ZAMRZNUTE RUSKE FINANCIJE

Češka uzela kamate iz ruske imovine za kupnju streljiva za Ukrajinu, Kremlj: To je krađa, svi će odgovarati

FILE PHOTO: Ammunition for ZU-23-2 anti-aircraft cannon are seen in a box, in Donetsk region
Foto: ALINA SMUTKO/REUTERS
1/6
20.08.2024.
u 12:04

"Ovo je jedinstvena prilika za brzu i učinkovitu podršku Ukrajini", stoji u priopćenju ministarstva.

Češka će upotrijebiti dio kamata zarađenih na ruskoj imovini zamrznutoj u Europskoj uniji za kupnju više streljiva velikog kalibra za Ukrajinu, priopćilo je u utorak češko ministarstvo obrane. Zapadne zemlje blokirale su rusku imovinu vrijednu oko 300 milijardi dolara nakon što je Rusija pokrenula punu invaziju na Ukrajinu u veljači 2022.

Članice Europske unije uzimaju kamate zarađene na imovini - što uključuje obveznice i druge vrijednosne papire koje je kupila Ruska središnja banka - i stavljaju ih u fond EU-a za pomoć Ukrajini dok se bori protiv ruske invazije. Vlade EU-a suglasile su se u lipnju da će iskoristiti 1,4 milijarde eura dobiti ostvarene od imovine za kupnju oružja i plaćanje drugih vrsta potpore Ukrajini.

Češko ministarstvo obrane priopćilo je da će dio tog novca biti iskorišten za napore koje vodi u svrhu kupnje topničkog streljiva za Ukrajinu diljem svijeta. U lipnju je Ukrajina primila prvu pošiljku u okviru inicijative, a isporuke se nastavljaju svakog mjeseca, rekli su češki dužnosnici. "Ovo je jedinstvena prilika za brzu i učinkovitu podršku Ukrajini", stoji u priopćenju ministarstva.

Kremlj je nazvao plan korištenja kamata zarađenih na zamrznutoj ruskoj imovini za financiranje vojne pomoći Ukrajini "krađom" i rekao da će poduzeti pravne mjere protiv svih koji su uključeni u tu odluku.

VEZANI ČLANCI: 

>>> FOTO Putinova 'Sotona' nanišanila je 14 meta: Ako dođe do nuklearnog rata, Rusija će prvo gađati ove lokacije

FILE PHOTO: Ammunition for ZU-23-2 anti-aircraft cannon are seen in a box, in Donetsk region
1/29

Komentara 6

AI
Aircooled
12:47 20.08.2024.

Ruskim novcem financirati propast Rusije, genijalno!

Avatar Sidewinder
Sidewinder
12:38 20.08.2024.

Lopov viče "držte lopova" 😂

Avatar alteralterego001
alteralterego001
14:14 20.08.2024.

Normalna stvar koju bi svi na zapadu trebali napraviti. Ne možeš ratovati protiv zapada i držati svoje stvari na zapadu. 😆

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije