OBILJEŽEN DAN SJEĆANJA

U Sotinu otkriven spomen obilježje još jedne masovne grobnice: 'Prošlo je 33 godine, polako gubim nadu'

Foto: Branimir Bradarić
1/4
14.10.2024.
u 14:44

U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na stradanje mještana Sotina danas je u polju, nedaleko od naselja, otkriveni spomen obilježje još jedne masovne grobnice.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja u središtu Sotina danas je obilježena obljetnica tog vukovarskog prigradskog naselja. O stradanjima mještana ovog naselja govori da ih je 68 ubijeno od kojih se njih i danas 13 vode kao nestali. Tih 68 ubijenih je predstavljalo oko 10 posto od ukupnog broja Hrvata koji su živjeli u tom naselju prije Domovinskog rata.

- Prošle su 33 godine, a mi još uvijek ne znamo ništa za naše nestale. Puno stvari znamo, a opet ništa ne znamo. Polako gubim nadu da ću pronaći mog ubijenog supruga jer je on pojedinačan slučaj. Ubio ga je naš prijeratni susjed Žarko Milošević, koji je bio i svjedok pokajnik. On je rekao gdje ga je ubio i ostavio na tom mjestu ali mi ne možemo pronaći tijelo – rekla je Matija Kušić koja 33 godine traži svog supruga Marina.

Dodaje i da je boli to što nitko ne želi da kaže istinu od onih koji nešto znaju nego ih ostavljaju sve ove godine da se samo nadaju kako će jednom pronaći posmrtne ostatke svojih najmilijih. Kušić kaže kako su se nekada radovali kada je pronađen netko živ, a da se sada raduju kada se pronađe neka masovna grobnica jer znaju da će neka od obitelji pronaćći svoje najmilije.

Foto: Branimir Bradarić

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je kako stradanje mještana Sotina pokazuje svu brutalnost agresije s kojom se 1991. godine suočila Hrvatska. Još jednom je poručio kako Hrvatska nikada neće odustati od potrage za nestalima te da se i sada vršne probna iskapanja na više lokacija. Ministar je ukazao i na izostanak suradnje s nadležnim tijelima Srbije koja se bave pitanjem nestalih osoba pa se, kako je rekao, nisu odazvali niti na nedavnu identifikaciju posmrtnih ostataka ekshumiranih osoba iako njihove obitelji danas žive u BiH i Srbiji.

U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na stradanje mještana Sotina danas je u polju, nedaleko od naselja, otkriveni spomen obilježje još jedne masovne grobnice. Po riječima Medveda to je 85 spomen obilježje masovnih grobnica u Hrvatskoj. Tu su ljudi pobijeni i odatle poslije nekoliko godina prebačeni na mercilište nekadašnje klaonice. - U toj primarnoj i sekundarnoj grobnici pronašli smo posmrtne ostatke 14 tijela – rekao je Medved.

VEZANI ČLANCI: 

Komentara 5

CA
cavecanem
15:36 14.10.2024.

Ajmo sada otkriti i zločince, još nije kasno za pravnu državu.

LL
lijepa_li si
17:08 14.10.2024.

osjeća li itko pri i oko vlasti imalo srama? nakon 33 godine gospoda se naslikavaju, prežderavaju i parolaše.

JA
Jania
15:48 14.10.2024.

85 obilježenih masovnih grobnica u kojima su žrtve srbijanskih agresora. A koliko je još onih neotkrivenih... Hrvatska država ima dužnost učiniti sve da svi ubijeni budu dostojno pokopani, pa tako i oni koji su stradali u komunističkom teroru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije