SEZONA ULAZI U ŠPICU

U zemlji od ovog vikenda oko milijun turista

Visoke temperature zahvatile i Dubrovniik
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/50
20.07.2024.
u 14:02

Od početka godine gostiju je tri posto više nego lani u istom razdoblju, a plus u noćenjima iznosi jedan posto.

S ovim vikendom počinje turistička špica. Vjeruje se, naime, da je broj turista u zemlji dosegnuo milijun. Elektronski sustav za praćenje turističkog prometa e-Visitor to još nije evidentirao jer domaćini još nisu prijavili sve goste koji su stigli u petak i jučer. Službena brojka trenutno govori o 930.000 registriranih gostiju, ali ona će u idućih dan, dva osjetnije narasti.

Za ilustraciju, broj gostiju za proteklu srijedu do jučer je, kada su evidentirani svi naknadni unosi, skočio za 50.000. Inače, od oko milijun gostiju koji su trenutno u Hrvatskoj, najviše ih je u Istri, Splitsko-dalmatinskoj županiji i na Kvarneru. Pri tom, najbrojniji su Nijemci, Slovenci, domaći gosti, Poljaci i Austrijanci, a gledano po destinacijama trenutno najviše gostiju imaju Rovinj, Vir, Umag, Medulin, Poreč i Dubrovnik. Lani je dnevni broj od milijun gostiju zabilježen 18. srpnja, a razlika od dva dana proizlazi peakticki samo iz toga na koji je datum pao vikend.

Najveći dnevni broj registriranih gostiju, inače, svakog ljeta bude oko 1.2 milijuna, pa se to u narednim danima očekuje i ove godine. Hrvatska je od početka godine prema podacima sustava eVisitor ugostila nešto više od 9,8 milijuna turista, koji su ostvarili 44,8 milijuna noćenja, što je u odnosu na lani tri posto više u dolascima dok u noćenjima plus iznosi jedan posto.

Najviše noćenja ostvareno je u Istri, Splitsko-dalmatinskoj županiji te na Kvarneru. Gledano po tržištima, najviše noćenja su ostvarili Nijemci, domaći gosti, Slovenci, Austrijanci i Poljaci, a gledano po destinacijama, najposjećeniji su Dubrovnik, Rovinj, Split, Poreč, Umag i Zagreb.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije