NAKON PRODORA U RUSIJU

O jednom modelu mirovnog sporazuma sve se više raspravlja u Kijevu: 'To je plan kojemu težimo'

Ukrainian servicemen take part in an exercise in an undisclosed location in Ukraine
Foto: VIACHESLAV RATYNSKYI/REUTERS
1/6
20.08.2024.
u 13:50

Model mirovnog pakta o kojem se sve više raspravlja u Kijevu nadahnut je sporazumom iz srpnja 2022. koji je Ukrajini omogućio nastavak izvoza žitarica iz Crnog mora

U Kijevu vjeruju da je munjeviti udar njegovih trupa preko granice u rusku regiju Kursk ojačao pregovaračku poziciju Ukrajine. Međutim, ruski predsjednik Vladimir Putin inzistira na tome da nije raspoložen za razgovor. “O kakvim pregovorima možemo razgovarati s ljudima koji neselektivno napadaju civilno stanovništvo, civilnu infrastrukturu ili pokušavaju stvoriti prijetnje nuklearnim postrojenjima? O čemu uopće možemo razgovarati s njima?" rekao je Putin. 

Model mirovnog pakta o kojem se sve više raspravlja u Kijevu nadahnut je sporazumom iz srpnja 2022. koji je Ukrajini omogućio nastavak izvoza žitarica iz Crnog mora. U okviru tog diplomatskog formata, Rusija i Ukrajina radile su na zasebnim sporazumima, pod nadzorom UN-a i Turske kao posrednika, bez izravnog sporazuma Moskve i Kijeva.

Model Crnog mora premostio bi slijepu ulicu, rekla su dva visoka ukrajinska dužnosnika za Politico. "To je plan kojemu težimo", rekao je dužnosnik blizak uredu ukrajinskog predsjednika koji je htio ostati anoniman. Osnova za ono što Ukrajina želi jest plan od deset točaka koji je izradio predsjednik Volodimir Zelenski 2022. godine. Riječ je o planu koji pokriva niz tema kao što su prehrambena i energetska sigurnost, obnova teritorijalnog integriteta Ukrajine i povlačenje ruskih trupa.

VEZANI ČLANCI:

"Nismo pregovarali s Rusijom. Pregovarali smo s Turskom i UN-om, a oni su pregovarali s Rusijom. Bio je to uspjeh. Koridor je funkcionirao godinu dana – bilo je puno problema, ali je uspjelo. Moramo priznati da bi se sličan format mogao ponovno koristiti", rekao je Andrii Yermak, šef Ureda ukrajinskog predsjednika.

Ruski prijateljske zemlje koje sudjeluju u provedbi mirovnog programa svoje bi prijedloge trebale predstaviti Moskvi tijekom mirovnog summita koji Kijev želi organizirati do kraja ove godine. Rusija je već rekla da neće doći na taj summit i nazvala je mirovnu formulu Ukrajine "potpuno neprihvatljivom" za Kremlj. Ukrajinci su potom istaknuli kako će napadi na Rusiju prestati kada se osigura mirovni sporazum. Turska nije skrivala svoju želju ponovno djelovati kao posrednik u osiguravanju mirovnog sporazuma. "Turska je, kao i uvijek, spremna olakšati proces", rekao je ministar vanjskih poslova Hakan Fidan u lipnju. 

 

VIDEO Ukrajinci srušili ključni ruski most: 'Njegovo uništenje moglo bi značajno otežati Putinove operacije'

Komentara 10

PR
pravednik2
14:30 20.08.2024.

Petkovic je za pregovore. Ne bori mu se više.

Avatar Slava UA herojima!
Slava UA herojima!
14:36 20.08.2024.

podrška herojskoj Ukrajini

DU
Deleted user
15:53 20.08.2024.

A možda rusi odu od kraja i preuzmu Odesu i učine Ukrajinu čisto kopnenom zemljom. Uglavnom, totalno promašeni rat, krivo odigrane karte i blef ukrajine, a ameri će ih pustiti niz vodu čim im se više ne isplati. Vidi Afgana. Šteta uništenja države, stradalih ljudi. Do sada su me nervirali svi ukrajinci koji zuje autićima po mom kraju, ali kad bolje razmislim... neka su se spasili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije