SAVEZNICI UJEDINJENI PROTIV RUSIJE

Ukrajina dobila najmoćnije zapadno oružje: Što im je do sada isporučeno i zašto postoje nestašice

U Ukrajinu stigli američki tenkovi Abrams
Foto: Sgt. Tayler Schwamb
1/6
14.05.2024.
u 13:22

Oružje iz novog američkog paketa pomoći Ukrajini počelo je stizati na prvu liniju bojišnice.

Nakon godinu dana političkog zastoja u SAD-u, predsjednik Joe Biden je u travnju odobrio vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti od gotovo 61 milijarde dolara. Uoči posjeta američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena Kijevu, visoki dužnosnik rekao je da je Ukrajina počela dobivati ​​oružje kako bi zadovoljila svoje "najhitnije potrebe, posebno imajući u vidu trenutne aktivnosti Rusije".

Dužnosnik je rekao da presretači protuzračne obrane, topništvo i precizno vođeni projektili dugog dometa ATACMS stižu na prvu crtu. Od pomoći u vrijednosti od 61 milijarde dolara, najmanje 8 milijardi dolara bit će iskorišteno za ponovno opskrbljivanje Ukrajine projektilima i streljivom. U svibnju je Ministarstvo obrane SAD-a reklo da će to uključivati ​​dodatno streljivo za protuzračne obrambene sustave Patriot, više protuzračnih projektila Stinger i topničko-raketne sustave visoke mobilnosti (Himars).

Opskrba Ukrajine američkim oružjem presušila je početkom 2024. jer je u Kongresu odgođen prijedlog zakona o dodatnoj pomoći. Nakon što je Senat konačno usvojio zakon u travnju, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da ta obveza "jača ulogu Amerike kao svjetionika demokracije i vođe slobodnog svijeta".

Također, Ujedinjeno Kraljevstvo šalje dodatnih 500 milijuna funti povrh 2,5 milijardi funti vojne pomoći koju je već obećala dati Ukrajini 2024. U veljači 2024. Europska unija je dogovorila daljnji paket pomoći od 50 milijardi eura za Ukrajinu, nakon što je Mađarska prestala blokirati dogovor. EU nije ispunila svoj cilj slanja milijun granata Ukrajini do početka ožujka. Međutim, Češka je sklopila ugovor vrijedan 1,5 milijardi dolara za skupinu od 18 zemalja NATO-a i EU-a za kupnju 800.000 metaka - kalibra 155 mm i 122 mm - izvan EU-a.

VEZANI ČLANCI:

Između veljače 2022. i veljače 2024. SAD je isporučio ili predao Ukrajini oružje i opremu u vrijednosti od 46,2 milijarde dolara, prema Institutu Kiel, njemačkoj istraživačkoj organizaciji. Njemačka je Ukrajini dala oružje i opremu u vrijednosti od 10,7 milijardi dolara, Velika Britanija 5,7 milijardi dolara, Danska 5,2 milijarde dolara, a Nizozemska 4,1 milijardu dolara.

Prije nego što je odobren posljednji paket pomoći, SAD je upozorio da ukrajinskoj vojsci nedostaje streljiva i da je moral nizak. Predsjednik Zelenski identificirao je manjak projektila protuzračne obrane, rekavši da Ukrajini treba "još sedam Patriota ili sličnih sustava protuzračne obrane" kako bi zaštitila svoje gradove. To bi Ukrajini omogućilo da se "suprotstavi ruskim klizećim bombama, koje [Moskva] koristi za gađanje obrambenih položaja i civilnih ciljeva poput elektrana", kaže dr. Marina Miron s King's Collegea u Londonu.

Ukrajinske oružane snage također su ograničene na ispaljivanje 2000 granata dnevno, prema britanskom think tanku, Royal United Services Institute (Rusi). Nasuprot tome, ruske snage ispaljuju i do 10.000 granata dnevno, tvrdi Rusi. Rečeno je da Rusija dobiva gotovo tri milijuna granata godišnje iz svojih tvornica i iz Sjeverne Koreje.

Ukrajina je izgubila velika područja teritorija na istoku zemlje od ruskih snaga od listopada 2023., uglavnom zbog nedostatka topništva. Za gubitak grada Avdiivka u veljači okrivila je nestašicu. Obnavljanje američkih isporuka streljiva znači da bi Ukrajina mogla početi koristiti više topničkih granata iz svojih zaliha, kaže Justin Crump, iz tvrtke Sibylline za obavještavanje o rizicima. "Ukrajinske snage ograničile su upotrebu granata jer nisu mogle reći kada stižu nove zalihe", kaže on.

VEZANI ČLANCI:

Zapadne zemlje odgovorile su na rusku invaziju u veljači 2022. dajući ukrajinskim oružanim snagama obrambeno oružje, kako bi se suprotstavili ruskim oklopnim brigadama. SAD i UK su isporučile tisuće protutenkovskih projektila Javelin i Nlaw. One su se smatrale ključnima u zaustavljanju napredovanja ruskih snaga prema Kijevu.

Kako bi se suprotstavili ruskoj zračnoj nadmoći i njenim napadima na ukrajinske gradove i infrastrukturu, zapadne zemlje poslale su Ukrajini nekoliko vrsta sustava protuzračne obrane. Poslali su napadnutoj zemlji oružje kao što su britanski protuzračni projektili Starstreak, ali i raketni sustav Patriot, koji je skup za rukovanje. Jedna raketa, piše BBC, košta oko tri milijuna dolara.

SAD i Norveška također su osigurale Nasame (National Advanced Surface-to-Air Missile System) za protuzračnu obranu, a Njemačka je ponudila Iris-T. Nakon ruskog povlačenja iz Kijeva, rat se usmjerio na istok zemlje. Obje strane intenzivno su koristile topništvo i projektile. Australija, Kanada, SAD i drugi poslali su u Ukrajinu haubice M777 i streljivo. SAD i Velika Britanija također su osigurale raketne sustave uključujući, Himars i M270 MLRS.

Ukrajina je također dobila projektile dugog dometa kao što su Scalp iz Francuske, Storm Shadow iz Velike Britanije i ATACMS iz SAD-a.SAD je također isporučio Ukrajini verziju ATACMS-a najvećeg dometa, koja može putovati 190 milja (300 km). Prije travnja 2024. dao im je samo verziju kraćeg dometa. U srpnju 2023. SAD je rekao da je Ukrajini isporučio kasetne bombe kako bi pomogao u protjerivanju ruskih trupa s obrambenih položaja. Ovo oružje, isporučeno uglavnom u topničkim granatama, raspršuje više bombica i zabranjeno je u više od 100 zemalja zbog opasnosti koju predstavlja za civile.

FOTO Oklopna vozila privukla brojne Ruse: Izložena oprema koju je vojska zarobila u Ukrajini

U Ukrajinu stigli američki tenkovi Abrams
1/17

Početkom 2023. zapadne su se zemlje složile poslati tenkove u Ukrajinu. Nadalo se da će oni omogućiti Ukrajini da probije ruske obrambene linije. Velika Britanija je osigurala Challenger 2. SAD je poslao 31 tenk Abrams, a europske zemlje poslale su nekoliko tenkova Leopard 2 njemačke proizvodnje. Američki M1 Abrams opisan je kao najnapredniji tenk na svijetu. Međutim, ništa od ovog novog oklopa nije omogućilo Ukrajini da napravi veliki iskorak u svojoj protuofenzivi.

Dronovi su se često pojavljivali tijekom rata, za nadzor, ciljanje, lansiranje projektila i kao "kamikaze" oružje. Turska je na početku rata isporučila bespilotne letjelice Bayraktar TB2 za ispaljivanje projektila, Sjedinjene Države su osigurale bespilotne letjelice kamikaze "Switchblade", a nekoliko je zemalja poslalo komercijalne bespilotne letjelice za nadzor, poput DJI Mavic 3 kineske proizvodnje. U veljači 2024., vlada Ujedinjenog Kraljevstva rekla je da će se pridružiti koaliciji zemalja koje Ukrajini opskrbljuju tisuće dronova za promatranje i uočavanje ciljeva.

Ukrajina je stalno tražila od SAD-a borbene zrakoplove kako bi se suprotstavila ruskoj nadmoći u zraku. U svibnju 2023. predsjednik Joe Biden pristao je dopustiti drugim nacijama da ga opskrbljuju F-16 proizvedenim u SAD-u. Danska i Nizozemska ponudile su donaciju aviona. Ukrajinski piloti učili su upravljati njima u 11 zapadnih zemalja.

GALERIJA Zmajevi zubi u Ukrajini postavljeni kako bi spriječili prodor Rusa

U Ukrajinu stigli američki tenkovi Abrams
1/18

Komentara 7

NI
niko63
14:22 14.05.2024.

I što je rezultat svog tog silnog oružja koje je dato Ukrajincima, Rusija svaki dan sve više napreduje a groblja u Ukrajini rastu sve više. Ekonomska situacija u Europi je sve teža i sve je veće nezadovoljstvo njeni građana zbog licemjerne politike prema Rusiji i Izraelu.

AL
alojzvodic
14:03 14.05.2024.

Očito upis za "domaću publiku". Pravdanje pljačke i pranja novca. Rusija ima mogućnost kupiti slično za najmanje tri puta manju cijenu. Prema specifikaciji dnevne potrošnje Ukrajine, očitim nedostatku istoga, koliko zapravo dana NATO pakt može konvencionalno ratovati sa Rusijom?

PV
prcko.vita
13:59 14.05.2024.

Ala će Amerika da zaradi. Leleeee. Američki dolar, najjača valuta na svijetu. Djeco, sjećate se tko je izjavio da za uspješan rat moraš imat samo tri stvari, novac, novac i novac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije