HTZ zadovoljan brojkama

U Hrvatskoj je trenutno 930.000 gostiju, narednih dana će ih dnevno biti milijun

Trogir: Konferencija s temom analize dosadašnjih turističkih rezultata i očekivanja do kraja godine
Ivana Ivanovic/PIXSELL
17.07.2024.
u 15:17

Još jednom apeliram one koji su u smislu cijena pretjerali da budu razboriti i mudri u formiranju cjenovne politike. Svako povećanje cijena mora biti praćeno odgovarajućom razinom kvalitete. Ne smijemo biti bahati, moramo biti vrlo mudri - poručio je Staničić

Dosadašnjim tijekom sezone smo vrlo zadovoljni, u našoj je zemlji od početka godine ostvareno oko 9,5 milijuna dolazaka i gotovo 42 milijuna noćenja, što u odnosu na lani predstavlja rast od 4 posto u dolascima i gotovo 2 posto u noćenjima. Trenutno u našoj zemlji odmara preko 930 tisuća gostiju te u narednim danima očekujemo kako će u Hrvatskoj na dnevnoj bazi boraviti preko milijun gostiju - podaci su koje je iznio Kristijan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice u srijedu u Trogiru, nakon koordinacijskog sastanka s predstavnicima turističkih zajednica s područja Splitsko-dalmatinske županije. Naglasio je kako se nalazimo u samoj špici sezone te da su najave za posezonu također vrlo dobre pa se do kraja prosinca očekuje realizacija još jedne uspješne turističke godine. Najavio je nove predstojeće promidžbene aktivnosti vezane za posezonu.

Na novinarsko pitanje prati li i financijski efekt povećanje broja gostiju i noćenja, rekao je da u prvom tromjesečju financijski učinak bio veći za 24%. - Očekujem da će se taj pozitivni trend nastaviti i u drugom tromjesečju, a očekujem da će tako biti do kraja godine, odnosno da će prihodi od turizma nadmašiti prošlogodišnje - rekao je Staničić. Kaže kako osim rasta cijena na financijski učinak ima utjecaj i fizičko povećanje prometa u pojedinim segmentima turističke ponude.

- Još jednom apeliram one koji su u smislu cijena pretjerali da budu razboriti i mudri u formiranju cjenovne politike. Svako povećanje cijena mora biti praćeno odgovarajućom razinom kvalitete. Ne smijemo biti bahati, moramo biti vrlo mudri - poručio je Staničić.

Turističkim rezultatima u dosadašnjem dijelu godine vrlo je zadovoljna i Ivana Vladović, direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije. Rekla je da je na razini županije do sada ostvareno 1,7 milijuna dolazaka i 7,7 milijuna noćenja, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 5 posto u dolascima i 3 posto u noćenjima. Kako je rekla, na razini županije se tijekom same špice sezone održavaju brojna kvalitetna i zanimljiva događanja koja značajno utječu na atraktivnost ukupne ponude županije, ali i na njenu promociju, kako na domaćem tržištu, tako i na inozemnim tržištima.

Razgovaralo se i o javnim pozivima HTZ-a za udružene turističke zajednice i turističke zajednice na turistički nedovoljno razvijenim područjima. Naglašena je potreba većeg broja inspekcijskih nadzora na terenu, tijeku naplate turističke pristojbe te prijavama za godišnje turističke nagrade. Na sastanku je, uz Staničića i Vladović, prisustvovalo 25 predstavnika turističkih zajednica gradova i općina s područja Splitsko-dalmatinske županije te Šime Klarić, predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela i član Turističkog vijeća HTZ-a.

Ključne riječi

Komentara 1

NE
NenadNikolicCroatia
13:29 18.07.2024.

HTZ i Ministarstvo zaduženo za turizam, vođeni nekompetentnim osobama su grobari hrvatskog turizma. Stranci grade bezakonito, gradovi gube svoj gradski i dalmatinski izgled, masovno se betoniraju vrtovi i ruše šume, političari ne poduzimaju ništa a sami su postavili nekompetentne osobe. Ti grobari su sramota hrvatskog turizma. Sad je gospođa koja se bavila željezničkim teretnim vagonima kao stručnjakinja ni za šta već u Europi na plenkovićevski pogon. Kako je to lijepo, može se, a grobari dave hrvatski turizam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije