Videosummit Bruxellesa i Pekinga

Unija zabrinuta: Kina koristi pandemiju za širenje utjecaja

EU holds a virtual summit with China
Foto: YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/5
23.06.2020.
u 21:56

22. summit po redu između EU i Kine održan je jučer, a neki kažu da mnoge obveze koje je Peking preuzeo na prethodnima nije ispunio

Europska unija spremna je i dalje surađivati s Kinom po svim pitanjima, ali od Kine očekuje da preuzme svoj dio odgovornosti, da se ponaša po utvrđenim međunarodnim pravilima, a po konkretnom pitanju globalne pandemije novog koronavirusa, koji se proširio iz kineskog Wuhana, EU očekuje od Kine da maksimalno i iskreno sudjeluje u rekapitulaciji onoga što se dogodilo i u učenju lekcija iz globalnih javnozdravstvenih reakcija na COVID-19. To je sukus videokonferencijskog summita EU i Kine, na kojem su sudjelovali predsjednici Europskog vijeća i Komisije Charles Michel i Ursula von der Leyen te predsjednik i premijer Kine Xi Jinping i Li Keqiang.

Sporan i Hong Kong

Što se tiče suradnje s Kinom općenito, Europska unija tu zauzima konstruktivniji, pomirljiviji stav nego Sjedinjene Američke Države, koje žele da se Europljani oštrije postave prema Kini, onako kako se postavlja administracija predsjednika Donalda Trumpa. EU smatra da je Kina važna za očuvanje multilateralizma, za borbu protiv klimatskih promjena, održivi razvoj Afrike i ostalih zemalja u razvoju, te za slobodnu i na pravilima utemeljenu trgovinu.

Ali, što se tiče pandemije koronavirusa, EU smatra da Kinu treba potaknuti, pa i pritisnuti ako je moguće, da preuzme svoj dio odgovornosti, kako u pogledu onoga što se dogodilo, i gdje je bilo propusta, tako i u pogledu razvoja cjepiva.

Osim toga, i pitanje Hong Konga, odnosno nedavno kineskog nasrtaja na autonomiju Hong Konga, bilo je na dnevnom redu videokonferencije, a predstavnici EU zastupali su stav da Kina mora poštovati ljudska prava i slobodu govora. Europski parlament prošloga je tjedna usvojio rezoluciju kojom traži da EU tuži Kinu Međunarodnom sudu pravde ako se nedavno usvojeni kineski zakon, koji je sporan zbog Hong Konga, primijeni u praksi.

EP je često oštriji nego Vijeće EU s 27 država članica, a u rezoluciji poručuje Kini da ukidanje autonomije Hong Konga neće proći samo tako, bez reakcija i posljedica nametnutih Pekingu iz Bruxellesa. No pitanje je koliko su Kinezi spremni slušati Europljane, a koliko se osjećaju da ih mogu ignorirati. Nisu ispunjene ni neke druge obveze koje je Kina preuzela na sebe prilikom proteklih summita s liderima EU (a ovo jučer je bio 22. po redu takav summit).

Prema neslužbenim izvorima Večernjeg lista u Bruxellesu, upućenima u pripremu summita s Kinezima, države članice Unije vide opasnost u tome što Kina koristi globalnu pandemiju za širenje svog utjecaja u svijetu i za sve asertivnije ponašanje, koje se nazire i u dezinformacijskim kampanjama. EU sve to nastoji obuzdati, među ostalim i tako što se planira bolje zaštititi od izloženosti svojih strateških industrija prema kineskom utjecaju, ili tako što potiče Kinu na otpis dijela duga zemalja u razvoju, kojima je Kina posuđivala novac za financiranje kineskih investicija. To se posebno odnosi na afričke zemlje.

EU treba biti konkretniji

Nakon videosummita nije bila predviđena zajednička izjava, nego press-konferencija Charlesa Michela i Ursule von der Leyen, koja još nije započela u trenucima zaključenja ovog izdanja. U ranijim planovima bilo je predviđeno da se do ovog summita usuglasi i plan suradnje Europske unije i Kine za razdoblje 2020.-2025., ali tekst tog dokumenta nije bio zgotovljen i na njemu se još radi. Na posljednjoj raspravi između država članica prevladavao je stav da taj dokument treba biti puno ambiciozniji nego dosadašnji slični dokumenti, čiji sadržaj bi Kina ili ignorirala ili tumačila na svoj način.

Ključne riječi

Komentara 5

SO
Sotona
23:32 23.06.2020.

Unija zabrinuta: Kina koristi pandemiju za širenje utjecaja, a tek kad Kineza ode WC i pusti vodu evo ti kineskih gena u izobilju . Stvarno jedino riješenje je stotinjak Atomskih i par Hidrogenski i na njih ne smo na Ruse.se. K vragu zašto to sve imamo i jači smo što se čeka ?

SI
sisavac
07:33 24.06.2020.

a sad valjda slijedi i videokonferencija sa amerikancima, i eu će iskazati isti zabrinutost zbog američke politike koja koristi pandemiju korone i umjetne krize sa rusima kak obi širila svoj utjecaj u europi. eto, amerika donosi zakone, uvodi sankcije zbog europskog projekta sjeverni tok 2. jer da ugrožavaju europu i stvaraju ovisnost o rusima... a koliko je eu ovisna o amerima, ni riječi, ni u samoj europi. kolko je oružja iz amerike prodano europi zbog 'krize s rusima', a koliko europskog oružja je kupila amerika? kad te brojke stavite na stol, dobijete pravu i jedinu sliku stanja i odnosa europe i amerike. sve ostale tlapnje o euroatlantskoj povezanosti i sigurnosti tu padaju u vodu.

DU
Deleted user
03:56 24.06.2020.

A što mislite, zašto je kineska država i kultura opstala dulje od svih zapadnih država i kultura, i još ih ima više nego Europljana i Amerikanaca zajedno? Netko je tu sposobniji i mudriji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije