S dolaskom hladnijih dana sve je više kafića i restorana koji imaju istaknut natpis o dopuštenom pušenju.
– Bez toga bih mogao zatvoriti objekt; zbog krize sve je manje gostiju, a za lošega vremena nitko nije ulazio jer je pušenje bilo zabranjeno. Zato sam odlučio uložiti novac - ugradio sam posebnu ventilaciju sa specijalnim filtrima, koja u jednom satu omogućuje deset izmjena zraka. Ovlaštena tvrtka mora napraviti atest i izdati račun koji je dokaz državnoj sanitarnoj inspekciji da su ispunjeni traženi uvjeti. Rješenje i dozvolu od inspekcije dobio sam tri ili četiri tjedna od predaje zahtjeva – rekao nam je Mario Gašparović, vlasnik Bundes caffea u Radićevoj ulici.
Kaže da bi mu bez te dozvole promet pao i do 70 posto, što je iskustvo njegovih kolega. On ima manji lokal, pa je prilagodba bila jeftinija nego za restorane koji imaju više od 50 četvornih metara uslužnog prostora. Vlasnike takvih objekata prilagodba bi mogla stajati i do 40.000 kuna, pa se mnogima to ne isplati.
– Nitko nije zadovoljan trenutačnom situacijom, a kada uđemo u Europu čeka nas potpuna zabrana pušenja. Procjenjujem da će do jeseni još dvadeset do trideset posto naših ugostitelja prilagoditi lokale i tražiti dozvolu od sanitarne inspekcije – kazao je predsjednik Ceha ugostitelja Mladen Puškarić. Dodaje da ni u Cehu, kao ni u Komori, nemaju podatke o tome koliko je ugostitelja zatražilo dozvolu za pušenje.