bjelovar

Unatoč najavama, Zavod za hitnu medicinu još na čekanju

'03.01.2011., Bjelovar - Prema novom ustroju sluzba Hitne pomoci tijekom tjedna se ukida drugi lijecnik u timu, a sto ce znaciti da kada tim izadje na teren ambulanta ostaje prazna, odnosno bez lijecn
'Damir Spehar/PIXSELL'
04.01.2011.
u 09:20

Od 19 sati do 7 ujutro u bjelovarskoj Hitnoj radnim danom dežurat će samo jedan liječnik, a ne dva kao dosad

Unaprijediti učinkovitost službe i time pacijentima poboljšati zdravstveni ishod, jedna je od ideja s kojom se krenulo u novi ustroj službe Hitne medicinske pomoći. Zavod za hitnu medicinu BBŽ-a, osnovan Odlukom Županijske skupštine još sredinom ožujka, prema optimističnim najavama službeno je trebao profunkcionirati s prvim danom nove godine. Od optimizma koji je krajem srpnja prilikom obilaska budućeg zavoda u Bjelovar donijela ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević, pacijenti s ovog područja još nisu vidjeli ništa. Novi ustroj i dalje je samo slovo na papiru, a novoosnovani Zavod nije se pomaknuo dalje od imenovanja vršitelja dužnosti ravnatelja.

Čeka se tzv. mreža

– Županija, kao osnivač, i ja, kao v. d. ravnatelja, obavili smo sve formalne preduvjete da Zavod za hitnu medicinu može funkcionirati kao posebna ustanova, a zašto ni do danas ne funkcionira – mi nismo odgovorni – ističe Stjepan Matoš, v.d. ravnatelja, dodajući da je Bjelovarsko-bilogorska županija jedna od rijetkih u Hrvatskoj koja je ispunila svoju zakonsku obvezu.

– Sada smo u fazi čekanja onoga što treba odraditi Ministarstvo i Hrvatski zavod za hitnu medicinu, a to je da objelodane takozvanu mrežu koja će nam reći u kojem gradu ćemo imati koji oblik hitne medicine – ističe Matoš, dodajući da bi do kraja prvog kvartala i to konačno trebalo biti poznato.

Pacijenti nisu zakinuti

Iako se osjetno kasni u odnosu na ono što se ljetos ambiciozno najavljivalo, Matoš u tome ne vidi nikakav problem. Tvrdi da pacijenti time nisu zakinuti i da služba Hitne medicinske pomoći ostajući i dalje u okviru županijskog Doma zdravlja zapravo uredno funkcionira. No, potvrdio je da se u novu godinu ipak ulazi s malom promjenom, o kojoj se šuškalo posljednjih dana. Naime, radnim danom od 19 sati do sedam sati ujutro u dežurnom timu ubuduće više neće biti drugog liječnika. To znači da će za vrijeme dok je ekipa vani na intervenciji u ambulanti ostati samo sestra – a ne i drugi liječnik kao dosad. Objašnjenje za ovu odluku ponudio je Branislav Ljubić, ravnatelj Doma zdravlja.

– Drugi liječnik u dežurnom timu nije standard koji je zakonom propisan i koji pokriva HZZO, nego nadgradnja koju smo mi uveli sa željom da pacijentima omogućimo što kvalitetniju uslugu koja se pokrivala iz županijskog proračuna. Procijenili smo da radnim danom nema potrebe da u timu moraju biti dva liječnika nego da je dovoljan i samo jedan. Drugi liječnik dežurat će i dalje vikendom kad služba bilježi pojačan broj intervencija – ističe Ljubić, dodajući da je uvjeren da pacijenti zbog toga neće trpjeti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije