Diplomatski skandal?

U uredu hrvatskog veleposlanika u Parizu fotografija Josipa Broza

tito, bista
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/2
07.11.2013.
u 19:30

Maštruko: Diplomati su voljeli moju sliku s Titom. Jandroković: Ako može Broz, može i Ceaușescu?

Diplomatski skandal ili jedna u nizu fotografija kojima veleposlanici, po svom nahođenju, uređuju prostor? Fotografija Josipa Broza Tita u uredu hrvatskog veleposlanika u Parizu Ive Goldsteina, u sobi za prijam, izazvala je, očekivano, reakcije te polarizacije, kao što izaziva i osoba na njoj.

– Ne vidim ništa spornoga u tome da se drži slika antifašističkog vođe. I sam sâm od 1992. do 2009. u rezidencijama u Italiji, Grčkoj, Sloveniji i Rumunjskoj držao svoju fotografiju s Titom, pokraj slika s papom, Arafatom... – kaže bivši diplomat Ivica Maštruko i dodaje: – Slika je izazivala velik interes diplomata, bez ijednog negativnog komentara. Štoviše. A dolazili su i hrvatski dužnosnici.

No, bivšem ministru vanjskih poslova Gordanu Jandrokoviću (HDZ) postupak je neprimjeren i skandalozan.

– U suprotnosti je s diplomatskim uzusima da se osoba optužena za teška kršenja ljudskih prava i progone stavlja u diplomatske prostore – kaže. Upozorava i na mjesto na kojem se nalazi – između francuskog predsjednika Françoisa Hollandea i hrvatskog Ive Josipovića – čime joj se daje na važnosti.

– Goldsteina bi hitno trebalo pozvati na konzultacije. Zamislite da rumunjski veleposlanik drži sliku Ceaușescua – kaže te ističe da postupak nije slučajan, nego odraz onoga što se događa u RH, da vladajući poništavaju istinu o komunizmu, ali i podsjeća na europske rezolucije koje osuđuju komunističke režime. U MVP-u kažu da nema zakona koji propisuje čija se slika smije držati. Postoji Zakon o grbu, zastavi i himni u kojem stoji da se u središnjoj prostoriji veleposlanstva drži grb. Goldstein kaže da je slika slučajno ostala, a treba je darovati kafiću u koji je Broz zalazio.

>> Tita pokapali dvaput: Jednom za kamere, a drugi put stvarno!

Komentara 230

C5
c55k93xy11
19:42 07.11.2013.

Proklet bio onaj sto im dade svoj glas!

Avatar El Indio
El Indio
19:56 07.11.2013.

Nebi se cudio da ima i kartu SFRJ u uredu

DU
Deleted user
19:55 07.11.2013.

Trenutna smjena veleposlanika koji vec dvadeset i vise godina djeluje protuhrvatski revizijom proslosti i negiranjem hrvatske neovisnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije