Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sklonište za mačke

Udruga 9 života: Došlo je vrijeme za nove bitke, potrebna nam je pomoć

Foto: Privatni album
1/10
16.02.2022.
u 12:00

Pet žena iz osječke udruge krenulo je početkom godine u novu avanturu. Kupile su malu kuću koja bi trebala biti ostvarenje njihova sna, a žele osnovati prvo sklonište za mačke koje će voditi neprofitna udruga, kakvog u Hrvatskoj nema

– Grad koji je po mnogočemu najbolji u Hrvatskoj. Grad u kojem su svi lege, riječ koja zrači toplinom i prisnošću i koja je toliko karakteristična za Osijek. Lege i legice će vam s radošću nabrojati sve zbog čega je ovaj grad prekrasan, poseban i jedinstven. U Osijeku živi i nas pet. Pet samozatajnih žena raznih profesija i godina života, žena koje imaju svoje obitelji i djecu, žena koje imaju i status hrvatskog branitelja. Toliko smo različite da se u privatnom životu vjerojatno nikada ne bismo srele da nije bilo jedne zajedničke ljubavi koja nas je spojila, ljubavi prema mačkama – tako će svoju priču započeti Osječanke okupljene oko Udruge 9 života. A uskoro će u Osijeku, zahvaljujući njihovu trudu, "niknuti" sklonište za mačke.

– Mnogi misle da su mačke sebične i samožive životinje pa se to mišljenje često reflektira i na žene koje ih vole i o njima se brinu, iako je istina je da su žene koje imaju mačku za kućnog ljubimca posebne. Posebne kao i udruga koju smo prije 11 godina osnovale i odlučile Osijek učiniti najboljim gradom za život i onih koji nemaju svoj glas, a žive već tisućama godina kraj nas. Mačke su bile stigmatizirane kroz povijest, a danas su kao kućni ljubimci popularnije nego ikad i vjerovali ili ne, mnogobrojnije od pasa. No uz tu popularnost dolazi i odgovornost koju naši građani još nisu svladali pa se broj napuštenih mačaka povećava iz dana u dan – nastavljaju u udruzi.

I tu nastupaju oni – Udruga 9 života. Svakoga dana spašavaju napuštene, zlostavljane, ozlijeđene i bolesne mačke i sve ove godine teže samo jednome cilju – osnovati prvo sklonište za mačke koje će voditi neprofitna udruga. Sklonište kakvo u Hrvatskoj ne postoji. Pet žena je, stoga, uz pomoć donatora krenulo početkom ove godine u novu avanturu. Kupile su malu kuću koja bi trebala biti ostvarenje njihova sna.

– Daleko od toga da je ovo kraj naše borbe i da sve naše brige nestaju. Ovo je početak. Došlo je vrijeme za nove bitke i sada nam je pomoć potrebnija nego ikad. Naravno da smo pri kupovini kuće bile limitirane iznosom, a kući je potrebna adaptacija pa je ova avantura naš najveći izazov do sada – ističu. Svjesne su da im neće biti lako.

– Znamo da ćemo izgubiti puno živaca, da će biti straha i suza, ali i smijeha dok se naš san ne ostvari. Bez srama kažemo da smo pionirke u brizi i skrbi za napuštene mačke, svaki resurs ulaže se u napredak da pokažemo da se uz trud i predanost može postići nešto što gledate samo izvan granica Republike Hrvatske – navode one. Prve su osnovale stacionar za bolesne i ozlijeđene mačke.

– Opremile smo ga vrhunski i svaka kuna koja ne ide u redovne troškove ulaže se u opremu stacionara i prostora gdje borave mačke na skrbi. Svake godine kastriramo stotine mačaka kako bismo smanjile neželjeno potomstvo i širenje smrtonosnih i zaraznih mačjih bolesti – kažu nam.

Foto: Privatni album

 

Skupljanje donacija za adaptaciju kuće pokrenuto je na platformi "Čini pravu stvar".

– Nije bitan iznos donacije, kuna po kuna i znamo da ćemo uspjeti. Pomozite nam da njihov svijet promijenimo nabolje – poručuju. Donirati se može i na njihov redovni račun, s napomenom za adaptaciju - kunski račun HR3923400091110475218, poziv na broj 00 i datum, devizni račun u Privrednoj banci Zagreb, IBAN HR3923400091110475218, SWIFT CODE PBZGHR2X PayPal account: NGO 9 LIVES 9liveshr@gmail.com.

Sve dodatne informacije o tome kako im možete pomoći i što su sve do sada napravile možete pronaći na njihovoj Facebook stranici. Tko zna, možda upravo na njihovoj stranici, među mačkama koje traže dom, ugledate i svog novog četveronožnog prijatelja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije