'bez pregovora, rat neće stati'

Turski ministar otkrio šest točaka oko kojih pregovaraju Ukrajina i Rusija: "Bliži se sporazum"

Foto: Reuters/Pixsell
1/7
20.03.2022.
u 17:59

- Ovo je vrijeme za susret, razgovor, vrijeme za obnovu teritorijalnog integriteta i pravednosti za Ukrajinu - rekao je jučer ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Ukrajina i Rusija napreduju u pregovorima. Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, koji posreduje u mirovnim pregovorima, istaknuo je da su dvije strane blizu sporazuma, prenosi BBC.

Cavusoglu je za novinsku agenciju AFP rekao da "nije lako složiti primirje dok traje rat, dok se ubijaju civili".

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Turska ima jake veze s obje zaraćene zemlje, a ministar Cavusogluovog tjedna posjetio i Rusiju i Ukrajinu. Ipak, nije htio otkriti nikakve detalje o pregovorima, jer, kako je napomenuo, Turska igra "poštenog posrednika".

Istraknuo je jedino da dvije strane pregovaraju o šest ključnih točaka, a to su:

1. neutralnost Ukrajine
2. razoružanje i jamstva sigurnosti
3. "denacifikacija" Ukrajine
4. uklanjanje prepreka za korištenje ruskog jezika u Ukrajini
5. status odcijepljene regije Donbas
6. status Krima, koji je pripojen Rusiji 2014.

U intervjuu za turski provladin list Hurriyet rekao je da su gotovo usuglašeni oko prve četiri ključne točke, a to je potvrdio i glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin u razgovoru za televiziju Al Jazeera.

- Ovo je vrijeme za susret, razgovor, vrijeme za obnovu teritorijalnog integriteta i pravednosti za Ukrajinu - rekao je jučer ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Danas je u razgovoru za CNN istaknuo da se "bez pregovora, rat neće zaustaviti". 

Svjetski mediji prenijeli vijest da je ruski čelnik Vladimir Putin pristao osobno se susresti sa Zelenskim, kada za to dođe vrijeme. Putin će "u nekom trenutku" osobno prisustvovati pregovorima zbog velikog međunarodnog pritiska, prenosi Daily Mail.

VIDEO Rusi prodiru sve dublje u Mariupolj, vode se ulične borbe: "Centar grada više ne postoji"

Komentara 24

Avatar kastanjer2
kastanjer2
18:24 20.03.2022.

Vrijeme za obnovu teritorijalnog integriteta i pravednosti za Ukrajinu. Ruska vojska neka napusti Ukrajinu i Rusija neka plati ratne reparacije.

AL
alzamalo
18:45 20.03.2022.

Razoruzanje!? Hahaha pa stvarno po svemo ovi Rusi ko i Srbi treba im ponuditi z4 a onda c4

LE
let3
18:28 20.03.2022.

Rusima toliko dobro ide da bi pregovarali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije