KORONAVIRUS U SVIJETU

Nova odluka u Sloveniji: Skraćuje se vrijeme karantene pri ulasku u zemlju iz rizičnih područja

Slovenija granični prijelaz
Foto: Robert Anic/Pixsell
1/5
10.09.2020.
u 15:27

U Brazilu se broj umrlih od zaraze koronavirusom popeo na 128.589.

U svijetu je ukupno 28,029.608 oboljelih od koronavirusa. Preminulo je 908.050 ljudi, a oporavilo ih se 20,106.316. Najviše je oboljelih u SAD-u, Indiji i Brazilu. 

15:25 - Slovenska vlada skratila je u četvrtak vrijeme obvezne karantene za ulazak u zemlju iz destinacija rizičnih za zarazu koronavirusom s dosadašnjih 14 na 10 dana, kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani vladin glasnogovornik za Covid-19 Jelko Kacin.

Odluka o skraćivanju karantene stupa na snagu od ove nedjelje, dodao je.

Uz to, prema novoj odluci vlade produženo je s 36 na 40 sati vrijeme u kojemu pri ulasku u Sloveniju ili prilikom tranzita vrijedi negativan  test na Covid-19, obavljen u  članici EU-a ili instituciji čije testove kao valjane priznaje Slovenija.

14:25 - Ako uskoro dobije dozvolu za nastavak kliničkih ispitivanja, farmaceutska tvrtka AstraZeneca bi do kraja godine trebala znati da li njezino eksperimentalno cjepivo štiti ljude od novog koronavirusa SARS-CoV-2, uzročnika bolesti covid-19, priopćio je u četvrtak izvršni direktor tvrtke.

Vlade brojnih zemalja, očajne u nastojanju da zaustave pandemiju covida-19 koja je do sada usmrtila više od 900.000 ljudi te nanijela golemu gospodarsku i društvenu štetu, polažu velike nade u cjepivo.

13:15 - Austrija je u posljednja 24 sata zabilježila 664 nove zaraze koronavirusom, što je najveći porast od ožujka kada je broj zaraženih počeo naglo opadati uvođenjem stroge karantene.

Najviše novih zaraza je u Beču, njih 387, priopćilo je u četvrtak ministarstvo unutarnjih poslova. 

Zaraze koronavirusom u porastu su od kraja lipnja. Austrijska vlada za porast zaraza većinom krivi povratnike iz turističkih zemalja poput Hrvatske i Španjolske. 

11:20 – U šest mjeseci pandemije COVID-19 autoritarni režimi pojačali su kontrolu stanovništva i informacija o širenju virusa, ali im je neuredno vođenje krize često potkopalo ugled.

Od Kine do Rusije preko Malezije, Pakistana ili Egipta, izvješće Amnesty Internationala ("Izloženo, ušutkano,napadnuto") objavljeno sredinom srpnja upozorilo je na brojne slučajeve u tridesetak zemalja "ograničenja i uputa za sprečavanje zdravstvenog osoblja da iskažu svoju zabrinutost zbog bolesti".  

Amnesty ističe slučaj kineskog oftalmologa Li Wenlianga, koji je umro početkom veljače od COVID-19, a koji je na bolest upozorio u prosincu 2019., a policija ga je privela i kaznila zbog "širenja glasina". 

10:10 – Isporuka cjepiva protiv koronavirusa diljem svijeta bit će "najveći prijevozni izazov ikad", navela je udruga zračnih prijevoznika, a prenosi u četvrtak BBC.

Oko 8000 Boeinga 747 bit će potrebno za distribuciju cjepiva, objavila je Međunarodna udruga za zračni prijevoz (IATA). 

Iako nema još odobrenog cjepiva, IATA već radi na planu distribucije sa zračnim lukama, globalnim zdravstvenim organizacijama i farmaceutskim tvrtkama. 

Program isporuke predviđa jednu dozu cjepiva po osobi. 

8:35 – Glavobolje, zbunjenost i delirij koje su neki oboljeli od COVID-19 iskusili mogli bi biti rezultat izravnog prodora koronavirusa u mozak, prema rezultatima istraživanja objavljenima u srijedu.

Istraživanje je preliminarno, no pruža nekoliko skupina dokaza u prilog do sada uvelike nepotvrđenoj teoriji.

Prema istraživanju koje je vodio imunolog Akiko Iwasaki sa sveučilišta Yale, virus je sposoban umnožavati se unutar mozga i njegova prisutnost oduzima kisik obližnjim moždanim stanicama, no razmjeri pojave još nisu jasni.

Voditelj odjela za neurologiju University of California u San Franciscu Andrew Josephson pohvalio je tehnike koje su korištene u istraživanju i kaže da je "iznimno važno utvrditi postoji li izravno virusno djelovanje u mozgu".

7: 30 – Latinska Amerika prešla je u srijedu brojku od 300 tisuća potvrđenih smrtnih slučajeva od zaraze koronavirusom, a nema znakova slabljenja virusa u toj najpogođenijoj regiji u svijetu.

Latinska Amerika prešla je zabrinjavajuću brojku od 300 tisuća smrti prouzročenih koronavirusom nakon što je Brazil, zemlja s najvećim brojem umrlih u toj regiji, izvijestila o dodatnih 1075 smrtnih slučajeva. Time se u Brazilu broj umrlih od zaraze koronavirusom popeo na 128.589.

Izvijestio je to Reuters pozivajući se na vlastite statistike utemeljene na službenim podacima tih država. Zemlje diljem Latinske Amerike, u kojima je zabilježeno gotovo osam milijuna slučajeva zaraze, u isto se vrijeme bore kako bi umanjile duboku ekonomsku recesiju prouzročenu mjerama za zaustavljanje širenja koronavirusa. 

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar Cro_co_deal
Cro_co_deal
09:45 10.09.2020.

Naravno da prodire u mjesto di bi mozak triba bit, vi ste dokaz.

Avatar mason
mason
08:42 10.09.2020.

Koronavirus prodire prvo u mozak to je tocno. Mnogi obole od sraha zato sto misle da imaju taj kineski virus a uopce ga nemaju.

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
08:39 10.09.2020.

Hdzeovci su sigurni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije