Ako ste odmor odlučili provesti u Karlovačkoj županiji, red je i da uživate u jelima iz ponude tradicijske kuhinje. Pladanj Frankopan; na kojem će biti posloženi pršut od jelenjeg i medvjeđeg mesa te kobasica od veprovine ili basa s projom, dimljena pastrva, ogulinski klipići ili josipdolski sirevi; točnije sirevi tvrtko, škripavac, ljutko ili sir s medvjeđim lukom, na popisu su brendirane tradicijske hrane Karlovačke županije.
Na njemu su i juha od vrganja, kisela juha s trajbanim jajima, a kao glavna jela tu su sarma s belim žgancima, gulaš od vepra s njokima od buče, zatim janjetina ispod peke, som u umaku od vrhnja i vina, smuđ u korici od sjemenki i kukuruznog brašna, punjene pastrve, punjena puretina, juneći but, karlovački odrezak...
Tu su i deserti: torta od kestena, knedle sa šljivama, štrudl, torte koje nose imena po cestama koje su Karlovac spajale s Jadranom ili u ozaljskom kraju torta Katarine Zrinski.
– U posebnoj knjizi “Tradicijska kuhinja Karlovačke županije” zabilježeno je stotinjak jela koja se već stoljećima nalaze na jelovnicima naših domova, a koja su bogata i namirnicama ovoga kraja; od gljiva, slatkovodne ribe, divljači, šumskih plodova. Obuhvaćena je i tradicija ovih krajeva u proizvodnji piva, sireva, meda, vina te ogulinskog zelja. Kuharicu su pripremili Veljko Barbieri i kuharica Ivana Vukmanić, predsjednica Udruge kuhara Karlovačke županije i vlasnica jednog od desetak restorana u Karlovačkoj županiji koji nose posebnu oznaku “Tradition food spot” i koji nude tradicijsku hranu pripremljenu od domaćih namirnica. U tu smo svrhu restorane povezali i s desecima OPG-ovaca koji proizvode domaću hranu. Naravno, meni se u restoranima mijenja s obzirom na godišnje doba – kaže Dina Begić, direktorica Turističke zajednice Karlovačke županije, koja najavljuje gastronomsku manifestaciju na kojoj će sudjelovati tamošnji restorani.
Jela stara po nekoliko stoljeća!? A meni cijeli život tupe da se sve mora jesti svježe...