Istrani vole u udrugama provoditi vrijeme

Udružile se istarske udruge obitelji stradalih u prometu te žrtve banaka

01.12.2008.
u 16:26

Prošle se godine gradskom Odjelu za upravu javila udruga “Zaigrane koze” koja se kandidirala za gradski novac. Udruga, doduše, nije dobila novac, ali radi i postoji i danas. Pročelnik gradskog Odjela za upravu Vinko Knez sjeća se imena te udruge kao jednog od bizarnijih. - Zaigrane koze bave se promicanjem stolnih igara, ma što to značilo - kaže Knez. U Rovinjskom Selu, pak, djeluje udruga Babin pas, čije je projekte podržala i županijska Zaklada za razvoj civilnog društva.

Babina tkanica
Udruga nema veza s psima, bavi se kulturnim radionicama s djecom. Za mnoge koji to ne znaju, Babin pas (s produženim izgovorom slova “a” u pas ) u tom dijelu Istre zove se duga poslije kiše.

- Zato ča su jedanput žene u Istri imale pojas, tkanicu svih boja kao duga - kaže nam Karmen Uljanić. U Puli je razvoj civilnog društva prilično odmakao. Računa se da je oko 300 raznih udruga. Kako Pula ima oko 65.000 stanovnika, znači da je na svakog 216. Puležana po jedna udruga. Sportske, cehovske i slične udruge uglavnom nose prepoznatljive nazive koji odmah govore i o čemu je riječ. No, kada vam netko kaže da ide u Udrugu za cjelovit razvoj čovjeka, u Pristojno društvo ili u udrugu Dobrih ljudi, tada se pitate u kakvo društvo ulazite?

Pravedno je iluzija
Predsjednik Pristojnog društva poznati je pulski sociolog Željko Marković. - Udruga postoji već osam godina, a ima 20-ak stalnih članova te puno više fanova bez prava odlučivanja. Mi promičemo građansku političku kulturu i kulturno stvaralaštvo. Udruga je objavila i knjigu “Građanska neposlušnost”. Naziv sam udruzi dao po djelu “Pristojno društvo” jednog židovskog filozofa. Sviđao mi se stav da je pravedno društvo iluzija i nemoguća misija, ali zato možemo izgraditi barem pristojno društvo - misli Željko Marković. Uza sportske i kulturne, najviše je udruga za zaštitu ljudskih prava.

Takva je i udruga Homo koja djeluje od sredine 90-ih godina. Miramida centar u Grožnjanu se, pak, bavi mirovnim iskustvima. Goran Božičević kaže da je to udruga proizišla iz rata sa ciljem razmjene mirovnih iskustava. Danas u Grožnjanu program temelji na prevenciji nasilja među mladima. Neke su udruge počele raditi s jednim ciljem, a potom dobile političku boju, poput Odbora za referendum. Prije nekoliko godina u Puli je osnovana Udruga nezaposlenih, kao jedina u Hrvatskoj. Kasnije je, međutim, udruga postala Stranka nezaposlenih, s izbornim apetitima. Tek je godinu-dvije djelovala u Puli i Udruga za zaštitu bolesnika koja bi mogla imati posla i danas. Udruga, međutim, više ne istupa u javnosti.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije