BEOGRAD - Tužiteljstvo Haaškog suda podnijelo je prijedlog da se bivšem zapovjedniku Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću sudi u dva odvojena postupka, doznaje agencija Beta, a prenose mediji u Srbiji.

Prvo bi bilo prema optužnici za genocid u Srebrenici, a drugo za progon nesrba diljem BiH, zločine u Sarajevu i uzimanje međunarodnih talaca. Danas objavljenim podneskom, javlja Beta, tužiteljstvo je zatražilo da sadašnja jedinstvena optužnica protiv Mladića bude podijeljena na dvije i da budu održana dva suđenja.

Sadašnjom optužnicom Mladiću se u dvije točke na teret stavljaju genocid nad oko 7000 Muslimana u Srebrenici, kao i genocid nad nesrbima u još osam bosanskih općina, progon Muslimana i Hrvata diljem BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje osoblja UN za taoce 1992.-95.

Glavni tužitelj Serge Brammertz prijedlog je obrazložio neophodnošću da se, budući je Mladić uhićen pred kraj mandata Tribunala, osigura zadovoljenje pravde, poglavito zbog žrtava, time što će suđenje početi što je prije moguće, a razdvajanje postupaka, prema Brammertzu, neophodno je i zbog eventualnog pogoršanja Mladićeva zdravstvenog stanja u budućnosti.

Ključne riječi

Komentara 15

SL
Slap
00:07 18.08.2011.

EU i Haag pljuju u lice svim Mladicevim zrtvama iz Hrvatske, jer ih jednostavno ignoriraju i sudski niti ne prepoznaju zlocine za koje je Mladic odgovoran u Hrvatskoj. Grozno. NE u EU.

BU
bubica5
13:21 17.08.2011.

Srebrenica:nema genocida a nema ni ratnog zlocina SARAJEVO- Pravni ekspert Stefan Karganović izjavio je danas pred Sudom BiH da je u vojnoj koloni 28. divizije Armije BiH, koja je u noći između 11. i 12. jula 1995. godine krenula uu proboj iz Srebrenice prema Tuzli, poginulo oko 2 500 ljudi. Karganović je rekao da je to procijenio na osnovu analize iz više izvora i izjava 36 preživjelih svjedoka. On je naveo da su učesnici kolone, koja je brojala između 12.000 i 15.000 ljudi, a čiju su trećinu činila vojna, a dvije trećine civilna lica, nastradali u sukobu sa Vojskom Republike Srpske, od posljedica mina, kao i da je bilo slučajeva grupnih samoubistava. Karganović je kao vještak odbrane drugooptuženog u predmetu \"Jević i ostali\", koji se vodi protiv Duška Jevića, Mendeljeva Đurića, Gorana Markovića i Neđe Ikonića za genocid u Srebrenici pojasnio da miješana kolona, po međunarodnom pravu, nema zaštićen status, te da civili, kao ni vojnici, sa pravnog stanovišta nisu bili žrtve ratnog zločina.

TC
tigar-cro123
17:35 17.08.2011.

ih, još kada bi mogao \"deleted\", Mladićevu optužnicu, tko bi ti bio \"ravan\"!??.....:Pp

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije