PROMETNE STATISTIKAME

U travnju najmanje poginulih u prometu u zadnje 2,5 godine

05.05.2002.
u 00:00

* U sva četiri mjeseca poginule su 162 osobe, kao i lani u tom razdoblju

ZAGREB - U travnju je na prometnicama u Hrvatskoj poginulo 25 osoba, prema neslužbenim podacima s MUP-ove web stranice i novinskim izvještajima. Značajno je to što je tako travanj postao mjesec s najmanje poginulih u protekle dvije i pol godine.

U službenim tablicama za 2000. i 2001. godinu nikad u jednom mjesecu nije bilo ovako "malo" mrtvih u prometu. Najbliže toj brojci bili su veljača 2000. (29 poginulih), siječanj 2000. (31 poginuli) te veljača 2001. (32 poginula). Čak je i u veljači ove godine zabilježeno 36 smrtnih slučajeva, a ožujak je bio pogibeljan za čak 60 osoba.

Koji su uzroci manjeg broja pogibija u travnju? Kad bismo barem to znali, onda bismo taj recept primjenjivali svaki mjesec, kazali su nam iz Prometne policije. Stručnjaci smatraju da je do iznimnog smanjenja nažalost došlo slučajno. Međutim, djelomice se to ipak može zahvaliti i vremenskim (ne)prilikama u prevrtljivom travnju. Više od dvadeset kišovitih dana sve je sudionike u prometu natjeralo na oprezniju i sporiju vožnju, pa su zbog toga i posljedice nesreća bile manje.

Inače je u travnju, prema neslužbenim podacima, zabilježeno oko 6486 prometnih nesreća. U njima je ozlijeđeno 1369 osoba. Mjesec prije nesreća je bilo manje od 6000, a ozlijeđenih oko 1250. Dakle, i dalje je primjetan višegodišnji trend porasta broja nesreća i broja ozlijeđenih, a mrtvih je sve manje. Neki stručnjaci zasluge za to pripisuju i sve sigurnijim automobilima, iako je vozni park u Hrvata još na sramotnom prosjeku višem od 10 godina.

Zbroje li se sva četiri mjeseca, podaci o poginulima su izjednačeni. Naime, na kraju ožujka stanje je bilo 137:120 za lanjsku godinu, a do kraja travnja, i ovogodišnjeg i lanjskog, poginule su ukupno 162 osobe.

M. Malčević

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije