više od 20 poginulih

U stravičnoj nesreći kod Venecije ozlijeđen i jedan Hrvat: 'To je apokaliptična scena. Ostao sam bez riječi'

Nesreća kod Venecije
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
04.10.2023.
u 05:53

Autobus je izletio s ceste i pao u blizini željezničke pruge u okrugu Mestre, koji je mostom povezan s Venecijom. Uzrok nesreće još nije utvrđen. Dužnosnici su rekli da je vozilo palo na električne vodove i zapalilo se oko 19:45 sati.

Najmanje 21 osoba poginula je u utorak, a dvadesetak je ozlijeđeno, među kojima i jedan Hrvat, nakon što je  autobus koji je prevozio turiste sletio s nadvožnjaka u blizini Venecije u sjevernoj Italiji i zapalio se, objavile su lokalne vlasti.

Autobus je izletio s ceste i pao u blizini željezničke pruge u okrugu Mestre, koji je mostom povezan s Venecijom. Uzrok nesreće još nije utvrđen. Dužnosnici su rekli da je vozilo palo na električne vodove i zapalilo se oko 19:45 sati. 

Autobus je prevozio turiste, među kojima Ukrajince, Francuze i Nijemce.

"Privremeno izvješće pokazuje da je najmanje 21 osoba mrtva i više od 20 ljudi hospitalizirano, od kojih su mnogi u vrlo teškom stanju", rekao je Luca Zaia, guverner regije Veneto, čiji je glavni grad Venecija, izrazivši žaljenje zbog tragedije golemih razmjera.

Među žrtvama su ukrajinski turisti, rekao je glasnogovornik gradske uprave za AFP, ali i Nijemci i Francuzi, prenosi agencija ANSA. Među ozlijeđenima su tri Ukrajinca, Hrvat, Nijemac i Francuz, rekao je glasnogovornik za AFP.

U tijeku je identifikacija poginulih.

"To je apokaliptična scena. Ostao sam bez riječi", objavio je gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro na X-u, prije poznatom kao Twitter.

Talijanska premijerka Giorgia Meloni odmah je izrazila duboku sućut. "U kontaktu sam s gradonačelnikom Luigijem Brugnarom i ministrom (prometa) Matteom Salvinijem kako bismo pratili vijesti o ovoj tragediji", rekla je u izjavi.

GALERIJA Tragedija u Italiji: Autobus sletio s nadvožnjaka kod Venecije

Nesreća kod Venecije
1/7

Francuski predsjednik Emmanuel Macron reagirao je na X-u. "Naše su misli ove večeri s talijanskim narodom, obiteljima i voljenima žrtava užasne tragedije u Veneciji", napisao je.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izrazila je na talijanskom iskrenu sućut obiteljima žrtava i ozlijeđenih, dok je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao, također na talijanskom, da je duboko potresen zbog užasne nesreće.

Prema venecijanskim vatrogascima, autobus se zapalio nakon što je pao s nadvožnjaka. Prema dnevnom listu Il Corriere della Sera, autobus koji je vozio po redu vožnje napustio je svoj trak na mostu, probio sigurnosnu ogradu i pao s visine od oko deset metara na tlo ispod mosta u blizini željezničkih tračnica.

Ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedosi rekao je kako je "otežavajući čimbenik bio je metan (u vozilu), pa se požar brzo proširio." "Broj je tragičan i dramatičan, a bojim se da će rasti", rekao je za televizijske vijesti na javnom kanalu Rai1.

Upitan o uzroku nesreće, zamjenik premijera Matteo Salvini, ujedno i ministar prometa, spomenuo je na kanalu Rete4 hipotezu da je vozaču pozlilo.

Komentara 3

Avatar HajdukLika
HajdukLika
06:59 04.10.2023.

Autobus na metan?

SA
savojski
08:22 04.10.2023.

Električni autobus

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije