Nije bilo lako odoljeti gurmanskim izazovima u Velikoj. Nekoliko tisuća posjetitelja desetu je godinu zaredom uživalo u ukusnim delicijama s Najdužeg stola u Hrvata.
Na više od 600 metara povezanih stolova našli su se brojni gastronomski specijaliteti za prste polizati, od domaćeg kulena, kobasice, slanine, čvaraka i kotlovine preko graha, šarana na gradele, liganja, čobanca i fiš paprikaša do pita, kolača, jela s tartufima...
Zarezivao se i pečeni vol, kao glavna poslastica. Po simboličnoj cijeni od 20 kuna posjetitelji su mogli degustirati svu ponuđenu hranu, ali isto tako i rakiju, likere i brojna vina po kojima je požeški kraj poznat. Najukusnija manifestacija okupila je više od 160 izlagača, OPG-ova, obrtnika, tvrtki, udruga i građana koji su u požeški kraj došli iz svih krajeva Hrvatske, ali i Mađarske, Rumunjske, Bosne i Hercegovine...
Foto: Ivica Galović/PIxsell
- Deseti put zaredom dokazali smo kako je riječ o jedinstvenoj manifestaciji, događaju prepoznatom po sjajnoj atmosferi koje ne bi bilo bez mnogobrojnih volontera, članova lokalnih udruga, mještana, njihovog entuzijazma i truda i našeg zajedništva – rekao je Vlado Boban, načelnik Općine Velika.
Najduži stol u Hrvata kroz godine je izastao u originalni velički brend, koji se organizira u sklopu tradicionalne međunarodne folklorne smotre "Čuvajmo običaje zavičaja". Osim folklora, svi sudionici sa sobom su donijeli i dio svojih gastronomskih specijaliteta koje su na rodost posjetitelja s njima i podijelili, priuštivši im tako vrhunsku etno-gastro zabavu.
Velika jos je veca!